5/06/2017

# İnkılap Kitabevi # Kitap Yorumu # Reşat Nuri Güntekin

Kızılcık Dalları - Reşat Nuri Güntekin

Kızılcık Dalları - Reşat Nuri Güntekin

   Her ay bir Reşat Nuri kapsamında nisan ayında Kızılcık Dalları'nı okuduk. Çalıkuşu çok sevdiğim bir kitap idi. O kitabı çok sevince bu kitapta da o tarz bir şeyler bekleyerek okumaya başladım. Fakat yazar bu kitabı ile beni ters köşe yaptı. Kitap tamamen dram yüklü idi...

   Tren garında karşılaştığı bir aileye acıyarak onları evinde yemeğe alan Nadide Hanım , amcası ile seyahat eden sekiz yaşındaki Gülsüm'ü yanına evlatlık olarak almak ister. Amcası da yanında telef olmasındansa Gülsüm'ün konakta rahat edeceğini düşünerek orada bırakır Gülsüm'ü. Çok bağlı olduğu üç yaşındaki kardeşinden de ayırmışlardır Gülsüm'ü. Konakta küçük bebek vardır ona baksın Gülsüm, koca kafalı kendi kardeşini n'apsın değil mi??? Çocuk bu ağlar ağlar susar... Emanetullah olarak konağa giren Gülsüm bir evlatlıktan çok besleme muamelesi görür. Gelen vurur, giden vurur. En pis işler ona bırakılır. Kendi de pistir zaten Gülsüm'ün....

   Kitabı okurken konaktakilere özellikle de Nadide Hanıma sinir oldum.  Yanıma gelse bir kaşık suda boğabilirdim. Büyük üstat Reşat Nuri kalemi ile bizi öyle bir dünyaya götürüyor ki hiçbir çocuğun o dünyaya düşmesini istemem. Anlatım gücü o kadar başarılı ki bütün duyguları tüm hücrelerinizde hissediyorsunuz.

 Mayıs 25 de Akşam Güneşi kitabını okuyoruz yazarın. Sizleri de beklerim , beraber okuyalım.....





Kızılcık Dalları - Reşat Nuri Güntekin Kitabın Adı :Kızılcık Dalları
Yazar :Reşat Nuri Güntekin
Yayınevi :İnkılap Kitabevi
Sayfa Sayısı :216
Kızılcık Dalları'nda, bir evlatlığını başına gelen olayları, kendi diliyle eşleşen bir masal diliyle anlatışı göze çarpar. Mutlu bir aile yaşantısına özlem, büyük bir anlam zenginliğiyle dile getirilmiştir. Kızı erken yaşta ölen bir ninenin, yüreği yanarak ve kızının yadigârına bakarak hatırladıkça çoğalan o mazlum yakarışları başarıyla verilmiştir. Yazar, besleme kızcağızın anılarının dibindeki kimsesizlik ve çaresizliği, hayatındaki o büyük drama bağlayarak, bu romanın eksenine yerleştiriyor.




Reşat Nuri Güntekin Kimdir?

Reşat Nuri Güntekin
Çalıkuşu kitabıyla tanınan Reşat Nuri Güntekin, 25 Kasım 1889 yılında İstanbul’da doğdu. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan yazar, roman dışında tiyatro ve alanlarında da eser ortaya koydu. Yazarlığının yanında müfettişlik de yapan yazar, Anadolu’yu gezmiş ve Anadolu insanını, ve Anadolu’daki insanların birbirleriyle ilişkisini yakından inceleyebildi ve bunları eserlerinde kullandı.

Edebî hayatına I. Dünya Savaşı yıllarında başlayan Reşat Nuri Güntekin, 1922 yılında yayımlanan Çalıkuşu eseriyle adından söz ettirmiştir. “Çalıkuşu”, “İstanbul Kızı” adında bir tiyatro oyunu olarak planlandı fakat o zamanlarda oyunun sahnelenmesi olanaksız olunca eser bir roman olarak piyasaya sürüldü. “Çalıkuşu”nun önemi, gerçekçiliğinde yatıyordu ve yazıldığı dönemde ilk gerçekçi roman örneklerinden biriydi. Romanın gerçekçiliği Anadolu’daki sosyal hayatı yansıtmasında yatıyordu.

Reşat Nuri Güntekin “Çalıkuşu”nun başarısının ardından Anadolu’daki müfettişlik görevi ile birlikte Anadolu insanını yakından tanıdı ve buradaki gözlerimlerini “Anadolu Notları” adlı kitabıyla anlattı. “Anadolu Notları”, güçlü gözlemleriyle yazarın edebiyat alanındaki ustalığını ortaya koyuyordu.

Reşat Nuri Güntekin kitapları, yalın diliyle ve Türk konuşma dilinin zenginliğini yansıtan eserler olmasıyla ön plana çıkmaktaydı.

“Yaprak Dökümü” adlı kitabında dönemin aile yaşantısına değinen yazar, eserde Ali Rıza adındaki bir aile reisinin çocuklarının hataları nedeniyle çektiği sıkıntıları anlattı ve dönemin gençlerinin eğlence hayatına düşkünlüğünden ve başka bir takım toplumsal sebepler nedeniyle parçalanan ailelerden bahsetti.

“Acımak” adlı eseriyle dönemin Türk eğitim yaşantısına ışık tuttu.

Kitapları filmlere ve dizilere uyarlanan Reşat Nuri Güntekin, akciğer kanseri teşhisi nedeniyle Londra’ya tedavi olmaya gitti; fakat 7 Aralık 1956 tarihinde vefat etti. Yazarın mezarı İstanbul, Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.


Reşat Nuri Güntekin'in Okuduğum Diğer Kitapları :

* Çalıkuşu

* Dudaktan Kalbe 



                                                                  

4 yorum:

  1. Reşat Nuri Güntekin çok sevdiğim yazarlardan.Eminim bu kitabı da güzeldir.Epeydir ondan birşeyler okumuyordum.Tekrar başlama zamanı gelmiştir diye düşünüyorum.Mayıs etkinliğine katılmayı isterdim ama yetiştiremem.Bir sonraki Reşat Nuri okumalarında görüşmek dileğiyle...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Her ayın 25 inde bir Reşat Nuri okuyoruz. Bekleriz.))

      Sil
  2. Konusunu okurken bile içim yandı :( Neşat Nuri'nin tüm eserlerini bitirme planım var bu sene ama yaz aylarında ancak başlayaabileceğim sanırım derslerden dolayı bitanemm, harika yorumlamışsın öpüyorum çok <3 :))

    YanıtlaSil
  3. Reşat Nuri bence Türk edebiyatında dram noktasında en iyilerindendir. Allah kimseyi kimsesiz bırakmasın. Özellikle annesiz.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.