2/09/2017

# Fikir Mimarları Serisi # Kitap Yorumu # Say Yayınları # Sokrates

Sokrates - Fikir Mimarları Serisi #8 || Kitap Yorumu

kozmokitap

   Çünkü benim sokaklarda dolaşarak hepiniz, bedeninize, paraya pula değil, her şeyden önce canını, tinin eğitimine ,yetkinliğine ömen vermeniz gerektiğine inandırmaktan başka bir amacım yok.

   Her ay evde bekleyen felsefe kitaplarımdan bir tanesini okumaya karar verdim. Bazılarını okudum fakat üzerinden yıllar geçtiği için tekrar okumaya karar verdim. Bu ay ki beyin yakan kitaplar arasından sıra Sokrates'e geldi.

    Say Yayınlarından çıkan Sokrates , Fikir Mimarları Serisinden sekizincisi. Geride yazılı bir belge bırakmayan Sokrates'in felsefesini ve düşüncelerini anlamak için öğrencilerinin aktardıklarına bakılmıştır. Bu ne kadar doğru olur bilemiyorum  çünkü bir kimsenin aktardığı kendi anladığıdır. Karşıdaki insanın düşüncelerini ve anlattklarını birebir aktarması beklenemez . Beynimiz duyduklarımızı süzgeçten geçirir ve bunu aktarırken aralara kendi fikirleimizden de serpiştirir.

 Kitap Sokrates'in hayatını, düşüncelerini, öğrencilerinin anlatıklarını sade bir dille aktarmış. Beyin yakan kitaplara göre kitap rahat okunuyor. Yani okurken çok sıkılmadım:))) İlgimi çeken bir felsefeci olduğu için merakla okudun kitabı.

Fiziki görünüşüne en küçük bir değer vermeyen Sokrates, yaz kış, o da sadece örtünme işlevini yerine getirsin diye, ince bir entariyle ve çoğunluk çıplak ayakla dolaşıyordu. 


   Sokrates'in hayatı, karakteri, politika felsefesi , etiği ve mirasından bahsediliyor kitapta ve sonunda Şöleni Kriton ve Sokrates'in Savunmasından da bölümlere yer verilmiş.

   Felsefeye meraklı olanlar ve Sokrates kimdir, felsefesi nedir merak edenler için uygun bir kaynak olduğunu düşünüyorum.






kozmokitap
Kitabın Adı :Sokrates
Yayıma Hazırlayan : Ahmat Cevizci
Yayınevi :Say Yayınları
Sayfa Sayısı :160


Sokrates, feslefe tarihinin önemli filozoflarından biridir. O, aynı zamanda felsefeye kendisiyle bir giriş yapılacak filozofların hiç kuşku yok ki en başında gelir. Ve çok daha önemlisi, kanaatimce Sokrates antik Yunan felsefesini kendisine borçlu olduğumuz filozoftur. Hatta, bu abartılı iddianın biraz daha ötesine gidilerek, Batı kültürünün büyük ölçüde antik Yunan düüncesinden çıktığını dikkate alırsak, onun Batı felsefesinin en önemli kaynağı olduğunu söyleyebiliriz. Prof. Dr. Ahmet Cevizci


                                                            Kozmokitap

1 yorum:

  1. bu kitapla karşılazsam almazdım ama yazınız kitabı çok çekici kılıyor

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.