12/12/2014

# diğer # Tolstoy

Doğu Edebiyatı Mı, Batı Edebiyatı Mı?




   Sabah kitaplığımın önünde durmuş kitapların tozlarını almam ve yeniden düzenlemem gerektiğini düşünürken gözüm kitaplardaki farklara takıldı. Kapak tasarımı, yayınevi ya da sayfa  sayısından bahsetmiyorum. Konudan , yazarların yaşadığı kültür ve ortamdan , bu kitaplardan aldığım lezzetten bahsediyorum...

 

   Bu da benim aklıma hangi edebiyatı daha çok sevdiğimi getirdi. Doğu Edebiyatı mı , Batı edebiyatı mı? Okuduğum kitapları sıralayacak olursam batı edebiyatının kitapları çoğunluktadır. Buna rağmen benim cevabım batı edebiyatı değil doğu edebiyatı....  Kafamı boşaltmak , hoş vakit geçirmek için Batı edebiyatının çoğu kitabı daha uygun. Ruhumun beslenmesi, düşünmem ve gerçek hazzı almam için ise doğu edebiyatı daha uygun görünüyor bana.
     Bir Mevlana'ya, Tolstoy'a, Dostoyevski'ye rakip göremiyorum. Batı edebiyatını eleştiriyor değilim, hiç iyi edebiyatçı yok mu, var tabii ki . Bir Saramago'nun, Victor Hugo'nun yada adını saymadığım daha nice edebiyatçı var. Ben kendime yakın bulduklarımdan bahsediyorum. Doğu insanının dili, yaşayış biçimleri, davranışları bizim kültürümüze daha yakın olduğu için belki de bu hislerim.



Sonuç olarak ne yardan geçerim ne serden demişler, ben de ne doğudan vazgeçerim ne batıdan... Sadece bana yakınlık bakımından doğu edebiyatının bir tık önde olduğunu söylüyorum.  Siz hangi edebiyat türüne daha yakınsınız? Düşüncelerinizi benimle paylaşırsanız sevinirim.

Sevgiler♥♥♥  

6 yorum:

  1. Doğu edebiyatını daha dolu buluyorum. Edebi olarak daha başarılılar. Tabi batı edebiyatınıda severim hatta en sevdiğim yazarlar batı edebiyatında. Sadece edeni yön olarak doğuyu daha üstün buluyorum.

    YanıtlaSil
  2. Hiç böyle bir karşılaştırma gelmemişti aklıma. Her iki edebiyattan da farklı tatlar alıyor insan. Bu arada eğer yapmak istersen bloğumda senin için bir mim var arkadaşım :)

    YanıtlaSil
  3. Sanirim ben de Doğu edebiyatı diyecegim. Üstelik Türk edebiyatini da çok seviyorum ben. :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Sanırım Türk insanına en yakın edebiyat türü Doğu edebiyatı:))

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.