12/26/2017

# Arunas Yayınları # Dünyanın Efendisi # Kitap Yorumu # Lord Of the World

Dünyanın Efendisi - Robert Hugh Benson || Kitap Yorumu



Dünyanın Efendisi



1900 lü yılların başında Roma'da rahiplik yapan yazarın bir çok kehanetleri de içerdiği söylenen Dünyanın Efendisi  kitabı 1907 yılında yayımlanmıştır. (Bu kehanetler Papa Benedickt XVI ve Papa Francis tarafından da kabul edilmiştir.) Türkiye'de ilk defa yayımlanan kitabı klasik okumayı sevenler zevkle okuyacaklardır.

   Kitap İngiltere'de geçmektedir. Dünya üç bölgeye ayrılmıştır. Hümanizm akımı yaygındır her yerde. Doğu dinleri artık yok olmak üzeredir ve Hristiyanlık da can çekişmektedir. Rahiplerin bir kısmı da inancını kaybedip görevlerinden ayrılmaktadırlar. İnsanı her şeyin üzerinde gören bir anlayış söz konusudur. Tapınak şövalyeleri  ve haçlıların din adına yaptıkları savaş ve insan öldürmeleri yüzünden hristiyanlar bir çeşit barbar olarak görülmektedir ve olmayan bir tanrıya inandıkları düşünülmektedir. Herkes barış istemekte ve sadece bu dünyanın var olduğunu düşünmektedirler. Ötenazi kurumları yaygınlaşmış , insanlar yaşamdan sıkıldıkları zaman bu kurumlara gidip hayatlarına son vermektedirler. Korkunç bir kaza olduğunda duruma ilk müdahale edenler de yine ötenazi ekipleridir.

   Kitabın yazıldığı yılı düşünürsek teknoloji olarak yazarın bugünü hayal etmesine olanak yoktu. Bu nedenle evlerde telefon vardı . Haberleşmeyi mektup ve telgraf aracılığı ile sağlıyorlardı. Yine cümle aralarına bakıldığında kadının erkekten bir adım geride  görüldüğü anlaşılıyor.

   İnsanı ön plana alan toplum Felsenburgh isminde birisinin ortaya çıkması ile birlikte birleşirler. Tüm dünya bu adamın etrafında toplanır. Hitabet yeteneği sayesinde insanları etkileyen Felsenburgh kısa sürede Dünyanın Başkanı , efendisi olmuştur.  Görünmeyen bir tanrıya inanmayan insanlar şimdi onu tanrı ilan etmişlerdir.

  Bir tarafta inançlarını devam ettiren ve yok olmamaya çalışan Hristiyanlar; diğer tarafta insana tapan insanlar...  Dünyanın hali nasıl olacak ya da onları nasıl bir gelecek bekliyor dersiniz... .

 Farklı tespit noktaları olan , beni düşünmeye sevk eden bir kitap oldu Dünyanın Efendisi. Yavaş yavaş , konuları kavrayarak okunması gerekiyor. Yoksa konunun dışına sizi atabilir kitap. Bundan 100 yıl öncesi yazılmasına rağmen gününüz ve gelecekteki bir çok olayı tahmin etmiş ve bunları yazıya dökmüş olan yazara hayran olmamak elde değil. Kesinlikle okunması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

   Kitaptan alıntılar :

 * Geleceği düşünmek geçmişi düşünmek kadar anlamsızdı aslında. Gelecek ya da geçmiş diye bir şey yoktu çünkü. Var olan tek gerçeklik , sonsuza dek süren şimdiki zamandı ve böyle sona erecekti.

* İsa Mesih inananlarına " Barışla değil , kılıçla " öğretisini benimsetmiş ve ne yazık ki bu sözler gerçeklik bulmuştu. Fakat nihayetinde İsa'nın öğretilerine karşı gelen , hatta varlığını tanımayan insanlar , " Kılıçla değil , barışla " düşüncesini hayata geçirdi.

 * Tek dişi kalmış canavar , kendini akşam boyunca , pençelerine ve dişlerine insan kanı bulaşmış halde göstermişti.

* " Peki... Peki , sizce günümüze değin  en çok gelişenler kimler? Doğu mu Batı mı?
   " Ah! Batı elbette ! Doğu da kendini zihnen geliştirdi fakat düşüncelerini eyleme geçirmekte zorlanıyor. Kaoslar hep bundan çıkar. Durağanlığın sebebi de bu üstelik. "




 



Dünyanın Efendisi - Robert Hugh Benson
Kitabın Adı :Dünyanın Efendisi
Yazar : Robert Hugh Benson
Yayınevi : Arunas Yayıncılık
Orjinal adı :Lord Of the World
Çevirmen :Buğra Özmüldür
Sayfa Sayısı :400


“1907’de kaleme alınmış olmasına rağmen günümüze dair kehanetler içeren muazzam bir distopya.”
 Artık yeni bir düzen gelmişti.
 Ticaret, politika ve hükümet anlayışlarının yeniden biçimlendirilmesi gerekiyordu.
 Savunma üzerine çalışmalar yapmak da anlamsızdı zira tüm tehditler ortadan kalkmıştı.
 Kabine tarafından Doğu’da hasıl olan gelişmelerin eksiksiz yazıldığı bir rapor hazırlanmalıydı. Bu rapora, Paris’te önlerine sunulan ve Doğu İmparatoru, feodal krallar, Türk Cumhuriyeti ve Amerikan yetkilileri tarafından imzalanmış anlaşmanın metni de muhakkak eklenmeliydi.
 Tüm dünya zamana ayak uydursa da sanki Roma olduğu yerde kalmıştı. Şehrin fiziki değişiminden ziyade başka konulara ehemmiyet verilmişti. Neticede tüm dünyanın ruhani külfeti onun omuzlarındaydı.
 Acı çekecekleri ve elveda edecekleri günler vardı önlerinde çünkü zamanında Cennetin Oğlu da gökten inip Dünyanın Efendisi olmuştu en nihayetinde.


                                                            Kozmokitap

5 yorum:

  1. Kitabı çok merak ettim doğrusu kısa zamanda edinmek istiyorum.

    bu arada yeni keşfettim takipteyim.
    Bana da beklerim.
    birsenle.com

    YanıtlaSil
  2. Sen mi iyi anlattın kitap gerçekten güzel mi bilemedim. Ama heveslendirdi beni

    YanıtlaSil
  3. Bunlari da atayim pinterest listeme. Mutlu yillar canim 😊

    YanıtlaSil
  4. Bende listeme ekliyorum.Gerçekten ilgi çekici :))
    Sevgiler canım 😍

    YanıtlaSil
  5. Severek merakla okuduğum bir kitap oldu benim için

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.