2/07/2017

# Berlinli Apartmanı # Kitap Yorumu # Yaprak Öz # Yitik Ülke Yayınları

Berlinli Apartmanı - Yaprak Öz

Berlinli Apartmanı - Yaprak Öz

  Yaprak Öz'ün kalemi ile Şeytan Disko ile tanıştım. Şeytan Dİsko'yu okuduktan sonra vay be dedim kendi kendime. Ben nasıl daha önce keşfetmedim ki bu yazarı!... Yazarı ve kitaplarını araştırdığımda ilk romanının Berlinli Apartmanı olduğunu öğrendim. Mutlaka bu kitabını da okumalıyım deyip okunacak kitaplar listeme ekledim ve sonunda alıp okuyabildim:)))

 Berlinli Apartmanı'nı okumaya başlamadan önce kitap hakkında bir araştırma yapmıştım. Kitaptan tüyleri diken diken eden bir kurgusu olduğundan bahseden olduğu gibi korku öğelerine de yer verildiği söyleyen yorumlar vardı. Şeytan Disko'da ki anlatımı da düşününce az çok kitabın içeriği kafamda canlanmaya başladı.

   Almanya'da çalışan bir Türk yıllarca kenara ayırdığı birikimleri ile Türkiye'de bir apartman yaptırır. Eşine Berlinli dediği için çevresi apartmanlarının ismini de Berlinli koyarlar ve bu apartmanda mutlu bir şekilde yaşamlarını geçirirler. Bu çift ölünce apartmandaki daireler de satılır .

   Oya korku romanları çevirmenliği yapmaktadır . Berlinli apartmanındaki dairelerden birini alan Oya bu daireye yerleşir ve kitabımızın konusu da bu noktada ortaya çıkmaya başlar.

   Oya evinde çeviri yaptığı için sosyal bir hayatı ya da çok çevresi yoktur. Evinde yalnız olmaktan da hoşnuttur. Taşındığı bu yeni apartmanda günümüzde unuttuğumuz komşuluğun yaşandığı, insanların birbirleri ile kaynaştığı bir apartmandır. Oya da kısa sürede komşularını tanır ve onlarla kaynaşır. En çok da karşı komşusu Elif ile samimi olur. Elif yaklaşık kendi yaşlarında bir balerindir. Apartmanı diğer sakinleri de onlara göre yaşları epeyce fazla olan insanlardan oluşmaktadır. Bu sempatik apartmanda bir süre sonra gizemli olaylar olmaya başlar.....

  Kitabı okurken insan arası ilişkiler çok hoşuma gitti. Artık bu şekilde samimiyeti maalesef bulamıyoruz. Satır aralarında ortaya çıkan soru işaretler, ustaca serpiştirilmiş gizem öğeleri , anlatımdaki ustalık yüzünden kitabı elimden bırakamadım. Tüylerimi diken diken edecek korku kitabı değil Berlinli Apartmanı;  daha çok gizemi açığa çıkarmak için araştırma isteği uyandıran bir kitap . Oya'nın anlatımı ile okuduğum kitapta apartmandaki bütün sakinler tek tek tanıtılıyor. Bu gizemin bir kısmı da Oya'nın çevirmen olmasından ve bekli de çevirdiği korku kitaplarının etkisinde kalmasından , geniş bir hayal gücüne sahip olmasından oluşmaktadır. Ve yine olayları ortaya çıkaran da Oya'nın bu kuşkuları ve olayların üstüne gitmesidir.

   Elimden bırakamadım kitabı bitesiye kadar. Dozunda gerilim, uyandırılan merak , samimiyet, aralara serpiştirilen minik espriler sayesinde kitaptan çok keyif aldım. Yazarın şiir kitapları da bulunuyor ve nasıl olduklarını merak ediyorum açıkçası. Romanlarını sevdiğim yazarın şiir kitabını da almayı düşünüyorum...




Berlinli Apartmanı - Yaprak Öz
Kitabın Adı :Berlinli Apartmanı
Yazar :Yaprak Öz
Yayınevi :Yitik Ülke Yayınları
Sayfa Sayısı :239


Yaprak Öz'den tuhaflıkların kol gezdiği sürükleyici bir ilk roman: Berlinli Apartmanı

Cinayet kitapları çeviren Oya, güzeller güzeli Berlinli Apartmanı'na taşınır. Komşularıyla yakınlaştıkça, tuhaf olaylara şahit olmaya ve korkuya kapılmaya başlar. Acaba Berlinli Apartmanı sanıldığı kadar huzurlu, sakinleri ise göründüğü kadar masum değil midir? Korkusunu yenip şüphelerine mantıklı bir açıklama getirme çabasına girişen Oya, bir süre sonra kendisini Türk usulü bir Agatha Christie hikâyesinin içinde bulur. Kediler, cinler, şeytanlar, ölü çocuklar, yılanlar, kâbuslar, büyüler, oyuncak bebekler ve katillerle dolu bir dünyanın başkahramanıdır artık.








Yaprak Öz Kimdir?

Yaprak Öz  1973 yılında dünyaya gelmiştir. İstanbul Üniversitesi Amerikan Kültürü ve Edebiyatı Bölümünde öğrenimini tamamlamış, şiirleri çeşitli şiir dergilerinde yayımlanmıştır. Yazar ikinci şiir kitabı olan Şiirli Müzik Kutusu 2009 yılında yayımlanmış ve bu kitabıyla Cemal Süreya Başarı Ödülüne layık görülmüştür. Yurt içi ve dışında çeşitli edebiyat festivallerine konuk olan Yaprak Öz, çağdaş Avrupalı yazar ve şairlerin pek çok eserini Türkçeye çevirmiş ve bu çevirilerin bir kısmı çeşitli yayınlarda yer almıştır.





Yaprak Öz'ün Okuduğum Diğer Kitapları :

Şeytan Disko

* Tilki, Baykuş, Bakire

* Sobe Siyah Orkide



                                                     

2 yorum:

  1. Heyecanlı kitapları sweverim bi bakayım canım :) yeni yazıma da beklerim :)

    YanıtlaSil
  2. Güzel gibi suan elimde Stefan Zweig'in kitabı var

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.