" Kâmran, ben sadece senden değil , senin olduğun yerlerden de nefret ediyorum. "
Merhaba, biraz gecikmiş bir yazı ile karşınızdayım . Her ayın 25 inde instagramda kalabalık bir grup olarak Reşat Nuri Güntekin kitapları okumaya karar verdik. Mart ayının kitabı benim çok sevdiğim ve tekrar tekrar okuduğum Çalıkuşu idi .
Öncelikle belirtmeliyim ki usta yazarın kalemini çok seviyorum. Yıllarda her yaş tarafından defalarca okunması ve eserlerinin etkisini hiç yitirmemesi ne kadar büyük bir yazar olduğunun göstergesi.
Çalıkuşu denilince benim aklımda Aydan Şener canlanıyor. Çocukluğumda TRT1 de izlerdik ailece. O dönemlerde konusundan çok etkilenmiştim. Kitabı okuyunca daha çok etkilendim ve en sevdiğim sayılı kitaplardan birisi haline geldi Çalıkuşu.
Henüz küçük bir çocukken annesini kaybeden Feride, asker olan babası tarafından farklı şehirlerde dolaşmak zorunda kalmasın ve düzgün bir hayatı olsun diye anneannesinin yanına bırakılır. Ona bakan anneannesinin ölümünden sonra da çocuğunun kimseye yük olmasını istemeyen babası tarafından yatılı okula gönderilir Feride. Çok hareketli ve biraz da yaramaz olan Feride Çalıkuşu lakabını alır. Tatillerde teyzesinin yanına giden Feride teyze çocuklarını çok sevmektedir fakat Kamran'ın onun için yeri ayrıdır. ...
Bu ilgi ve verdiği ani bir karar neticesinde Feride'nin yolu Anadolu'nun ücra köşelerine düşerken büyük bir hayat tecrübesi sahibi de olacaktır. Çalıkuşundan İpek böceğine, Gülbeşekere kadar farklı isimler verilmiş olan Feride'nin hikayesi etkileyici ve dönemin insan davranışlarını ve yaşam şartlarını göz önüne sermesi açısından da oldukça önemlidir.
Aşkı, sevgiyi, öfkeyi, ızdırabı ve dönemin insan özelliklerini detaylı ve sıkmadan anlatan , kitap içine sizi aldığı gibi bırakmıyor. Muhteşem , beni duygudan duyguya sürükleyen bir kitaptı ve hala okumamış olanlara tavsiye ederim , mutlaka okuyun. Nisan ayının 25 inde yazarın Kızılcık Dalları kitabını okuyacağız. Kitabı olanları bize katılmaya davet ediyorum.
Kitabın Adı :Çalıkuşu
Yazar :Reşat Nuri Güntekin
Yayınevi : İnkılap Kitabevi
Sayfa Sayısı :408
Çalıkuşu ilk kez 1922 yılında Vakit gazetesinde tefrika edilmiş ve aynı yıl kitap olarak basılmıştır. Beşinci baskısından sonra eser, 1939 yılında bizzat Reşat Nuri Güntekin tarafından sonra tekrar yayımlanmıştır. Bu kitap söz konusu baskısından yararlanılarak aslına uygun olarak yayına hazırlanmıştır
Reşat Nuri Güntekin Kimdir?
Çalıkuşu kitabıyla tanınan Reşat Nuri Güntekin, 25 Kasım 1889 yılında İstanbul’da doğdu. Cumhuriyet Dönemi Türk Edebiyatı’nın en önemli isimlerinden biri olan yazar, roman dışında tiyatro ve alanlarında da eser ortaya koydu. Yazarlığının yanında müfettişlik de yapan yazar, Anadolu’yu gezmiş ve Anadolu insanını, ve Anadolu’daki insanların birbirleriyle ilişkisini yakından inceleyebildi ve bunları eserlerinde kullandı.
Edebî hayatına I. Dünya Savaşı yıllarında başlayan Reşat Nuri Güntekin, 1922 yılında yayımlanan Çalıkuşu eseriyle adından söz ettirmiştir. “Çalıkuşu”, “İstanbul Kızı” adında bir tiyatro oyunu olarak planlandı fakat o zamanlarda oyunun sahnelenmesi olanaksız olunca eser bir roman olarak piyasaya sürüldü. “Çalıkuşu”nun önemi, gerçekçiliğinde yatıyordu ve yazıldığı dönemde ilk gerçekçi roman örneklerinden biriydi. Romanın gerçekçiliği Anadolu’daki sosyal hayatı yansıtmasında yatıyordu.
Reşat Nuri Güntekin “Çalıkuşu”nun başarısının ardından Anadolu’daki müfettişlik görevi ile birlikte Anadolu insanını yakından tanıdı ve buradaki gözlerimlerini “Anadolu Notları” adlı kitabıyla anlattı. “Anadolu Notları”, güçlü gözlemleriyle yazarın edebiyat alanındaki ustalığını ortaya koyuyordu.
Reşat Nuri Güntekin kitapları, yalın diliyle ve Türk konuşma dilinin zenginliğini yansıtan eserler olmasıyla ön plana çıkmaktaydı.
“Yaprak Dökümü” adlı kitabında dönemin aile yaşantısına değinen yazar, eserde Ali Rıza adındaki bir aile reisinin çocuklarının hataları nedeniyle çektiği sıkıntıları anlattı ve dönemin gençlerinin eğlence hayatına düşkünlüğünden ve başka bir takım toplumsal sebepler nedeniyle parçalanan ailelerden bahsetti.
“Acımak” adlı eseriyle dönemin Türk eğitim yaşantısına ışık tuttu.
Kitapları filmlere ve dizilere uyarlanan Reşat Nuri Güntekin, akciğer kanseri teşhisi nedeniyle Londra’ya tedavi olmaya gitti; fakat 7 Aralık 1956 tarihinde vefat etti. Yazarın mezarı İstanbul, Üsküdar’daki Karacaahmet Mezarlığı’na defnedildi.
Reşat Nuri Güntekin'in Okuduğum Diğer Kitapları :
* Kızılcık Dalları
* Dudaktan Kalbe
Çalıkuşu dönem dönem hayatıma giren bir kitap.Reşat Nuri'nin en sevdiğim eserlerinden.Tekrar görmek güzeldi benim için.Emeğinize sağlık...
YanıtlaSilTeşekkür ederim :))
Silreşat nuri çok severiim çalıkuşu ise ah ah biricik yaa :) bir de seni bloglarda pek göremiyom yaa nerdesiin. instadan söz etmiyom o başka :)
YanıtlaSilİnsta telefondan kolay geliyor. Bu sıralar bilgisayarı açacak zamanı bulamıyorum. Bir rahatlasam bilgisayardan blogları gezeceğim rahatla. Telefondan zor oluyor :((
Silolsun üzülme rahatlarsın nasıl olsaa :)
SilÇok küçükken okumuştum Çalıkuşunu. O zaman biraz ağır gelmişti, en kısa zamanda tekrar okumalıyım. Emeğinize sağlık. Bu arada sizi sevgili Deeptone vasıtasıyla gördüm. Beni mimlemiş sağ olsun. Tanışmış olmak için ben de sizi mimledim. Bakarsanız sevinirim:)
YanıtlaSilHemen geliyorum , teşekkür ederim :))
SilTeşekkür ederim. Ben de seveceğinizi düşünüyorum :))
YanıtlaSil