9/04/2017

# Beyaz Balina Yayınları # Çöplük Kralı # Elizabeth Laird # Garbage King

Çöplük Kralı - Elizabeth Laird || Kitap Yorumu

Çöplük Kralı - Elizabeth Laird


   Bol ödüllü bir yazar olan Elizabeth Laird'in kaleminden Çöplük Kralı gerçek hayat öykülerinden esinlenmiş bir roman. Bir yaş grubuna değil yediden yetmişe hitap ediyor kitap.

   İki farklı hayattan , iki zıt kutuptan iki çocuk : Mamo ve Dani. Etiyopya'nın yürek burkan gerçekleri .....

   Asker olan babasını çok küçükken kaybetmiştir Mamo. Annesi de bir barda çalışıyordur ve iyi kötü ablası ile Mamo 'ya bakıyordur. Şimdi annesi de ölünce iki kardeş, derme çatma bir barakada beş kuruşsuz kalmışlardır. Ablası iş bulamazsa ev sahibi onları dışarı atacaktır .



  Ablasının iş aramaya gittiği gün barakaya bir yabancı gelir ve Mamo'ya dayısı olduğunu söyler. Ona iş bulacaktır sözde ve çocuğu yanına alıp gider. Bu adam çocuk satıcısıdır. Çocukları kaçırıp köle olarak satar....

Çöplük Kralı - Elizabeth Laird


   Dani zengin bir ailenin oğludur. Annesi kalp hastası , babası ise otoriter bir adamdır. Dani çoğu dersinde başarılı olamayan bir çocuktur. Babası onu bir türlü istediği kalıba sokamaz. Annesi operasyon için İngiltere'ye gidince, derslerinde başarısız olan Dani'yi okuldan alıp eski bir asker olan arkadaşının yanına göndermeye karar verir. Gitmek istemeyen Dani ise evden kaçar. .. Bu iki farklı çocuğun yolu bir mezarlığın karanlık köşesinde kesişir. Beraber hayatta kalmaya çalışırken hayatın gerçeklerini fark ederler , kendilerini daha iyi tanırlar, dostluğu ve yardımlaşmayı öğrenirler.

   Gerçek hayattan parçalar içerdiği ve başrolde çocuklar olduğu için kitap etkileyici, sarsıcı ve dokunaklı olmuş. Yazar işin duygusal boyutuna kaçmadan olanları tüm gerçekliği ile sade olarak önümüze sunuyor . Bu çıplak gerçek karşısında ülkemizin şartları ve çocuklarımız için şükrettim, o coğrafyada hâlâ hayatta kalmaya çalışan, sokakta yaşayan ya da köle olarak satılan bir çok çocuk var . Kitaptan çıkartılacak o kadar çok ders var ki!... Sırf halimize şükretmek değil o çocuklar için de ne yapabiliriz düşünmemiz gerekiyor.


Çöplük Kralı - Elizabeth Laird
Kitabın Adı : Çöplük Kralı
Yazar : Elizabeth Laird
Yayınevi : Beyaz Balina Yayınları
Orjinal adı : Garbage King
Çevirmen : Zarife Biliz
Sayfa Sayısı :396


   Dani ile Mamo normal koşullarda asla karşılaşmayacaktı. Etiyopya’nın başkenti Addis Ababa'daki hayatları bambaşkaydı. Dani kocaman bir villada yaşıyordu, Mamoʼnun ise evi yoktu. Ama bu iki çocuk şimdi şehrin sokaklarında kaçak. Biri despot babasından, ötekiyse bir insan tacirinden kaçıyor. Tesadüf onları bir araya getirince yetişkinlerin bencil dünyasında hayatı birlikte göğüslemek zorunda kalıyorlar.


                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. Instagramda da yazdim ya rahmetli Kemal Sunal geldi aklima ilgisi yok tabii kitapla ama kazinmis aklimiza iste.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Benim hiç aklıma gelmemişti, şimdi sen söyleyince hatırladım D))

      Sil
  2. KOnusu çok güzelmiş bitanem, bu tarz kitaplar hep farklı bakmamı sağlar. Not aldım alacaklarım arasına :))

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.