2/18/2015

# Jose Saramago # Kırmızı Kedi Yayınevi # Kitap Yorumu

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş - Jose Saramago

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş


İnsan olmanın ne demek olduğunu her geçen gün daha az bileceğiz.
     "Ertesi gün hiç kimse ölmedi" cümlesi ile başlıyor kitabımız. Saramago'nun kitaplarından alışık olduğumuz gibi olay yine adı belli olmayan bir ülkede ve adları belli olmayan insanlar arasında geçiyor. Tanıdık tek karakterimiz ölüm.  Fark yaratan konusu ile yazar (ki zaten anlatım tarzı ile çoğu yazardan bir adım önde yazar) diğer kitaplar arasında ön sırada yerini almış durumda. Anlatım tarzı, konunu akıcılığına tek birşey söyleyemiyorum çünkü çok sevdiğim yazarlardan bir tanesidir Saramago. İlk defa Saramago okuyacaklar için hatırlatayım yazarın kitaplarında Paragraflar çok uzun olur ve konuşmalar paragrafların içerinse düz yazı olarak geçer.Bu durum ilk defa yazarın kitabının okunduğu zaman biraz tuhaf gelse de okudukça bu tarza alışıyor. 

      Kitap üç bölümden oluşuyor.

    İlk bölümde yeni yıla girilen ilk dakikadan itibaren adı belli olmayan ülkemizde hiç ölüm vakası tespit edilmediği anlaşılır. Hiç ölüm olmaz ancak herkes sağlıklı da değildir. Hasta ve yaşlı olanlar yine hastadırlar ancak ölmezler.Ölümlü olan her canlının hayali değil midir ölümsüzlük. Daha çok fantastik kitaplarda gördüğümüz bir konudur ölümsüzlük. Ancak bu kitaplardaki ölümsüzler sağlıklı ve gençtirler. Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş kitabında ise herkes yaşlanmaya devam eder sadece fark kimse ölmez. Burada bize ölüm birden bire kendisini hissettirmez ise bir ülkede neler olacağı... Başlarda herkesin çok hoşuna giden bu durum sonra yavaş yavaş sorunları da beraberinde getirir. Cenaze işleri ile uğraşanlar işsiz kalırlar. Genç nüfus azalırken Emekli ve hasta nüfus artmaktadır. Bu da devlete artı bir yük sağlamaktadır. Bu durum karşısında devlette halk da bazı önlemler alırlar kendi çaplarında . Bu konuyu da kitabı okumak isteyenlere bırakalım...

     İkinci bölümde kahramanımız yani ölüm işinin başına geri dönüyor. 7 ay gibi süren ölümsüzlük macerasının arkasından ölüm iş başı yapıyor. Bu da yine bazı sorunlara sebep oluyor. Toplu ölümler ve bu ölümler için doktor raporları, cenaze işleri ... gibi. Bu bölümde ölüm biraz tarz değiştiriyor. Bu durum yine okuyucuyu şaşırtıyor. Konunun tamamını anlatmamak için kendimi zor tutuyorum:)))

    Üçüncü bölüm ise ölümü anlatıyor. Ölüm beklenmedik bir sebeple ve beklenmedik bir biçimde insanların arasında karışıyor. Belki çevremizde hiç fark etmeden yanından çekip gittiğimiz ya da bize bize adres soran birisi ölümdür.... 

     Bu oldukça ilginç kitap başladığı gibi bitiyor. "Ertesi gün hiç kimse ölmedi".
    
Kitabı çok sevdim, herkesin kitaplığında mutlaka Saramago kitaplarının bulunması gerekir diye düşünüyorum. Tavsiye edilir....

    




>

Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
Kitabın Adı :Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş
Yazarı :Jose Saramago           
Orjinal Adı: As Intermitencias da Morte
Çeviren: Mehmet Necati Kutlu
Yayınevi:Kırmızı Kedi Yayınevi
Sayfa Sayısı: 204 sf   
Adı bilinmeyen bir ülkede, dünya kuruldu kurulalı görülmemiş bir olay gerçekleşir: Ölüm, o güne kadar yerine getirdiği görevinden vazgeçer ve hiç kimse ölmez. Bir anda ülkeye dalga dalga yayılan sevinç çok geçmeden yerini hayalkırıklığı ve kaosa bırakır.       İnsanların ölmemesi zamanın durduğu anlamına gelmemektedir, ezeli bir yaşlılıktır artık onları bekleyen. Hükümetten kiliseye, sağlık kurumlarından ailelere, şirketlerden mafyaya kadar herkes ölümün ortadan kalkmasının getirdiği sonuçlarla mücadele etmek zorundadır. Ancak ölüm, beklenmedik bir kimlikle ve umulmadık duygularla insanların arasına geri döner.
Ölüm ve ölümsüzlük karşısında insanın şaşkınlığını, çelişkili tepkilerini ve ahlaki çöküşünü, edebi, toplumsal ve felsefi anlamda derinlikli bir biçimde işleyen José Saramago, geçici olanla ebedi olanı birbirinden ayıran kısa mesafenin meseli sayılacak Ölüm Bir Varmış Bir Yokmuş'u, başladığı gibi bitiriyor: "Ertesi gün hiç kimse ölmedi."


Jose Saramago Kimdir?
   
Jose Saramago   Nobel Edebiyat Ödülü sahibi Portekizli yazardır.

 Lizbon kentinin kuzeyindeki küçük bir köy olan Azinhaga'da (Ribatejo) doğdu. Yoksul bir köylü ailenin oğlu olarak büyüdü. Ailesiyle birlikte taşındığı Lizbon'da öğrenim gördü. Öğrenimi sırasında kırsal kesimde çalıştı. Ekonomik sorunları nedeniyle okulu bıraktı. Makinistlik eğitimi aldı. Teknik ressamlıktan redaktörlüğe, editörlüğe ve çevirmenliğe kadar birçok işte çalıştı.

Bir yayınevinde, yayın hazırlığı ve üretim departmanında görev yaptı. Diario ve Lisboa gazetelerinde kültür editörü olarak çalıştı. Siyasi yorumlar yazdı. Portekiz Yazarlar Birliği'nin yönetim kurulunda görev üstlendi. 1976'dan sonra kendini tümüyle kitaplarına verdi.

1993'te Kanarya Adaları'nda Lanzarote'ye yerleşti. Pilar del Rio ile evlendi. İlk romanı Günah Ülkesi (Terra do Pecado) 1947'de yayınlandı.

Yazarın romanları ve denemelerinin yanı sıra iki şiir kitabı ve oyun kitapları da vardır. Saramago, 1998 Nobel Edebiyat Ödülü'ü kazandı.

Yazarın biçemi gayet dikkate değerdir. Düz yazılarında, noktalama işareti olarak nokta ve virgülden başkasını kullanmaz. Anlatım dili de oldukça muzipçedir; bu da, okuyucuyu yazara bağlayan bir diğer etkendir.Ünlü yazar 87 yaşında hayatını kaybetmiştir.


 Jose Saramago'nun Diğer Kitapları:

Bilinmeyen bir Adanın Öyküsü

İsa'ya Göre İncil

Kabil





Kozmokitap

4 yorum:

  1. Saramago favori yazarlarım arasında ilk sıralarda yer alıyor. Bu kitabı da almıştım, okuma sıramda bekliyor. Yorumunuzdan anlaşılıyor ki yine Saramago, sözcüklerle şölen yaratmış. Sevgilerimle..

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Ne yazsa okunur dediğim yazarlardan bir tanesi Saramago. Yorum için teşekkürler:) Sevgiler♥

      Sil
  2. Blog kesif etkinliginden geliyorum.Kitap bloglarini takip etmeyi Severin,bana da beklerim.
    http://sulemcafe.blogspot.com

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.