9/18/2017

# Hasan Ali Yücel Klasikleri # İş Bankası Kültür Yayınları # Kamelyalı Kadın . Alexandre Dumas Fills # La Dame aux camélias

Kamelyalı Kadın - Alexandre Dumas Fils || Kitap Yorumu

Kamelyalı Kadın



                                        Aşk ne kadar iyi yapar insanı!

   Aleksandre Dumas Fils 'ın yazdığı birçok tiyatro oyunu ve bale gösterisi haline de getirilen eseri Kamelyalı Kadın. Kendi yaşamından esinlenerek yazdığı roman 1848 yılında basılmıştır. Yazıldığı dönemde çok ses getiren eserin 1852 yılında tiyatroda ilk prömiyeri yapılmıştır. O dönemden bu güne hala oyunları sergilenen ve okuyucuyu etkileyen bir eser olmaya devam etmektedir.

Nedir Kamelyalı Kadın 'ı bu kadar etkileyici yapan? İmkansız bir aşkın hikayesi olması mı yoksa aşık olan adamın bir beyefendi olması kadının ise kitaptaki tabir ile bir "yosma " olması mı ?

Kamelyalı Kadın


Kitabın konusundan bahsetmek istiyorum bu noktada.

Kamelyalı Kadın bir aşk hikayesi. Mutlu sonla bitenlerden değil imkansız bir aşkın hikayesi. Sosyetik ve kibar bir yosma olan Marguerite Gauterite ile hukuk fakültesini bitirmiş , henüz bir işi olmayan ve babasından para alan Armand Duval'ın aşkı.






Bu tarz kadınlar diğer insanlar özellikle kadınlar tarafından ne kadar aşağılansalar da genç ve güzel olanları erkekler tarafından el üstünde tutulmuş, onlara paralar akıtılmış, onun gibi birini metres tutmak büyük mutluluk kaynağı sayılmıştır.

Marguerite'in en sevdiği çiçek kamelya'dır. Onun elinde başka bir çiçek görmemiştir hiç kimse . Bu nedenle ona " Kamelyalı Kadın" denilmektedir.

Kamelyalı Kadın


   Marguerite Gauterite'in bir günlük harcaması Armand'ın bir aylık gelirine denk gelmektedir neredeyse. Her gün tiyatro , bale gösterisine gitmek, akşam yemekleri , arabasının bakımı ve masrafları gibi birçok harcaması vardır  Marguerite'in. Sürekli bakımlı ve güzel görünmek zorundadır ayrıca!!!  Bütün bu harcamalarının sonucunda  çok borcu olan Marguerite Gauterite, çok da hastadır. Yaşadığı hayat hastalığını daha da arttırmaktadır. Bütün bu olanlar Armand'ın ona aşık olmasına engel olamamıştır . Bu delikanlının beklentisiz aşkı karşısında Marguerite Gauterite de ona aşık olmuştur. Aşk bütün sıkıntıları bitirir mi ? Aile faktörü özellikle de Armand'ın babası devreye girince işler istedikleri gibi gelişmemiştir maalesef :(

Kitap sade bir dille yazılmış ve sıkılmadan okuyorsunuz kitabı. Baba Aleksandre Dumas 'ın kitaplarını çok severim. Oğul Aleksandre Dumas Fils 'ın kaleminden çıkan Kamelyalı Kadın'ı da bu ikinci okuyuşum ve ben bir kere daha yazara hayran oldum ;))



Kamelyalı Kadın
Kitabın Adı :Kamelyalı Kadın
Yazar :Alexandre Dumas Fils
Yayınevi :İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı :La Dame aux camélias
Çevirmen :Tahsin Yücel
Sayfa Sayısı :234


   Alexandre Dumas fils (1824-1895); Henüz 24 yaşında yayımladığı Kamelyalı Kadın’ın (1848) içtenliğiyle tüm zamanların en tanınan aşk romanlarından birini imza atmakla kalmamış; Verdi’nin La Traviata (1853) operasından günümüze, gerek sanatı gerekse hayatı etkilemeyi sürdürmüştür. Tahsin Yücel (1933); Dergilerde ilk ürünlerinin yayımlandığı 1950’den günümüze, edebiyatımızın son elli yılına damga vuran en önemli ustalarındandır. Gerek öykü ve roman, gerekse deneme ve eleştirel çalışmalarıyla ufuk açan bu önemli yazarın Balzac’tan Flaubert’e, Gide’den Camus’ye çeviri edebiyatımıza katkılarıysa, 80 kitabı aşmaktadır.




                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Merhaba.
    BU kitabı insatagram'da o kadar çok gördüm ki... Henüz fırsatım olmadı almaya ama okunacaklar listesine ekledim bile. :))
    İyi haftalar.

    YanıtlaSil
  2. Okumak isteyip sürekli ertelediğim eserlerden bitanem, ilk fırsatta okuyacağım artık :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.