11/30/2017

# Arunas Yayınları # Bir Kadının Anıları # Fanny Hill # John Cleland

Bir Kadının Anıları - John Cleland || Kitap Yorumu

Bir Kadının Anıları

    Dünya klasiklerini okumayı , farklı dönemleri yaşamayı ve farklı yazarlarla tanışmayı ne kadar çok sevdiğimi defalarca söyledim ve söylemeye de devam ediyorum. Klasikler bana bambaşka bir tat veriyor. " Bir Kadının Anıları " da Arunas Yayıncılık tarafından yeni yayımlanan Dünya Klasikleri serisinden.


   Kitap yazıldığı 1748 yılında da olay olmuştur. Londra'da Borçlular Hapishanesi 'nde yattığı şurada yazar John Cleland kitabı. Kitabın erotik içeriğinden dolayı yayımlanması yasaklanır ve yazar bu seferde kitap için hapse girer. Dönemin en çok tartışılan kitaplarından birisidir. Yazılmasından yaklaşık yüzyıl sonra tekrar yayımlanır kitap.

Bir Kadının Anıları


  Yazarın anlatım tarzı oldukça başarılı. Kelimeleri seçimi , konuyu aktarışı yönünden sevdim yazarın tarzını. Bir erkek olarak bir kadının duygularını hissederek aktarmış kelimelere.


  Fanny Hill , anne ve babasını kaybettikten sonra Londra'ya göç eder. Yapayalnız bir taşra kızıdır büyük şehirde. Üstelik de bilgisiz , insanlara güvenmeye hazır. Bu şehirde Fanny'nın yaşadıkları , hissettikleri ; fahişeliğe ve kapatmalığa doğru uzanan yaşamı ve gerçek sevgiyi bulmasını okuyoruz kitapta.


  Kızın on beş yaşında olması ve başına gelenler ve hissettikleri beni bir anne olarak başta rahatsız etti. Fakat dönem özelliğini ve olayın kaç yüzyıl önce geçtiğini düşününce tarafsız okuyabildim. Ortaca İngiliz kitaplarının çoğunda genç kızlar bu yaşlarda evleniyor, 19-20 yaşına gelmiş bir genç kız evde kalmış kabul ediliyordu. Bu demek değil ki doğru. Fakat o dönemin doğru kabul edileni de buydu...


  Kitabı okumak isteyenler için erotizm barındırdığını ve yaş sınırlaması olması gerektiğini hatırlatayım.












                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. instagram paylaşımında da baya ilgimi çekmişti. böyle bir zamanlar yasaklanmış kitaplar daha bi okuma isteği uyandırıyor sanki sonradan :)

    YanıtlaSil
  2. vay anasına yazar neler çekmiş bu kitap için merak uyandırdı..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.