11/30/2015

# Andrew Miller # Kırmızı Kedi Yayınevi # Kitap Yorumu

Saf - Andrew Miller

 
Saf - Andrew Miller

   Gördüğüm en güzel kitap kapaklarından bir tanesi Saf'ın kapağı. Kitabın arka kapağını okumadan sırf kapağı yüzünden aldığımı söylersem yalan olmaz:)) Kitabın şanssızlığı okumaya başladığım zaman hastalanmam oldu. Sinüzit + gribal enfeksiyon bir araya gelince beni yatak yorgan yatırdı. Ağrıyan ve dolmuş hissettiğim bir baş , her nefesle sızlayan bir ciğer ve ayakta duramayacak kadar halsizlik ve sızılar... Hal böyle olunca kitaptan da pek bir tat alamadım.
    Sağlıklı olsam da kitaptan yine de çok fazla keyif alabileceğimi zannetmiyorum. Tarzı bana pek uymadı. Televizyonda film seyrederken de Avrupa filmleri hemen fark edilir çünkü belli bir durgunluk vardır. Bazen bu durgunluk hoşa gider bazen de sıkıcı olabilir. İngiliz yazar Andrew Miller'ın bu kitabı da bir çok ödül almasına rağmen bana göre ortalama bir kitap olmaktan ileri gidemedi.

   İnternette okuduğum yorumlarda kitap çok beğenilmiş ve çok sürükleyici olduğu ilk sayfadan sardığı söylenmiş. Ben ise ilk sayfadan aldığıma pişman oldum:((

    Bu kadar olumsuzluk yeter. Dediğim gibi olumsuzluğum biraz da rahatsızlığımdan kaynaklanıyor olabilir. İyileşince okusaydın ya , niye zorladın kendini dediğinizi duyar gibiyim. Kitabı kütüphaneden aldığım için iade etmem gerekiyordu, acelem bu yüzden... Okunmayı bekleyen birçok kitabım varken bu sıralar kütüphaneye sardım... Oraya gidip kitap kokularını içime çekmeyi , yeni gelen kitapları karıştırmayı seviyorum. Gitmişken de kitap almadan olmuyor!..
Les Innocents Mezarlığı                                                                    Les Innocents Mezarlığı 1550 

Genç bir mühendis olan Jean-Baptiste "Beche" Baratte , bakan tarafından kendisine Paris'te bulunan ve halkı zehirlediğine inanılan Les Innocents Mezarlığı'nı temizlene görevi verilir. Temizleme görevi derken orada bulunan ölüleri oradan çıkartıp başka yere nakletmek ve kiliseyi de yıkmaktır asıl görevi. Les Innocents Mezarlığı'nın bulunduğu yere geldiğinde etrafa yayılan pis kokuyu duymamak imkansızdır. Öyle ki bu koku yemeklere hatta orada yaşayan insanların nefeslerine bile işlemiştir. Getirdiği 30 madenci ile birlikte Jean-Baptiste hemen mezarlıktaki kazı işlerine başlar. Bu ihtilalden önceki zamanlardır. Mezarlığı kazdığı için arkadaşı tarafından kürek anlamına gelen " Beche "lakabı verilmiştir kendisine. Sadece  bir kaç kişi bilmektedir bu ismi. Mezarlığın duvarlarında Beche isminin de geçtiği sloganlar yazılmaya başlanmış, halk da Beche'nin kim olduğunu bilmedikleri için korkmaya başlamışlardır. Halkın bir kısmı mezarlıktan korkmakta ve oranın kazılmasını istememektedir.
  Jean-Baptiste'nin işini yapmaya çalışırken başına gelenler, edindiği arkadaşlar, yöre halkı ve yaşayışları, inançları anlatılıyor kitapta.

   Kitapta en sevdiğim şey ise betimlemelerdi.


Saf - Andrew Miller

Kitabın Adı : Saf
Yazar : Andrew Miller
Yayınevi : Kırmızı Kedi Yayınevi
Orjinal adı : Pure
Çevirmen : Volkan Atmaca
Sayfa Sayısı : 360

"Şişko kral, paçoz kraliçe dikkat edin! Beche bütün versailles'ı yutacak kadar büyük bir çukur kazıyor!"                                                                                               Yıl 1785. Fransa Kralı, Aydınlanma düşünürlerinden aldığı ilhamla Paris'i arındırmaya niyetlenmiştir. Kral'ın halkı zehirlediğine inandığı Les Innocents Mezarlığı'nın duvarlarında görülmeye başlayan sloganlar ise bir devrim öncesinin gizemli atmosferini yansıtmaktadır.
   Kutsal mezarlığı ortadan kaldırma projesini üstlenen genç ve saf mühendis Jean-Baptiste "Beche" Baratte, karşısındaki manevi ve maddi sorunları çözmek için hesaplar yapmaktadır: Yaşamın cıvıl cıvıl sürdüğü Les Halles mahallesine komşu olan ve geçmişi yüzyıllar öncesine dayanan mezarlığı, duygularından ve korkularından arınarak nasıl ortadan kaldırabilecektir? Kent sakinlerini rahatsız etmeden, kendisine inananları hayal kırıklığına uğratmadan, Paris'in şatafatına kapılmadan ve aşk, dostluk, vazife, inanç sorgulamalarıyla yılgınlığa düşmeden bu işin altından kalkabilecek midir? Ve duvarlarda müjdelenen devrimin temellerini de atacak mıdır?
  "Andrew Miller, devrim öncesi Paris'ini o kadar renkli ve yaratıcı canlandırıyor ki, öyküsü o kadar etkileyici ki bir an önce bitirmek için hayatınıza ara veriyorsunuz."
 -The Times-

Andrew Miller Kimdir?

Andrew Miller

   1960 Bristol doğumlu İngiliz yazar. İspanya, Japonya, İrlanda ve Fransa’da yaşadı. 1997 yılında yayımladığı ilk kitabı  Özel Bir Acı ile James Tait Black anısına verilen ödülü, Uluslararası IMPAC Dublin Edebiyat Ödülü'nü ve İtalya'da Grinzane Cavour Ödülünü kazandı. Son romanı Saf ile de 2011 yılında Costa Ödülü'nü aldı.





Eserleri:


  • Ingenious Pain (Özel Bir Acı) (1997) 
  • Kazanova (1998) 
  • Oxygen (2001) 
  • The Optimists (2005) 
  • One Morning Like a Bird (2008)
  • Pure (Saf) (2011)




  •                                                                   

    2 yorum:

    1. Görüyorum kitapçılarda bu kitabı... :)

      Ama okumadım... :)

      Ben de beklerim Kafa'ya. Eğer okumayı seviyorsanız seversiniz... :)

      YanıtlaSil
      Yanıtlar
      1. Okumayı çok seviyorum ve hemen geliyorum:))

        Sil

    Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

    Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.