10/21/2018

# Alexandre Dumas # İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu # Üç Silahşor

Üç Silahşor - Alexandre Dumas || Kitap Yorumu

Üç Silahşor

"Eh!" dedi Athos, "Muhammed'in müminlerinin dediği gibi Allah büyüktür ve gelecek onun ellerindedir."

   Monte Cristo Kontu ve Siyah Lale kitapları ile kalemine bayıldığım Alexandre Dumas'ın Üç Silahşor kitabını yıllar önce kısaltılmış versiyonunu okumuş ve bolca da filmlerini seyretmiştim. Oğlumun kitaplığı için aldığım İş BAnkası Kültür Yayınları'ndan çıkan bu tam metnini de okumak için elime alınca başlarda gözüm korktu açıkçası. 700 küsur sayfa kitap elimde uzun süre sürünür mü , her ne kadar yazarın tarzını bilsem de yine de sıkılır mıyım diye tereddüt ettim. İlk sayfaları okumaya başlayıncaya kadar da bu tereddütlerim devam etti. Benimle aynı tereddütleri olanlar varsa rahat olsunlar kitap çok akıcı ve su gibi akıp gidiyor.

17.yy Fransa'sının durumu anlatılıyor kitapta. XIII. Louis dönemi ve her şeyi ele geçirmeye çalışan Kardinal , İngiltere ile olan ilişkiler anlatılıyor kitapta.

Üç Silahşor - Alexandre Dumas


 Kitabın adı her ne kadar Üç Silahşor olsa da kitaptaki baş karakter d'Artagnan. Bulunduğu bölgeden babasından bir bir mektup ile birlikte silahşorlerin komutanı  Mösyö de Treville 'in yanına gitmek üzere yola çıkar d'Artagnan . Amacı silahşor olmaktır. Mösyö de Treville onun hemen silahşor olamayacağını , iki yıl muhafız birliğinde görev yaptıktan sonra olabileceğini söyler ve onu kayınbiraderinin birliğine yerleştirir. Kötü tesadüfler sonucunda Silahşorlerden Parthos , Aramis , Athos ile ayrı ayrı düello için randevulaşırlar . Böyle kötü bir şekilde başlayan ilişkileri sıkı bir dostluğa dönüşür ve klasik" birimiz hepimiz , hepimiz birimiz için " repliği ortaya çıkar.

  Dört sıkı dostun krala bağlılıkları ve kardinalin planlarını bozmak için yaşadığı maceraları okumak çok keyifliydi .Hele bir de Milady var ki sormayın . Şeytana pabucunu ters giydirecek bir hatun.

 Uzun uzun anlatmak istemiyorum kitabı çünkü benim anlatmam ile yazarın anlatımı bir olmuyor. Ben kitabı çok sevdim , okumadıysanız okumanızı tavsiye ederim :))

Kitaptan Alıntılar :

İnsanlar hiç tanımadıkları, belki varlıklarından bile haberdar olmadıkları insanların çıkarları için, birbirlerini öldürmekten çekinmiyorlardı.

Mertlik düşmanda bile saygıyla karşılanır.

Aşk dünyadaki tutkuların en benciliydi.

"Kibar ve anlayışlı olmak korkaklık anlamına gelmiyor ki."

" Hayat, filozofun küçük dertlerden oluşan tanelerini gülerek çektiği bir tespihtir."



Üç Silahşor - Alexandre Dumas
Kitabın Adı :Üç Silahşor
Yazar : Alexandre Dumas
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı : Les Trois Mousquetaires
Çevirmen : Volkan Yalçıntoklu
Sayfa Sayısı : 755


Alexandre Dumas (pere) (1802-1870): On dokuzuncu yüzyılda bütün Avrupa'yı saran siyasal ve sosyal çalkantılar içinde yaşamasına rağmen, daha çok 16. ve 17. yüzyılın tarihsel olaylarını konu alan üç yüzden fazla roman yazdı. Döneminin sevilen ve çok okunan romantik yazarları arasında yer aldı. Üç Silahşor, Monte Kristo Kontu, Demir Maske ve Siyah Lale en tanınmış eserlerindendir. Üç Silahşor iki yüzyıl sonra bile hâlâ keyifle okunan sürükleyici bir aşk ve macera romanıdır.



                                                            Kozmokitap

3 yorum:

  1. Cok sevdigim hikayelerden biridir 😊

    YanıtlaSil
  2. alıntı sözleri çok beğendim filimlerini izledim ama okuma konusunda başarısızım :D

    YanıtlaSil
  3. Yıllar önce çok beğenerek okumuştum, hatırlattığın için teşekkürler..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.