6/19/2017

# Charlotte Bronte # Jane Eyre # Kitap Yorumu # Martı Yayınları

Jane Eyre - Charlotte Bronte || Kitap Yorumu

kozmokitap


    Merhaba :) Her ayın 15 inde bir klasik eser okumaya karar verdik instagramda bir grup kitap sever olarak. Haziran ayı klasik romanı Charlotte Brontë'nin Jane Eyre'si idi.


   Klasik eserlere karşı genel anlamda bir ön yargı vardır. Uzun betimlemerle oluşan sıkıcı eserler olarak görünür ve çoğu okuyucu bu ön yargıyı kıramadığı için eline dahi almaz kitabı. Bu ön yargıda olanlar Jane Eyre'si okumadıkları için çok şey kaybederler.

kozmokitap

    Jane Eyre pembe romanlar kitabı akıcı , ilginç ve çok güzel bir kitap. Yazarın kalemine ve anlatımına bayıldım. Kitap kadınların özgürlüğüne ve haklarına sahip çıkan ilk romanlardan biri olarak kabul ediliyormuş. Kitabı okuduktan sonra hakkında araştırma yaparken öğrendim. O dönemlerde Avrupa'da kadınlara verilen değer az olduğu için yazarın kitabı ilk olarak bir erkek ismi ile bastırmıştır.
Jane Eyre küçük bir kızın genç bir kadın olasıya kadar başından geçenleri, yaşadıklarını aktarıyor bize.


     Kitabın en sevdiğim kısmı Jane'ın gözünden olayları görmemiz. Anne ve babasını çok küçükken kaybeden Jane dayısı ile yaşamaktadır. Dayısını da kaybeden Jane yengesi ile kalmaya devam eder. Dayısına , Jane' e kendi çocuğu gibi bakacağına söz veren yengesi bu sözünü hiçbir zaman tutmaz. İstenmeyen bir çocuk olduğunu Jane de fark eder ve herkesin sürekli yüzüne vurduğu gibi güzel bir çocukta değildir. Bu şartlar onu sağlam karakterli ve kendisine yeten bir insan yapacaktır. Sert ve zorlu bir yatılı okul sonrası mürebbiyesi olduğu zengin evde hem aşkı hem de ızdırabı tadacaktır Jane. ..

kozmokitap


     Kitabı okurken küçük Jane'ın yaşadıklarına çok üzüldüm . Lord ile olan bölümler ve bazı konuşmalardaki cilveli esaslar beni gülmekten öldürdü:))) Elimden bırakamadım pembe bir kitap oldu benim için Jane Eyre. Bazı bölümleri yazarın kendi hayatından ve çevresinden esinlenerek yazdığını bilmek kitabı sağa dikkatli okumamı sağladı.
Birkaç yıl önce filmini de seyretmiştim kitabın. Kitabı kadar olmasa da filmi de çok güzeldi. Hem kitap hem film tavsiyemdir ;))






Kitabın Adı :Jane Eyre
Yazar :Charlotte Bronte
Yayınevi :Martı Yayınları
Orjinal adı : Jane Eyre
Çevirmen : Ceren Taştan
Sayfa Sayısı : 576


   Yayınlandığı ilk günden itibaren edebiyat dünyasına bir bomba gibi düşen Jane Eyre, çok geçmeden bütün okurların ve eleştirmenlerin gönlünde taht kurmayı başarmıştır. Kimsesiz bir çocuk olarak baskı altında geçen yılların ardından, kendi ayaklarının üzerinde durmayı başaran özgür ruhlu genç kadın, patronunun sakin ve gizemli doğası karşısında, yüreğine daha fazla söz geçiremeyerek yenik düşer. Ama her aşkın bir bedeli vardır ve herkes kendi payına düşeni ödemek zorundadır. Charlolte Bronte'nin tartışmasız herkes tarafından başyapıt olarak nitelenen bu ölümsüz eseri tutkulu romantizmi ve büyüleyici diliyle halen bütün zamanların en büyük aşk hikâyelerinden biri olma özelliğini koruyor.




                                                            Kozmokitap

5 yorum:

  1. Önyargıları kırıp okumak lazım :)

    YanıtlaSil
  2. Kitabın kapağına bayıldım ilk olarak :)) Konusu da çok dikkatimi çekti bitanem, not aldım :) Emeğine sağlık bebeğim <3 :)

    YanıtlaSil
  3. Yıllar önce okumuştum ve bu sene tekrar okudum .
    Bir çalıkuşu da Jane Eyre

    YanıtlaSil
  4. Ben de okumuştum ve klasikler konusunda elime alana kadar zorlansam da sonra su gibi akıp gidiyor, niye daha önce okumadım diyorum :) Çok güzel anlatmışsın, emeğine sağlık :)

    YanıtlaSil
  5. Kitap okumayı seven biri olarak kitap yazılarına yorum yapma özürlüyümdür.Ana karakterin zorlu şartlara rağmen sağlam durması hoşuma gitti ...(benim de yapacağım yorum bu kadar olur)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.