12/02/2014

# Kitap Yorumu # Peter Rosch # Sayfa6

1 Rüya 2 Yanlış - Peter Rosch

 
1 Rüya 2 Yanlış

    Ödüllü bir yazar olmasının yanı sıra reklam filmi yönetmenliği de yapan Peter Rosch'un ilk kitabı 1 Rüya 2 Yanlış. Alkol problemi olan yazar bu bağımlılığından kurtulma sürecini ve yazılarını level9paranoia.com blogunda paylaşmaktadır.  Yazar 2014 yılında " But I Love You " isminde bir roman daha yazmıştır ve bu roman bildiğim kadarı ile henüz Türkçeye çevrilmemiştir.

     Her insan hatırlasın veya hatırlamasın uyurken rüya görür. Rüyaların tam anlamı günümüzde bile hala çözülemediği için gizemlerini korumaktadırlar. Bazıları rüyalarımızın yaşadıklarımızın ve tecrübelerimizin yansıması olduğunu savunuyorlar. Bazı rüyaların gelecekten ipucu olabileceği de düşünülmektedir. Bazen ise bir olay ya da durum karşısında ben bunu daha önce rüyamda görmüştüm diye düşünürüz. Bu sebeple rüyalar her zaman ilgi konusu olmuştur, en çok satılan kitaplardan bir tanesi de bu sebeple rüya tabirleridir.

     Yazar da bu ilginç konuyu baz alarak hareket etmiş kitabında. Alkol sorunu olan Max, bu sorunundan kurtulmak için Adsız Alkolikler toplantılarına katılmaktadır. Max 'ın tekrarlayan bir rüyası vardır . Bu rüyasında bir kadın kaçırılmaktadır ve Max onun öldürüldüğünü bilmektedir. Rüyasının sürekli tekrarlanması sonucu Max böyle bir kadın olup olmadığını düşünmeye başlar ve bir gün tesadüfen yolda bu kadını görür , Sarah... Önceleri bu kadını takip eden Max , sonra tesadüfen karşılaşmış gibi yaparak onunla tanışmaya karar verir. Tanışmalarının ardından Max rüyasını anlatmaya karar verse de bir türlü anlatamaz. Sarah ise Max'a aşık olmuştur. Max'ın evli olduğunu bilmesi aşık olmasını etkilemez. Max rüyalarını polise anlatmaya karar verir ve kayıtlara geçmesinde ısrar ederek polise anlatır. Polis ise Max'a bir suçlu gözü ile bakmaktadırlar. Sarah ortada yoktur ve o ortadan kaybolmadan önce birisi gelip onun kaçırılacağını rüyasında gördüğünde ısrar etmiştir. Polis bunun bir çeşit plan olduğunu ve Max'ın kendileri ile dalga geçtiğini düşünür.

   Sarah da problemli bir insandır. Annesinin kendisini hiç sevmediğini düşünür. Sürekli intihar etmeyi düşündüğünü çevresindekilere söyler. Psikoloğu ile her hafta görüşmektedir ve yalan söylemek onda bir alışkanlık haline gelmiştir.

    İki kişinin yani Max ve Sarah'ın ağzından yazılan kitap değişik konusu ile elimizden bırakamayacağımız bir kitap olacaktır. Karakterlerin anlatımı olayların yanı sıra bize psikolojik profilleri halkkında da bilgi vermektedir. Orjinal adı My Dead Friend Sarah olan kitabı ilgiyle ,  merakla  ve zevkle okudum, olay bir alkoliğin zihin oyunu olabilir mi diye de düşündüm.  Kitabı sizlere de tavsiye ederim ve zihniniz farklı alternatiflere açık olsun diyorum.


1 Rüya 2 Yanlış
Kitabın Adı :1 Rüya 2 Yanlış
Yazar :Peter Rosch
Yayınevi :Sayfa 6
Orjinal adı :My Dead Friend Sarah
Çevirmen :Murat Sağlam
Sayfa Sayısı : 230

Ya sizde her gece aynı rüyayı görseydiniz...Her seferinde tanımadığınız bir kadın zorla bir arabaya bindirilip kaçırılıyor ve muhtemelen öldürülüyor… Max her gece aynı rüyayı gören eski bir alkoliktir. Alkolü bıraktığından beri gerçek ile hayal arasındaki çizgiyi görmekte zorlanan Max, bu rüyanın anlamını çözmek için rüyasındaki kadını bulmalıdır. Herkes rüyalarının gerçekleşmesini ister, ama Max rüyası gerçekleştiğinde tek bir şey dileyecektir: "Tüm bunlar keşke bir rüya olsa…"


                                                     

3 yorum:

  1. Merhaba blogunuzu yeni keşfettim ve takibe aldım ben de bloguma beklerim sevgiler :)
    makyajtavsiyem.blogspot.com.tr

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Aramıza hoşgeldiniz:) Hemen size uğruyorum. Sevgiler:)

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.