3/01/2019

# Everest Yayınları # Khaled Hosseini # Kitap Yorumu # Ve Dağlar Yankılandı

Ve Dağlar Yankılandı - Khaled Hosseini

           
Ve Dağlar Yankılandı - Khaled Hosseini
             

                Doğru ve yanlış kavramlarının ötesinde
               uzanan bir toprak var.             
                Seni orada bekleyeceğim.                                                   
                                        -Mevlana Celalettin Rumi, 13.yy     -     

    Yazarın diğer kitaplarını okuduktan sonra bu kitabını da sabırsızlıkla bekliyordum. Beklentimi fazla abartmışım sanırım . Tam olarak aradığımı bulamadım. Birazıcık hayal kırıklığı...Kitap bir masalla başlıyor. Çocuklarını çok seven onlara her akşam masal anlatan bir baba... Afganistan'ın Şadbağ kırsalında yaşayan karınlarını zor doyuran bir aile... Birbirlerinden ayrılmak zorunda kalan iki kardeş ve bir ömürlük bir hikaye...

     Kitapta tam bir konuya yoğunlaşmış okurken yeni bölüm yeni karakterle başlıyor. Kim bunlar diye düşünüyorsunuz. Bölüm devan ettikçe konuyla bağlantısı ortaya çıkıyor. Kitap Abdullah ve Peri çevresinde dönüyor. Diğer tüm karakterler bir şekilde bu kardeşlerle bağlantısı olan insanlar. Yeni karakterlere geçtikçe ben bazen konudan koptuğumu , sıkıldığımı hissettim. Herkesin çok sevdiği bir kitapta benim böyle hissetmem dediğim gibi belki de beklentimin çok fazla olmasıydı.

  Doğu edebiyatı okumayı seviyorum. Ne kadar kitabı okurken sıkıldığımı hissetsem de kitaptaki duygular ve insan motiflerini kendime yakın buldum . Kültürümüze daha yakın bulduğum kitabı okueken  sımsıcak duygular da hissettim. . Yaşanan çaresizlikler gözlerimi doldurdu.

                                   Kağıttan bir ağacın altında
                                   minik, hüzünlü bir peri buldum.
                                   Bir gece rüzgarlarla savrulan,
                                   minik, hüzünlü bir peri tanıdım.

    Sonuç olarak bu kitaptan da şunu çıkarıyorum: Şu anın ve sevdiklerimizin değerini bilelim. Onlara sıkıca sarılalım. Bugünün değerini bugünde verelim.....







 Kitaptan Alıntılar :

Sizi selden çekip kurtaran ip, ileride boynunuza dolanmış bir ilmeğe dönüşebilir.
Bazı insanların mutsuzluğu, diğerlerinin aşkı hissetiği gibi hissetiğini biliyorum artık: mahrem, yoğun ve karşılık beklemeksizin.
Doğru ve yanlış kavramların ötesinde bir toprak var. Seni orada bekleyeceğim.
İyi şeylerin hiçbiri bedava değildi. Sevgi bile. Her şeyin bedelini ödüyordun. Ve eğer yoksulsan, elinde ki tek nakit, kahır çekmekti.
İnsanlar habire bunu söyler. 'Anlamsız bir şiddet eylemi. Anlamsız bir cinayet.' Anlamlı bir cinayet işlenebilirmiş gibi...
Sevecenlik bir insanın asla pişman olmayacağı tek şey. Yaşlandığında kendine kesinlikle şöyle demezsin: Ah, keşke şu kişiye iyi davranmasaydım.
Ancak bunu bilmek, köklerini tanımak öyle önemli ki. Varoluşunun nerede başladığını bilmek. Bilmediği zaman, yaşamı insana gerçek dışı geliyor. Bir bilmece gibi.







Kitabın Adı :Ve Dağlar Yankılandı
Yazar :Khaled Hosseini
Yayınevi :Everest Yayınları
Orjinal adı :And The Mountain Echoed
Çevirmen :Püren Özgören
Sayfa Sayısı : 410


VE DAĞLAR YANKILANDI; Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş ile dünya çapında sevilen bir yazar olan Khaled Hosseini’nin yazarlığında bir dönüm noktası.

Gece vakti, çölü bir el arabasını çekerek geçen bir baba. Arabanın içinde annesiz iki çocuk; iki kardeş; biri kız, biri erkek. Küçük Peri için ağabeyi Abdullah, ağabeyden çok öte. On yaşındaki Abdullah’a sorsanız Peri, her şey demek. Köylerinden Kâbil’e varmak için çıktıkları yolculuğun sonunda aileyi yürek parçalayıcı bir son bekliyor. Fakat aslında bu bir son değil... Kardeşlerin başlarına gelenler -yakın ya da uzak- ilişki kurdukları tüm insanların hayatlarında nesiller boyu yankılanacak...

Hayat farklı aileleri sevgi ve fedakârlık, ihanet ve sadakat gibi ortak duygularla sınarken, karakterlerin başlarına gelenler ve yaptıkları seçimler, kitabın her biri ayrı bir renk ve lezzet taşıyan katmanlarını oluşturuyor. Afganistan’ın küçük bir köyünde doğan ve okuru Kâbil’den Paris’e, San Francisco’dan Tinos adasına taşıyan bu öykü, her sayfada renklenip güçleniyor.

Ve Dağlar Yankılandı, bizi biz yapan değerler üzerine düşündüren, ustalıkla yazıldığını her bölümde yeniden kanıtlayan, büyüleyici bir roman. Uçurtma Avcısı ve Bin Muhteşem Güneş ile dünya çapında sevilen bir yazar olan Khaled Hosseini’nin yazarlığında bir dönüm noktası.







Khaled Hosseini :


 '' Afganistan'da çocuk çok ama çocukluk yok ''diyen Khaled Hosseini  1965 yılında Afganistan’ın Kabil şehrinde dünyaya gelmiştir. Babası Dış İşleri Bakanlığı’nda çalışmıştır. 1970 yılında babasının Afganistan elçiliğinde görev almasıyla Hosseini ailesi ile birlikte İran’ın başkenti Tahran’a yerleşmiştir.1976 yılında baba Hosseini’nin Fransa’da iş bulmasıyla aile Paris kentine taşınmıştır. Ailenin Kabil yerine Paris’e yerleşmesinin nedeni ise o dönemlerde Afganistan’da yaşanan siyasi karışıklıklardır. Bu sebepten dolayı aile, 1980 yılında ABD’den sığınma hakkı kazanmıştır. Yazarın ilk kitabı olacak Uçurma Avcısı adlı eserde bu göç dolu yaşamın esintileri yer almıştır. Khaled Hosseini, 1984 yılında Independence Lisesi’ni bitirmiştir ve eğitimine Santa Clara Üniversitesi’nin Biyoloji Bölümünde devam etmiştir. Bu bölümden 1988 yılında mezun olan yazar, daha sonra California Üniversitesi’nde tıp okumaya başlamıştır ve 1993 yılında cerrah unvanını elde etmiştir. Khaled Hosseini 2003 yılında yayımlamış olduğu ilk kitabı Uçurtma Avcısı (The Kite Runner), uluslararası alanda beğeni kazanmış ve birçok dile çevrilmiştir. Yazar bu ilk kitabında kendi hayatından da esinlenerek Afganistan’da yaşanan ve günümüzde hâlâ bir sonuca ulaşamayan iç savaşın izlerini taşımıştır. Yazarın bu eseri 2008 yılında yönetmen Marc Foster tarafından beyazperdeye uyarlanmıştır. Kitabın filmi de izleyeciler tarafından beğeniyle karşılanmış ve birçok ödül almıştır. Yazar 2007 yılında Bin Muhteşem Güneş (A Thousand Splendid Suns) ve 2013 yılında da Ve Dağlar Yankılandı (And the Mountains Echoed ) kitabını yayımlamıştır.


                                                             Kozmokitap

9 yorum:

  1. yorumlara katılmamak elde değil. Uçurtma Avcısı'ndan sonra tam hayal kırıklığı yaratan bir kitaptı benim içinde :(

    YanıtlaSil
  2. Yazarın 3. kitabıydı bende hayal kırıklığına uğradım. Yazar yavaş yavaş farklılık yapmak istemiş fakat kendisinden beklemediğimiz bir şekilde değişiklik olmuş bana göre olumsuz bir yön olmuş. Umarım bir sonraki kitabı da bu şekilde olmaz. Yakın zamanda Laurent Gounelle adlı yazarın 3. kitabı çıktı onu okuduğunuzda yorumlarınızı duymak isterim. Bence müthiş bir çıkış yaptı. iyi okumalar. emeğiniz için teşekkür ederiz.

    YanıtlaSil
  3. khaled hosseini'nin önceki iki kitabına uçurtma avıcısı, bin muhteşem güneş'e nazaran vasat olan, birden fazla karakter üzerine yoğunlaşıp hiç birinin sonunu bir yere vardıramayan bana göre biraz havada kalmış biraz da olayın içine afganistan, sovyetler, amerika ve acitasyon katayım nasılsa okuyorlar tarzında yazılmış bir kitap:))

    YanıtlaSil
  4. Genel akışta farklı konulara geçildiğinde ben de adapte olamıyorum bazen..Pek ısınamadım sanırım bu kitaba..

    YanıtlaSil
  5. Okunmayı bekleyenler arasında öncesinde yorumunu görmek güzeldi. emeğine sağlık

    YanıtlaSil
  6. Yazarın üç kitabını da yıllar öncesinde okudum ama şu anda aklıma geldi ve merak ettim bu üç kitaptan başka kitabı var mı acaba?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Yeni kitabı Deniz Duası yayımlandı 2018 de .

      Sil
  7. Khaled housseini yi duydum ama listeme almamistim okumak istediklerim cok birikti diye 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.