1/06/2017

# Can Yayınları # Doce cuentos peregrinos # Gabriel Garcia Marquez # Kitap Yorumu

On İki Gezici Öykü - Gabriel Garcia Marquez || Kitap Yorumu

Kozmokitap

   Marquez ile ilk olarak Yüzyıllık Yalnızlık kitabını okurken tanıştım. Kitap bin yılın en önemli kitaplarından sayılıyor. İnternette çeşitli platformlarda bu kitabın bol bol paylaşımını ve çok sevildiğini görebilirsiniz. Siz bu kitabı okudunuz mu , sevdiniz mi bilemiyorum. Fakat ben bu kitabı inatla , zorlanarak bitirdim. Ben ki klasikleri çok seven Dostoyevski'nin kalın kitaplarını sıkılmadan okuyan birisi olarak.... Kitaptaki karakterlerin isimleri birbirlerine çok benziyordu ve kitabı bitirdiğim zaman tek hissettiğim kafamın kazan gibi olmasıydı. İnatla zorlanarak kitabı bitirdiğim zaman yüzümde bir gülümseme oluştu. İster yadırgayın, ister eleştirin fakat ben blogumda kendi objektif fikirlerimi yazıyorum ve bu kitap beni çok zorladı. Tekrar okur muyum diye sorarsanız cevabım "hayır".Bir kere bana yetti. Ne kadar önemli bir yapıt olsa da bana hitap etmedi:(((

   Yazarın okuduğum farklı kitapları da oldu . Okuduğum bu kitaplar arasında en çok sevdiğim " On İki Gezici Öykü  " oldu. Tekrar okumak isteyeceğim ve kitaplığımın klasikler bölümünde kendisine yer eden bir kitap benim için. Ben Marquez'in öykücü yönünü daha çok sevdim.

  Kitabın başında yazarın öyküleri yazma süreci ve nasıl yazdığı anlatılmış. Kitapta yer alan on iki öykü  on sekiz yıl içerisinde yazılmış. Her öykünün bitiminde yazıldığı yıl belirtilmiş. Yazıldığı tarihi görmek ve o tarihte yazarın yazım sürecini hayal etmek çok güzeldi...

   Marquez öykü yazma düşüncesinin gördüğü ilginç bir rüya yüzünden aklına geldiğini belirtiyor. Bazen ben de gece uyandığımda aklıma ilginç fikirler geliyor. Kendime ilginç öyküler , güzel sözler söylüyorum ve çok hoşuma gidiyor. Bu fikirleri yazıya dökmeye üşeniyorum ve sabah bütün fikirler uçup gidiyor. O geceki etkisi kayboluyor. Sanırım ben öykülerimi kendime saklamayı seviyorum. Yazıya dökülünce sihri kayboluyormuş gibi geliyor. Belki Marquez'de buna benzer bir düşünceye sahiptir. Çünkü yazdığı kitapların hiçbirini pişman olma korkusu ile bir daha hiç okumamıştır.

   Kitapta yer alan öykülerde ülkesinden sürülen devrik bir başkanı ; kızının cesedini aziz ilan ettirmek için yıllarca vatikan yollarında bir valizde taşıyan babayı ; arabası bozulduğu için telefon etmek için girdiği binanın akıl hastanesi olduğunu fark etmeyen ve orada hasta kabul edilen bir kadını okuyoruz. Sert bakıcıları ile baş etme yolu arayan iki kardeşi okurken bir başka öyküde tek işi rüya görmek olan bir kadını okuyoruz. Her öykü ile farklı bir karakteri tanırken farklı yerlere seyahat ediyoruz.

        Her öykü farklı , ilginç ve muhteşemdi bana göre.  Bu kitaba göz atabilirsiniz, kim bilir belki benim kadar seversiniz:)))


On İki Gezici Öykü - Gabriel Garcia Marquez


Kitabın Adı :On İki Gezici Öykü
Yazar :Gabriel Garcia Marquez
Yayınevi :Can Yayınları
Orjinal adı :Doce cuentos peregrinos
Çevirmen :İnci Kut
Sayfa Sayısı :192


İki yıl boyunca, aklıma gelen konuları, onlarla ne yapacağıma henüz karar vermeden not ettim. Bu işe başlamaya karar verdiğim gece evde bir not defteri bulamadığımdan, çocuklarım, okul defterlerinden birini ödünç vermişlerdi bana. Sık sık yaptığımız yolculuklarda kaybolmasın diye, okul çantalarında kendileri taşıyorlardı defteri. Sonunda altmış dört konuyu öyle ayrıntılı biçimde not etmişim ki, geriye yalnızca onları yazıya dökmek kalıyordu....


                                                            Kozmokitap

2 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.