10/02/2018

# Arkadya Yayınları # Kitap Yorumu # M. W. Craven # Ölüm Çemberi

Ölüm Çemberi - M. W. Craven || Kitap Yorumu

Ölüm Çemberi - M. W. Craven

  Uzun bir aradan sonra tekrar merhaba . Eylül ayında yoğunluktan dolayı blogumu ihmal etsem de tekrar dönmekten mutluyum. Eylül ayında okuduğum ve yorumlarını paylaşamadığım kitapları toplu bir yazı olarak paylaşmayı düşünüyorum.

  Ekim ayının ilk kitabı çok severek okuduğum Arkadya Yayınlarının yenilerinden Ölüm Çemberi . Yazarın Washington Poe serisinin ilk kitabı Ölüm Çemberi . Yazarın Avison Fluke Serisine ait üç kitabı daha bulunmakta. Türkçedeki tek kitabı Ölüm Çemberi. - internet taramasında Türkçe olarak başka kitabına denk gelmedim . -  Yazar ve kitapları hakkında bilgi almak isteseniz kendi internet sitesine buradan ulaşabilirsiniz.


  Washinton Poe bir ipucu bulduğunda asla peşini bırakmayan bir komiserdir. Sonuçları ne olursa olsun bildiğini okur.  Biraz da bu kişiliği sebebiyle işten uzaklaştırılmış ve hakkında bir dava yürütülmektedir.

   "Taş Çemberler ilkçağlardan kalma huzurlu bir yerdi " diye başlıyor kitap. İnsanlar bu taş çemberleri gezmeye , neden böyle bir yapılara ihtiyaç duyulduğuna ya da bir mesaj olup olmadığına kafa yormaya bayılırlar. Belki de bir sebep yoktu. Sadece canı istedi yaptı bu yapıları yapanlar :)) Kitapta bu taş çemberler bir seri katil yüzünden bambaşka bir anlam taşımaya başlıyor İngiltere'de.

  Taş çemberlerin ortasında yanarak kömür olmuş cesetler bulunur. Hiçbir ipucu da yoktur. Katil çok dikkatli birisidir.  Üçüncü kurbanın yanmış cesedi son teknolojik aletler  ile incelenir. Bir yerde bir ipucu olmak zorundadır. Katilli bulma konusunda yardım etmesi için USMT yani Ulusal Suçla Mücadele Teşkilatı göreve çağrılmıştır. Üçüncü ceset bilgisayar destekli bir cihaz ile incelenirken yanıkların altında belli olan bıçaklama izlerinde bir örüntü fark edilir ve bir isim ortaya çıkar " Washington Poe" .

  Bu ipucundan sonra işten uzaklaştırılmış olan Poe tekrar işe çağırılır. Fakat bu sefer komiser değil çavuş olarak çalışacaktır.

  İlk sayfalardan itibaren beni içine alan bir kitap oldu Ölüm Çemberi . Özellikle hiç ipucu olmadan ilerlemesi  , yazarın her karakteri en ince detayına kadar düşünerek yerleştirmesi hayranlığımı kazandı . Beynimi son hız çalıştırırken acaba kim ve neden sorusunu  tekrar tekrar düşündüm. Kitabın yaklaşık yarısına geldiğimde bir anda ki şaka yapmıyorum öylesine bir anda sanki bir aydınlanma yaşadım . Hiç ipucu yok... Tamam da ama kim derken bunca yıllık polisiye tecrübem ile bir ışık çaktı ve işte bu dedim. Başka birisi olamaz .... Kitabın sonuna gelince ise ne kadar haklı olduğumu fark ettim. Övünmek gibi olmasın ama bence artık profesyonel olarak dedektiflik yapabilirim :D Katili öldürmeye iten sebep ve onu bu hale getirenlerden ise nefret ettim...

   Kitapta hoşuma giden bir diğer şey ise Washington Poe kahve içerken kahvenin yanında bir de kum saati getiriyorlar. Kum saati kahvenin bekleme süresini gösteriyor ve bu süre sonunda kahvesini içiyor. Kahve içmeye gittiğim yerlerde ben böyle farklı bir uygulama ile karşılaşmadım. Filtre kahve yanında kum saati getirip dinlenme süresini bu şekilde anlasak süper olurdu.

  Kitap cinayet ve katile odaklanmak yanı sıra dostluğa da değiniyor. Kitabın sonlarında değişik bir isme sahip olan Poe'nun  adının nereden geldiğini de öğreniyoruz. Yazar her detayı açıklayarak akılda soru işaretleri bırakmadan kitabı bitiriyor.

 Benden tam puan alan kitap tavsiyemdir ...







Kitabın Adı :Ölüm Çemberi
Yazar :M. W. Craven
Yayınevi :Arkadya Yayınları
Orjinal adı : Welcome to the Puppet Show
Çevirmen :Ali Kemal Yakar
Sayfa Sayısı :472


Bazen gerçek, göründüğünden çok daha yakındadır.
Bir seri katil…
Lake District’teki taş çemberlerde yakılarak öldürülen kurbanlar.
Ve katilin bıraktığı tek bir ipucu bile yok.
Sadece kurbanlardan birinin göğsüne kazılmış bir isim: Washington Poe.
Geçmişteki bir dosyadan dolayı görevden uzaklaştırılan Komiser Washington Poe, bir seri katilin kurbanın göğsüne adını kazımasıyla tekrar göreve döner. Katili bulmak adına soruşturmaya katılan Poe bir taraftan da Ağır Suçlar Analiz Birimi’nde bir analist olan tuhaf ama zeki Tilly Bradshaw ile iş birliği yapar. Ceset sayısının artmasıyla Poe ve Bradshaw düşündüklerinin çok ötesinde bir şeyle karşı karşıya olduklarını anlar. Katilin bir planı vardır ve Poe da bir şekilde bu planın bir parçasıdır.


                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Kitabın türü,kapak tasarımı biraz ürkütücü gelse de (benim için) konu sürükleyiciye benziyor. Ayrıca kahve yanı kum saati gerçekten ilginç bir deneyim olmalı :)

    YanıtlaSil
  2. O kapak ne öyle kapaga bakmadan okumali 🙈🙈🙈

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.