2/20/2017

# Barış Tuna # Cennette Uzun Bir Kış # Kitap Yorumu # Okuyan Us Yayınları

Cennette Uzun Bir Kış - Barış Tuna || Kitap Yorumu


Kozmokitap

   Size öncelikle bu kitapla ilginç buluşma öyküsünden bahsetmek istiyorum. İlk önce mail kutumun spam klasörünü boşaltırken bir mail dikkatimi çekti.  Mailde kitaplarını gönderdikleri söylenerek keyifli okumalar deniyordu ki spam klasörüne düşünce endişe ettim, uzantıyı açmadım. Bir süre mail kutuma bu sefer "Aile içi cinsel istismar üzerine sarsıcı ve sert bir roman (PDF) olarak bizden size hediye " yazan bir mail geldi.  Gönderen bölümünde Uzun Kış yazıyordu ve yazar göndermişti. Doğrusu bir yazarın bana kitabını göndermesinden çok mutlu  oldum. Fakat konu olarak  "Aile içi cinsel istismar üzerine sarsıcı ve sert bir roman " yazması yüzünden endişe ettim. Bu tarz bir kitap psikolojimi nasıl etkiler, okumak istiyor muyum.... gibi bir çok endişe belirdi. Derken kitap hala mail kutumda beklerken bu sefer üçüncü mail geldi ... Belki de bir şans vermeliyim dedim ve kitabı indirdim....

   Kitabı  samsung için kindle praogramına yükledim ve evden dışarıda iken ya da arada kitabı okumaya başladım.....

   Öncelikle kitaplrta öyle korkacağım ya da endişe duyacağım bölümler olmadığı için sevindim. Öyle bölümler olsa okumaya devam edeceğimi düüşnmüyorum. Kitap dram ağırlıklı. İstismara uğramış ve psikolojisi bozulmuş bireylerin hayata eğri-doğru tutunma çabalarını anlatıyor yazar. Ankaralı olan yazarın kitabı da Ankara'da geçiyor.  13 yılda yazılan kitaba derin duygular ve acılar yerleştirmiş yazar tarafından .

  Kitapta ana olarak üç karakter var. Aslı, Umut, Meral. Bu karakterlerin yaşadıkları zorluklar, aileleri ile olan iletişim kopuklukları, toplum baskısı, görmezden gelinen olaylar gibi derinlermesine acılarla dolu kolar işlenmiş kitapta. 500 küsür sayfalık kitap kendisini okuttu , bitince kitaptan geriye derin bir acı kaldı. Çok sık karşılaşılan karakterler olmasa da kitaptaki karakterler yine sanıyorum toplumda sayıları azımsanacak kadar da  az değil.

  Topluma aykırı gelen kişiliklerin arkasında derin acılar barındırdığını anlatıyor kitap. Hiçbir şey aslında göründüğü kadar basit değildir....




Kitabın Adı :Cennette Uzun Bir Kış
Yazar :Barış Tuna
Yayınevi :Okuyan Us Yayınları
Sayfa Sayısı :524

   Zengin ve tahsilli bir ailenin, yurtdışında okumuş, iki dil bilen, parlak, "başarılı" ve hiçbir işte tutunamayan kızı... Delice planlarını hayata geçirmeden önce geçmişinden getirdiği o karanlık lekeyle yüzleşmeyi başarabilecek mi? Babasının bitmek bilmeyen dayakları ve annesinin "Her şeyi sizin için yaptım ve bakın şimdi ne haldeyim"leri arasında büyümüş, fakir semtin silik, çekingen, uslu delikanlısı... Önüne gelen kurtuluş fırsatını kullanabilecek mi, yoksa kimi zaman neredeyse bilgeliğe varan sünepeliğinin girdabında boğulup gidecek mi?

Mahallelinin gözdesi, delikanlıların "namusu", ailesine ve köklerine karşı duyduğu korkunç tiksintiyle "çıktığı kabuğu beğenmeyen" genç bir hemşire... Olduğu her şeyden sıyrılmak için kendini bıraktığı suç dolu ve fırtınalı hayatta kaç kişinin başını yakacak? ... ve varlığı, aşkı, tutkusu ve bunların tamamından büyük sırrıyla tüm denklemleri altüst eden gizemli bir adam...

Barış Tuna'nın kuvvetli dili, heyecan verici tasvirleri ve her etapta şaşırtmayı başaran kurgusuyla Cennette Uzun Bir Kış son dönemin en başarılı romanlarından biri olmaya aday. Aşk, geleneksel aile yapısı, din-mezhep ayrışmaları, sosyal sınıf problemleri, kapalı kapılar ardında yaşanan cinsel tacizin sonuçlarının hayata yansıması bu sürükleyici hikayede bir araya geliyor.


                                                            Kozmokitap

1 yorum:

  1. Güzel bir kitaba benziyor.Konusu hayatın içinden gibi.Sayfa sayısı az olmamasına rağmen kendini okuttuğuna göre okunmaya değer diye düşündüm.Emeğinize sağlık.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.