5/08/2019

# Delia Owens # Kitap Yorumu # Kya'nın Şarkı Söylediği Yer # Salon Yayınları

Kya'nın Şarkı Söylediği Yer - Delia Owens

Kya'nın Şarkı Söylediği Yer

  Bataklık çamur değildir . Suyunda otların büyüdüğü ve suların gökyüzüne yükseldiği bir ışık uzamıdır bataklık. 

Salon Yayınlarının en yenilerinden olan Kya'nın Şarkı Söylediği Yer yazının tamamını okumak istemeyenler için baştan belirteyim harika bir romandı. Tavsiye listeme aldım kitabı.

Son zamanlarda çıkardığı yeni ve kaliteli kitaplarla gönlümde taht kuran yayınevlerinden Salon Yayınları. Kitapları özenli bir süzgeçten geçirip basıyorlar bu nedenle de okuma süreci çok keyifli oluyor.

Georgia Üniversitesi Zoololoji bölümünü bitiren Delia Owens üç kurgu dışı kitabın yazarıdır ve yazdıklarıyla uluslararası çok satanlar listesine girmiştir. Kitaplarında bir vahşi doğa bilimcini olarak yaşamını anlatmıştır. Doğa yazarlığı alanında John Burrougs Ödülü'nü almıştır. Kya'nın Şarkı Söylediği Yer yazarın ilk romanıdır. İlk roman olmasına rağmen yazar tecrübelerine dayanarak yazdığı için harika bir iş ortaya çıkarmıştır.

Kya'nın Şarkı Söylediği Yer


Kya’nın Şarkı Söylediği Yer , Kya isimli bir kızın hayatını anlatmaktadır. Küçük yaşta annesi sonra sırası ile kardeşleri tarafından terk edilen bir kızdır Kya. Aslında terk ettikleri babaları olmasına rağmen kimse yanına almaz onu. Şiddetinden kaçtıkları bir adamın yanında bırakırlar. Henüz altı yaşında olmasına rağmen Kya'nın düşünce yapısı ve davranışları onu ayakta tutar. Annesinin bir gün geri döneceğinden hiç umudunu kesmez. O yaşına rağmen bataklıkta bir kulübede bir görünüp bir kaybolan babanın yanında hayatta kalır. Ev işleri dışında bir de karnını kendi doyurmak zorundadır. Bizim çocuklarımızı o şartlarda tek başlarına düşündüm de bir an okurken çok zorlanırlardı. Babası da bir süre sonra ortadan kaybolunca hayatta erken yaşta terk edilmenin acısının yanında bataklık bölgesinde tek başına hayatta kalmak da zorundadır.

Kya’nın bu zor şartlarda hayatta kalmasına , o küçük yaşına rağmen hayata tutunmasına hayran kaldım. İnsanlara güvenmemeyi küçük yaşta öğrenmiştir. Çünkü hayatta ona en yakın insanlar tarafından terk edilmenin acısını yaşamıştır.

Çok iyi bir gözlemcidir Kya aynı zamanda da zeki. Sadece bir gün okula gitmesine ve insanların "Bataklık Kızı " diyerek onu dışlamasına ve küçümsemesine rağmen Tate 'in yardımı ile kendini geliştirmiş ve eğitmiştir.

https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEj5Mek3pJr0fzl3bOBfMADnjLda2KfJ58h50J_CI2DkQa0dCiYWq0AVNerRGRRI-1xCt1zyPXXRm0JE2IMoeLB1tUpjUn6lljHWICb9xpDwttCRT-mpPmlMzDRaH_pj4ixnHYix0QKaq80q/s640/kyaninsarkisoyledigiyer1.jpg


Yazar tecrübeleri sayesinde doğayı, bataklığı ve Kya'yı öyle resmeder ki okurken her şey gözünüzde canlanıyor. Okumuyor adeta Kya ile yaşıyorsunuz. Kuşların tüylerinin renkleri, tekne ile dolaşması, yaşadığı kulübe bir belgesel sahnesinden fırlamış doğal görüntüler gibi.

Kitap iki bölümden oluşuyor ve bu iki bölüm birbirine paralel ilerleyip bir noktada birleşiyor.

Kya’nın öyküsünü okurken diğer yandan da bir cinayet soruşturmasını okuyoruz. Polisiye yönü de olsa da kitabın dram özelliği daha baskın.

" İnsanoğlu köşeye sıkıştırıldığında , çaresiz olduğunda ya da izole edildiğinde doğrudan , hayatta kalmayı sağlayan içgüdülerine yönelir. Bunlar çabuk ve adildir. Bunlar , insanın her zaman elinde olan kozlardır çünkü daha narin genlerden, sonraki jenerasyonlara aktarılırlar . Ahlaki kural değil , basit hesaplardır. Kendi içlerinde güvercinler de şahinler kadar kavga ederler. "

Çok severek okuduğum kitap beni çok etkiledi. Her kitaptaki karakterin yerinde olsam ne yapardım diye düşünürken bu kitapta nedense Kya'nın yerinde kızımı düşündüm. Ben onu bırakmayı asla düşünmem fakat eğer o yalnız kalmak zorunda olsaydı ne yapardı, Kya gibi hayatta kalmayı başarıp aynı zamanda da kendini geliştirir miydi diye çok düşündüm.

Umarım Delia Owens tek roman ile kalmaz ve yazmaya devam eder. Çok kuvvetli bir kalemi var. Enlerim arasına girdi.

Kya'nın Şarkı Söylediği Yer Kitabından Alıntılar :

" Sakın ha , şiirlerin sadece hanım evlatları için olduğunu düşünme . Tabii ki aşırı romantik aşk şiirleri var ancak komik şiirler , doğayla ilgili hatta savaşla şiirler de var. Şiirlerin amacı ; sana bir şeyler hissettirmektedir." 

"Kelimelerin bu kadar çok şey taşıyabileceğinin farkında değildim. Bir cümlenin bu kadar dolu olabileceğini bilmiyordum. "  


Kya'nın Şarkı Söylediği Yer Hakkında Övgüler 

Owens bu kitapta, Kuzey Carolina sahilinin ıssız bataklık arazilerini, terk edilmiş bir çocuğun gözleriyle inceliyor. Ve kendi izolasyonunun içerisinde bu çocuk, gözlerimizi, onun özel dünyasının gizli harikalarına -ve tehlikelerine- açmamızı sağlıyor.
       —The New York Times Book Review

 Barbara Kingsolver'i hatırlatıyor.
       —Entertainment Weekly 

Kya'nın, insan ilişkilerine güvenmeyi öğrenmesinin acıklı hikâyesi, acımasız gerçekleri ortaya çıkaran sürükleyici bir cinayet gizemiyle birleştirilmiş. Hayret verici bir başlangıç.
      —People Magazine 

  Bu kitabı ne kadar sevdiğimi ifade edecek sözleri bulamıyorum bile! Bu hikâyenin bitmesini istemedim!
      —Reese Witherspoon 

Owens'ın muhteşem romanı, hem bir büyümTe çağı hikâyesi hem de ilgi çekici bir dedektiflik hikâyesi.
       —Real Simple 

Yeni Güney Romanı... Lirik bir başlangıç.
        —Southern Living 

Harika bir başlangıç romanı. Owens gizemini, muhteşem, lirik bir düzyazı ile aktarıyor. Olağanüstü bir başarı, azimli, inandırıcı ve tam zamanında.
    —Alexandra Fuller Don't Let's Go to the Dogs Tonight'ın yazarı






Kya'nın Şarkı Söylediği Yer
Kitabın Adı :Kya'nın Şarkı Söylediği Yer
Yazar :Delia Owens
Yayınevi : Salon Yayınları
Orjinal adı :Where the Crowdads Sing
Çevirmen : Filiz Çiçek
Sayfa Sayısı :432


Kalbini Ne Kadar Koruyabilirsin?
Yıllar boyunca, Kuzey Carolina kıyısında sessiz bir kasaba olan Barkley Cove'da Bataklık Kızı ile ilgili söylentiler dolaşmaktadır. O yüzden 1969'un sonlarında, yakışıklı Chase Andrews ölü bulunduğunda kasaba halkı, hemen Bataklık Kızı dedikleri Kya Clark'tan şüphelenir.

Ancak Kya onların anlattıkları gibi biri değildir. Hassas ve zeki olan Kya yıllardır, evi olan bataklıkta martılarla arkadaş olmuş, kumdan dersler alarak tek başına hayatta kalmıştır. Yıllar sonra Kya'nın, dokunulmak ve sevilmek istediği dönem gelir. Kya'nın vahşi güzelliği, kasabadan iki genç adamın ilgisini çekince Kya, kendini yeni bir hayata açar, ta ki akla gelmeyecek bir şey olana kadar.
Barbara Kingslover ve Karen Russell hayranları için mükemmel bir roman olan Kya'nın Şarkı Söylediği Yer, aynı anda hem doğal dünyaya nefis bir övgü hem buruk bir büyüme çağı hikâyesi hem de muhtemel bir cinayetin şaşırtıcı hikâyesi. Owens bize, bir zamanlar olduğumuz çocuğun, bizi sonsuza dek şekillendirdiğini ve hepimizin, doğanın, güzel ve vahşi sırlarına tabi olduğumuzu hatırlatıyor.




                                                            Kozmokitap

4 yorum:

  1. Bende okuyacağım inşallah. Teşekkürler canım :)

    YanıtlaSil
  2. Macera ve vahşi doğa kitaplarını severim Çok teşekkürler

    YanıtlaSil
  3. Doga canlaninca resimlermiz de güzelleşiyor. Tavsiye için teşekkürler canim 😘

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.