4/11/2019

# Atatürk Vakfı Yayınları # Kitap Tanıtımı # Suphi Tekiner # Tiyatro’dan Sinema’ya Başrolde Darülbedayi Anılar

Tiyatro’dan Sinema’ya Başrolde Darülbedayi-Anılar || Kitap Tanıtımı

Başrolde Darülbedayi-Anılar



   Ünlü sanatçı Suphi TEKNİKER’in kaleminden " Tiyatro’dan Sinema’ya Başrolde Darülbedayi-Anılar" Atatürk Vakfı Yayınları tarafından yayımlandı. Mart 2019 da yayımlanan kitap 304 sayfadır.

  “Tiyatro'dan Sinema'ya Başrolde Darülbedayi-Anılar” kitabında, yıllarını İstanbul Şehir Tiyatrosu ve Yeşilçam’da geçirmiş usta oyuncu Suphi Tekniker; İstanbul Şehir Tiyatrosunda, Yeşilçam’da, Sanat dünyasının ortak yaşam mekânlarında, sahnede, film çekimlerinde ve kulislerde yaşanmış ilginç, güldüren, düşündüren, hüzünlendiren, dönemine ışık tutan birçok anısını okurlarıyla paylaşıyor…

   Atatürk Vakfı’nın yayını olan “Tiyatro'dan Sinema'ya Başrolde Darülbedayi-Anılar” kitabının tüm geliri Atatürk Vakfı yararına kalıyor, Atatürk Vakfı da bu gelirle fakir çocuklara karşılıksız burs veriyor.

   “Tiyatro'dan Sinema'ya Başrolde Darülbedayi-Anılar” kitabı, seksenine gelmiş bir tiyatro aşığının özeti, birlikte çalıştığı Darülbedayi oyuncularının kurucularıyla birlikte oluşturduğu sevimli, unutulmaz anıları çağdaşlarının ve yeni kuşakların beğenisine sunuyor.

   Bu kitabı okurken –başından sonuna kadar- çok eğlenecek, çok güleceksiniz. Tiyatronun ve sinemanın ünlü oyuncuları ve yönetmenleriyle birebir yaşanmış gerçek olayları okuyacaksınız.

“Bu olağanüstü büyülü güzel insanlar, sadece tiyatro sanatıyla uğraşarak; dünya klasiklerinden çeşitli oyunlar oynayarak, içine kapanık toplumu açıp aydınlanmakla kalmadılar, gülmesini bilmeyen, beceremeyen insanımıza neşelenmeyi, hayatı zevkle yaşamayı, yaşam sevincini de yaşam biçimleriyle örnek olarak gösterip, öğretmeye çalıştılar.”/ Suphi Tekniker

Suphi Tekniker Özgeçmiş

Suphi Tekiner Mersin’de 1940 yılında doğdu. Ortaokul yıllarından itibaren, amatör tiyatro faaliyetleri ve sanat dergilerinde öykü yazma çalışmalarına başladı. İstanbul’da üniversitede okurken bir yandan da 1960 yılında Muhsin Ertuğrul’un seçimiyle Şehir Tiyatrolarında profesyonel tiyatro oyunculuğuna başladı. 46 yılda yüze yakın tiyatro oyununda oynadı. 1969 yılında Kenter Tiyatrosunda konuk oyuncu olarak Hamlet ve Kırk Kırat’ta oynadı. Bir yıl sonra Şehir Tiyatrosuna döndü. Tiyatro oyunculuğunu bırakmadan 1962’den itibaren film teklifleri alıp oynamaya başladı. Atıf Yılmaz, Memduh Ün, Halit Refiğ, Süreyya Duru, Orhan Aksoy, Orhan Elmas, Ertem Eğilmez, Osman Seden, Zeki Öktem, Tunç Başaran, Feyzi Tuna gibi bir çok yönetmenle, önce oyuncu olarak yüze yakın filmde oynadı. Sonrada aynı ustalarla senaryo yazarı olarak çalıştı. Yüzü aşkın senaryo yazdı. Tiyatro oyunları yazdı, oynandı. Kim Kime Dum Duma, Bakireler, Ne Yazık Ki Namuslu, At Kuyruğunda Sinek oynanan oyunları arasında.. Televizyonda Kanal D’ye Ah Geceler, ATV’ye Suyu Arayan Adam, TRT’ye Yalı dizilerini yazdı. Yoğun tiyatro oyunculuğu çalışmaları ancak bu kadarına izin verebildi.








                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Çok değerli bir yazı hazırlamışsınız çok teşekkürler.

    YanıtlaSil
  2. Her kitaplikta bulunmasi gereken eserlerden 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.