10/09/2018

# Elizabeth George Speare # Epsilon Yayınevi # Gölün Cadısı # Kitap Yorumu

Gölün Cadısı - Elizabeth George Speare || Kitap Yorumu


Gölün Cadısı - Elizabeth George Speare

"Okumanın asıl amacı,günahkâr doğamızı iyileştirmek ve zihnimizi Tanrının kutsal sözleriyle doldurmaktır."

  1959 yılında Newbery Ödülünün sahibi olmuştur Gölün Cadısı ile Elizabeth George Speare . Newbery Ödülü on sekizinci yüzyılda İngiliz kitapçı ve çocuk kitapları yazarı olan  John Newbery adına düzenlenen ve her yıl Amerika'da Çocuk Edebiyatı dalında yazılmış en iyi kitaba verilen ödüldür.

  Gölün Cadısı çocuk kitapları kategorisinde olsa da her yaş grubunun severek okuyacağı bir kitap. Yaş grubu olarak da 10 yaş üzeri çocuklar için daha uygun olduğunu ve bu yaşlarda çocukların  kitabı daha iyi anlayarak okuyacağını düşünüyorum.

  İsminden fantastik bir kitap olduğuna dair izlenim uyandırsa da kitap bir dönem kitabı . Amerika'da yeni yeni kurulmaya başlayan kolonilerdeki yaşamı bir nevi gözler önüne seriyor kitap.

  Kit Barbados'da büyük babası ile yaşamıştır. Büyük babası zamanın ilerisinde bir anlayışa sahip olarak yetiştirmiştir onu. Kadınlar fazla konuşmaz, kadınlar her işe karışmaz, kadınlar yüzmez , kadınlar okumaz denilen bir dönemde Kit oldukça iyi bir eğitim almış ve bağımsız bir genç hanımdır. Genç hanım desem de aslında benim gözümde daha çocuk Kit , çünkü heniz on altısında...

Büyükbabasının ölümünden sonra hayattaki tek akrabası olan teyzesinin yanına Connecticut'a Yunus isimli bir gemi ile gelir .

Kitap Kit'in bu yeni düzene alışma dönemini anlatırken eskiye olan özlemini de dile getiriyor. Yeni bir topluluğa uyum sağlamaya çalışırken kendi karakterinden , kendi fikirlerinden ödün vermeyerek orta yolu bulmaya çalışan Kit için günler zorlu geçecektir.

"Neden onun bir cadı olduğunu söylüyorlar? diye sordu Prudence, dönüş yolunda. Çünkü onu tanımaya çabalamadılar. İnsanlar anlamadıkları şeyden korkarlar. Sen artık ondan korkmayacaksın değil mi? Ben olmasam bile ara sıra onu görmeye gideceksin?''

Teyzesi ve eniştesinin yaşadığı kolonide insanlar mantığa aykırı inanışlara da sahiptirler. Onların inanışından olmayan yaşlı bir kadına "cadı " diyecek kadar gözleri kör olmuştur. Her türlü felaket ve hastalıktan bu kadını sorumlu tutarlar. Onunla arkadaşlık kuran da cadıdır. Suda yüzersen cadısın , batarsan masumsun . İki türlü de sonuçta ölüyorsun.

Gölün Cadısı - Elizabeth George Speare


 Dönemin utanç kaynağı olan düşünce ve yaşayış biçimini Kit'in gözünden anlatıyor yazarımız. Etrafta bu tarz düşünen insanlar olsa da öyle düşünmeyenlerin de olduğunu ve bazen çoğunluk karşısında haklı olmanın pek de bir şey ifade etmediğini görüyoruz. Hala da çevremizde böyle olaylar yok mu ? Ne kadar haklı olsak da bazen çoğunluk karşısında bütün çabalarımız boşa gidiyor.

"Savaş en büyük kötülüktür Matthew. İnan bana, kan dökerek iyilik elde edilmez.''

Kitabı gerek içerik gerekse ciltli olması bakımından çok  sevdim. Bir iki yazım yanlışı olsa da okurken arada kaynadı gittiler... Olmasa daha iyi tabii ki!! Kitap şu an satış dışı göründe de bir yerlerde denk gelirse alıp okumanızı isterim.

   Umarım yazım size kitap hakkında fikir verebilmiştir.

Kitap hakkında yazılanlar :

"Romanın oldukça hareketli ve canlı karakterlere sahip bir öyküsü var. Romanın arka planı her yanıyla çok gerçekçi."
- The New York Times-

 "Bu romanın başardığı gibi, okuyucuyu on yedinci yüzyıl yaşamına götüren çok az kitap var."
 -The New York Herald, Tribune-

 "Güçlü olay örgüsü ve üç boyutlu karakterleri bu tarihi romanı benzerlerinden ayrı kılıyor."
-Booklist, ALA-



Gölün Cadısı - Elizabeth George Speare
Kitabın Adı :Gölün Cadısı
Yazar :Elizabeth George Speare
Yayınevi :Epsilon Yayınevi
Orjinal adı : The Witch of Blackbird Pond
Çevirmen :Dença Kartun, Ece Eldem
Sayfa Sayısı :247

Kit Tyler, 1687 yılında Connecticut Kolonisi'ne vardığı ilk andan beri şüphe ve hoşnutsuzlukla karşılaşır. Barbados adasındaki hayatını terk etmek zorunda kalan bu yalnız ve çaresiz kızın, hiç tanımadığı teyzesinin ailesine katılmaktan başka şansı yoktur. Kendi kimliğini koruma isteği ve yeni katıldığı bu topluluğa ayak uydurma uğraşları arasında kalan Kit, onu anlayan sıcak yürekli bir kadınla tanışır. Ancak Kit'in, koloni sakinleri tarafından cadı olmasından şüphelenilen Hannah Tupper'la olan arkadaşlığı, tahmin edebileceğinden çok daha büyük bir sorun olacak ve sonunda Kit'i kalbi ve yapması gerekenler arasında bir seçim yapmaya zorlayacaktır.
 Elizabeth George Speare'in Newberry ödüllü romanı öyle bir kahraman tasvir ediyor ki, okurlar Kit'in hiç bozulmayan doğruluğu ve sevgi dolu kalbine hayran olmadan edemeyecekler.


                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Ben de oğluma aldığımız kitapları okumaya çalışıyorum bazen,içeriklerini öğrenmek için..Bakabilirim buna :)

    YanıtlaSil
  2. Bu tür, kahramanın zorluklar yaşadığı romanlarda okur da kendini sınama, tepkilerini ölçme fırsatı bulur. Ayrıca dönem film ve romanlar da ilgimi çekiyor. Paylaşım için teşekkürler...

    YanıtlaSil
  3. I love your blog! It is so interesting and awesome!

    I want to offer you the mutual support of blogs :) Maybe you want to follow me through the GFC?
    Just let me know on my blog, and I will follow back!

    Have a nice day!


    xoxo, Nastya

    MY BLOG NASTYA DEUTSCH
    INSTAGRAM

    YanıtlaSil
  4. What a wonderful post, dear! I really enjoyed reading it!
    A big hello from Germany!
    Hugs ♥

    YanıtlaSil
  5. Değerli paylaşımlarınız ve önerileriniz için çok teşekkürler..

    YanıtlaSil
  6. Hemen not alalim. Instagramdaki paylasiminda da ilgimi cekmisti 🤗

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.