1/09/2017

# Ayfer Tunç # Can Yayınları # Kitap Yorumu # Suzan Defter

Suzan Defter- Ayfer Tunç || Kitap Yorumu

kozmokitap

1964 Adapazarı doğumlu olan yazarın yayımlanmış birçok eseri vardır ve bu eserler ses getirmiş , okuyucu tarafından çok sevilmiştir. Ben utanarak itiraf ediyorum ki yazarın ilk okuduğum kitabı Suzan Defter'dir.

Günlük tarzında yazılmış ilginç bir kitap Suzan Defter. Bu kitabı ilgin kılan konusu ya da anlatım tarzı değil. Anlatımda çok başarılı olan yazarın kitabını ilginç kılan şey bu kitabın iki kişinin günlüğünden oluşması. Eş zamanlı olarak ilerliyor günlükler . Sol taraftaki sayfalar bir erkeğe aitken sağ taraftaki sayfalar ise bir bayana ait günlükler . Fakat bu iki kişi de Suzan değil. Günlüklerdeki ortak nokta Suzan.... Kitaptaki bu farklı detayı bilerek okursanız okurken kafanız karışmaz. Ben ikisini bir arada okumaktansa önce erkeğin günlüğünü sonra bayanınkini okudum.

16 Kasın ve 10 Aralık tarihleri arasında geçiyor kitap. Bay E. kendisine bir defter alıyor. Yaprak sayısını bilmediği ve bilmek istemediği bir defter.

Bu deftere günü gününe yazmaya başlayarak aslında ölümle pazarlık yapıyor. Bu defter bittiği zaman ölümün de kendisine gelmesini istiyor.

İkinci günlük de Derya Hanıma ait. Derya geçmişi, bugünü, unutamadıklarını, yaşanmışlıklarını yazıyor günlüğüne. Bu iki karakterin günlük tutma sürecinde yolları da kesişiyor.

Yazarın kalemi ile yeni tanıştığım için diğer eserleri hakkında bilgim yok. Anlatım tarzı ve duyguları işleyişi bakımından sevdim yazarı.

Alıntılar:

* Bir iz kalsın arkamda , ama okunduğu anda unutulacak bir iz.

* 'Aşk lanet gibidir,' dedi, ' kuşaklar boyu devam eder'

* Yıllar boyu yanmaktansa için için, boş odalarla dolu bir evde boşluk büyütmektense; ipin üstünde yürümekten başka NEDİR BİR HAYAT?

* Ayrılmak , gidenin kalanın kucağında bir kucak kor bırakmasıdır, yanar durursunuz kor olana kadar.

* "İnsan hayatı bir rahim arayışından ibarettir," dedi Ekmal Bey, " ev rahimdir. Bundandır kendimize bir ev aramamız."


kozmokitap
Kitabın Adı :Suzan Defter
Yazar :Ayfer Tunç
Yayınevi :Can Yayınları
Sayfa Sayısı :146


"İnsan gençliğini aşka vermezse, gençlik ne işe yarar?"
"Ama kaybeden sonunda siz olmuşsunuz."
"Kayıp mı? Kaç kişi böylesine sevebilmiştir dünyada?"
"Ama bir kucak korla kalan siz olmuşsunuz."
"İyi ya boş değildi kucağım."
"Ama yandınız, kül oldunuz."
"Ama vardım, kül bunun kanıtı."
12 Eylül'ün gölgesinde boğulan bir aşk hikâyesi... Yaşamın kıyısında seyirci olmaktan öteye gidememiş bir erkek... Birbirinin ışığıyla kamaşan iki ayna arasında parçalanan bir kadın... Başkasının gözünde nasıl göründüğünü, iki günlük üzerinden anlatan deneysel bir çalışma. Modern zamanların karmaşık insanlık halleri Ayfer Tunç'un usta kaleminden unutulmaz bir edebiyat şölenine dönüşüyor.

Suzan Defter, daha önce öykülerinden biri olduğu Taş-Kâğıt-Makas'tan azat olmuş, tek başınalığı hak etmiş bir eser.


                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. Kitabı okumaya başladığımda baskı hatası var sanmıştım :) internette araştırınca düşmüştü benim jeton ;)
    Kırmızı Azap ve Aziz Bey Hadisesi ni de şiddetle tavsiye ederim.

    YanıtlaSil
  2. Merhaba.
    Yazarı ilk olarak tamamen tesadüfi kitabın kapak isminden dolayı almış, okumuş ve çok sevmiştim. O kitabının adı "Bir Maniniz Yoksa Annemler Size Gelecek?" eski mahalle ortamını, komşuluğu ve ev hallerinden bahsediyordu.. Ama okurken o kadar çok kendi evimizden ortak nokta bulmuştum ki.. :)
    Sonra en son geçtiğimiz hafta "Dünya Ağrısı"kitabını okudum ve çok çok beğendim, bir keder, kader hayat böyle mi iyi anlatılır dedim...
    İşte böyle, iyi geceler,
    Sevgiler :)

    YanıtlaSil
  3. Kitap okuma hizina hayranim. Bu da okumadigim kitaplardan.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.