9/27/2017

# Charlotte Bronte # İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu # Profesör

Profesör - Charlotte Bronte || Kitap Yorumu

Profesör - Charlotte Brontë


  Charlotte Brontë'nin yayımlanan ilk romanı Jane Eyre olmasına rağmen yazdığı ilk roman Profesör 'dür.

   Bir ara mürebbiyelik yapmış olan Charlotte Brontë , kitabında kendi deneyimlerinden faydalanmıştır.

  Kitapta kullanılan "Profesör " ün anlamı bizim ülkemizde kullanılandan farklıdır, Brüksel 'de o yıllarda öğretmenlere profesör denilmektedir.

  Kitapta anne ve babası küçükken ölmüş ve akrabaları tarafından büyütülmüş. William Crimsworth anlatılmaktadır.

  Anne ve babasına olan kötü tutumlarını öğrendiği zaman akrabalarının himayesinde kalmak istemeyen William  abisinin yanına tüccarlığı öğrenmeye gider. Abisi zengindir ve kardeşini pek hoş karşılamaz. Abisinin yanında ise başlar, köleden farkı yoktur abisinin gözünde. Sonunda işe bırakan William, Brüksel 'e giderek öğretmenlik yapmaya başlar.

Profesör - Charlotte Bronte

  William'ın hayatının yoluna girmesini, okuldaki hayatını, aşkı bulmasını anlatıyor yazar kitapta.

  Başlarda ilginç ve sürükleyici, merak uyandırıcı olarak başlayan kitap sayfalar ilerledikçe durağanlaşıyor. Sonlarına doğru tekrar ilgi çekmeye başlasa da bu durağanlık ve bazı bölümlerin uzatılmasını yazarın ilk romanı olmasına bağlayabiliriz.





  Kitapta bolca fransızca sözcük ve cümle bulunmakta. Sayfaların altında anlamları yazsa da kitabı okurken dikkat dağılmasına ve ilgiyi kaybetmeye yol açıyor bu durum.

  Okumak istediğim bir kitaptı Profesör. Bu kitabı okuduktan sonra yazarın en sevdiğim kitabının hala Jane Eyre olduğunu söyleyebilirim.

Profesör - Charlotte Bronte

Kitabın Adı : Profesör
Yazar :Charlotte Bronte
Yayınevi :İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı :Professor
Çevirmen :Gamze Varım
Sayfa Sayısı :329


Charlotte Brontë (1816-1855): Gençlik yıllarında Brüksel'de mürebbiyelik ve İngilizce öğretmenliği yaptı. Romanlarında, özellikle Profesör'de bu yıllardan kalan derin izlere rastlanır. Eserlerinde kadın erkek ilişkileri, evlilik ve dostluk hakkında düşüncelerini derin bir duyarlık ve dokunaklı bir dille aktardı. Charlotte Brontë 1847'de yayımlanan ilk romanı Jane Eyre ile tanındı. Bu eseri 1849'da Shirley ve 1853'de Villette izledi. Yazdığı ilk roman olan Profesör ise yazarın ölümünden iki yıl sonra 1857 yılında eşinin onayı ile basıldı.


                                                            Kozmokitap

1 yorum:

  1. sizin gibi benimde dikkatimi dağılıyor yabancı kelimeler bol bol olunca haliyle odaklanmakda zor oluyor :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.