11/13/2018

# Camilla Grebe # Kitap Yorumu # Yabancı Yayınları

İhanet - Camilla Grebe

İhanet

Farklı kültür kitapları arasında bu sefer sıra İskandinav psikolojik gerilimine geldi. Daha önce Yitik Ülke tarafından basılan İskandinav Şiirleri Antolojisi kitabını okumuştum fakat polisiyesi okumamıştım. Kitaba geçmeden önce yazar hakkında da bilgi vermek istiyorum.


Camilla Grebe
Camille Grebe : 1958 İsveç doğumlu yazar. 2009 ve 2015 yılları arasında kız kardeşi ile birlikte yazdıkları beş kitaptan oluşan psikolojik gerilim serisi yazmıştır. ( The Siri Bergman Series ) 2015 yılında kendi başına yazdığı ilk romanı İhanet'tir. Kitap eleştirmenler tarafından çok beğenilmiştir ve 22 dile çevrilmiştir. 2016 yılında kitabın film hakkı New Line Cinema tarafından alınmıştır . Yapımcılığını ise Andrew Lazar üstlenecektir. ( Filmin çekilip çekilmediğini ise araştırmamda bulamadım. Herhangi bir gelişme olursa yazımı güncelleyeceğim.  )

Eylül 2017'de yazar ikinci bağımsız romanı olan After She’s Gone yayımlanmıştır. Kitap İsveç Suç Yazarları Akademisi tarafından Yılın En İyi Suç Romanı seçildi. 2018 Yılında Cam Anahtar Ödülüne layık görüldü.

Yazarın üçüncü bağımsız romanı İnertia Ekim 2018'de İsveç'te yayımlanmıştır.


Kitap Yorumu :

Yaşamını herkese emanet edersen, ihanet edenin çok olur.

Etkileyici kapak görseli ve hakkında yazılanlar sonrası merak edip kitaplığıma eklediğim bir kitap İhanet. Tabii yeni bir yazarı tanımak istemem de etkili oldu. YEni bir yazar ve farklı bir kültür okumaya başlayınca tarza alışma süresi oluyor benim için. Öyle hemen kitaba adapte olamıyorum. Bu kitap için de aynı durum oldu. İlk elli sayfa tarza alışma ve kitaba uyum sağlama süreci oldu. Üç farklı karakter tarafından kitabın devam etmesi de kitaba uyum süresini uzattı diyebilirim.

  Bir cinayet ile başlıyor kitap . Genç bir bayan öldürülmüş, kafası da kesilip kapıdan geleni karşılar biçimde kafa yere yerleştirilmiştir. Kadın korkunç görünmektedir. Ev sahibi ise bir şirketin CEO sudur. Onun ortada olmaması bütün şüphelerin ona yönelmesine sebep olur. Olayı araştıran dedektifler on yıl önce işlenen bir cinayete çok benzediğini keşfederler . Eski cinayette danışmanlık yapan Hanne'ye bu olayda da danışmaya karar verirler.

Peter ... Anlatıcılarımızdan bir tanesi ve olayı araştıran polisimiz. Hanne ... O da anlatıcılarımızdan bir tanesi. Eskiden polise danışmanlık yapıyormuş fakat bırakmış. Sevmediği bir adam ile evli ve hasta. Son görev olarak ve kendisini iyi hissetmek için bu işte polise yardım etmeye karar verir. Son olarak da Emma ... Ceo muzun şirketlerinde birinde tezgahtarlık yapmaktadır. Kedisi ile beraber yaşamaktadır.

  Kitap polisiye , psikolojik gerilim türlerinde . Merakla okuduğumu söyleyebilirim fakat gerilmedim. Yavaş tempoda ilerliyor kitap. Konu olarak ilginç , yazarın tarzı farklı ve ilgi çekici , okuyucuyu şaşırtmayı biliyor. Fakat bazı betimlemeler bana fazla geldi. Bu tarz kitaplarda konuya odaklanmayı daha çok seviyorum. Kişisel temizlik sırasında yapılanların her ayrıntısının anlatılmasını değil. Bu bölümler olmasa da olurdu. Kitabı uzatmaktan başka bir işe yaramamış bana göre.

  Yazar olay ve soruşturma dışında karakterlerin geçmişlerine , düşüncelerine , hatalarına ve pişmanlıklarına da yön veriyor. Bu da kitabın çok yönlü olmasını sağlamış.

Etkileyici bir kitap belirttiğim gibi . Fazla heyecan ve aksiyon bekleyenleri hayal kırıklığına uğratabilir. Psikolojik gerilim sevenler ise bu kitabı seveceklerdir.




Kitaptan Alıntılar : 

"Hayat kaybetmek üzerine kuruludur," derdi. Doğduğumuzda hepimizde olan masumiyetin kaybı, sevdiğimiz insanların kaybı; sağlığımızın, fiziksel becerilerimizin ve en sonunda, elbette hayatlarımızın kaybı...

Gerçekte ortak noktamız neydi ki, hayatın umduğumuz gibi olmamasından duyduğumuz acı hissinin dışında?

Eğer birisi sana farklı olduğunu söylerse o kelebeği düşünmeni istiyorum. Farklı 'daha kötü' demek değil. Farklı aynı şekilde 'daha iyi' anlamına da gelebilir. Bunu asla unutmayacağına söz ver.

Henüz hayatının ortasındayken elindeki fırsatı kullan. Sonra ne olduğunu anlamadan hayat bitiveriyor.

      Umut , hasta insanların cesur ve minnetkar bir gülümsemeyle tutnmalarının beklendiği abartılmış bir cankurtaran salıydı . Kendini bırakmaksa yalnızca çılgınlık değil , aynı zamanda vefasızlıktı . 


Kitap Hakkında Yazılanlar : 

“Etkileyici... Camilla Grebe bu ilk romanıyla zoru başararak İskandinav polisiyesinin başarılı yazarları arasında üst sıradaki yerini alıyor.”

-Kirkus Reviews-

“İskandinav polisiyesi ya da genel olarak cinayet romanı sevenler, Grebe’nin yarattığı bu gergin hikâyeden zevk alacaklardır. Trendeki Kız gibi bir psikolojik gerilim okumak isteyenler için bire bir.”

-Booklist-

“Kesinlikle ününü hak ediyor. Hikâyeyi durmadan hızlanan bir tempoyla, her karakterin gözünden anlatıyor. İskandinav Noir’ının kasvetini köküne kadar yansıtıyor.”
-Daily Mail-

“Okuru içine alan bir hikâye. Bu güvenilmez üç karakter, okurlara gerçeklerin çok ince bir çizgide yürüdüğünü gösteriyor.”
-Sunday Mirror-

“Karmaşık, korkunç ve inanılmaz büyüleyici bir gerilim. Grebe’nin kendi başına yazdığı ilk romanı büyük bir başarı.”
-Crime Scene-



İhanet
Kitabın Adı :İhanet
Yazar :Camilla Grebe
Yayınevi :Yabancı Yayınları
Orjinal adı : The Ice Beneath Her
Çevirmen : Nazan Arıbaş Erbil
Sayfa Sayısı : 400


Herkes seni tanır ama sen kimseyi tanımazsın.

Herkes arkadaşın olmak ister ama sen kimseye güvenemezsin.

Kimseye...

Kış soğuğunun çöktüğü Stockholm’de polisler korkunç bir cinayetle karşı karşıya gelirler. Kimliği belirsiz bir kadının başı, ünlü bir giyim mağazası zincirinin CEO’su Jesper Orre’nin lüks evinde bulunur. On yıl önce işlenmiş bir cinayetin izlerini taşıyan olayın şüphelisi Orre kayıplara karışmıştır. Kayıp işadamını arayan yalnızca polisler değildir. Zincire bağlı mağazalardan birinde çalışan Emma Bohman, Orre’yle iki ay önce tanışmış ve aralarında bir ilişki başlamıştır. Fakat ilişkileri ne kadar hızlı başladıysa, Orre’nin yok olmasıyla bir o kadar da hızlı bitmiştir. Aynı adamı farklı sebeplerle arayan polis ve Emma’nın yolları saplantıyla, intikamla ve delilikle örülü bir yolda kesişecek; olaylar çözülmeye başladıkça hiçbir şeyin göründüğü gibi olmadığı ortaya çıkacaktır.


                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Güzel yorumlamışsın fikrine sağlık,polisiye severim ama bol cinayet sevmiyorum bu tarz olumsuzluk içeren kitapları okuyup beynimi bulandırmıyorum hiç,haberler yakın çevredeki hayatlar yeterince sıkıntılı.İçimi açacak şeylere ihtiyacım var bu ara (:

    YanıtlaSil
  2. ''Yaşamını herkese emanet edersen, ihanet edenin çok olur''çok güzel bir söz..Kitap bayağı bir ürkütücü başlıyor gibi ..

    YanıtlaSil
  3. elimde iskoç iskandinav isveç polisiyeleri var ama Nilüm sıra gelmiyor bir türlü :)

    YanıtlaSil
  4. it looks like a really nice autor ♥i love that kind of books, i'm gonna look for them ♥

    now i'm a follower ♥
    can you follow me back?
    https://wingsofanne-sophie.blogspot.com/

    YanıtlaSil
  5. Idkandinav yazarlari bu konuda cok iyi canim 😊

    YanıtlaSil
  6. Kitabı bir arkadaşım ödünç verdi; bir solukta okuyup bitirdim, gerçekten çok sürükleyiciydi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.