11/05/2019

# Ayrıntı Yayınları # James Sallis # Kitap Yorumu

Willnot Kasabası - James Sallis

Willnot Kasabası


Birçok kurgu ve şiir kitabı yazan James Sallis ile benim ilk tanışmam. Ayrıntı Yayınları sitesinde indirimli kitaplara bakarken önce kapağı sonra da ismi ile dikkatimi çekti kitap. Arka kapak yazısını okuyup bir de kara kitaplar serisinden olduğunu öğrenince kendime hakim olamadım , bu kitabı mutlaka okumalıyım dedim. Okumalıyım derken beklentim tavan yaptı zannetmeyin sakın! Merak sadece ;))

" Çoğumuz kendimizi olacağımızı düşündüğümüz yerde bulmalıyız "

Kara kurgu ya da kara kitap deyince aklıma ilk gelen isim H.P. Lovecraft oluyor. Kendisinin iki kitabını okudum daha önce , okumadığım kitaplığımda bekleyen kitapları da var. Willnot Kasabası da kara kitap olunca acaba benziyor mu ? diye aklımdan geçmedi değil :D Anlatım ve kurgunun tamamen farklı olduğunu kitabı bitirmişken rahatça belirtebilirim.

Öncelikle kitaba ismi ile başlayayım "Willnot Kasabası " ya da Orjinal ismi ile "Willnot " .

Willnot Kasabası'nda hiç kilise yoktur . Kasaba  sınırlarının dışında sürüsüne bereket fakat içinde yönetmelik gereği yoktur . Walmart yok , market zinciri ya da eczane, ucuzluk ya da mega mağaza yok . Billboard  yok,   sokak ilanı yok,  vitrinler gösterişsiz .  "2002 yılında otobüse bindim ve 1970'de indim "derdi Richard buraya geldiğinde.

Sıradışı bir kasaba. İsmini de sanırım bu yüzden Willnot koymuş yazar. Olmayan ve hiçbir şeyin olmadığı bir  kasaba. İngilizce will ve not kelimelerini bir araya getirmiş.




Kitap kasaba dışında boş bir arazideki çukurda cesetler bulunması ile başlıyor. Şerif yardımı olabilir diye kasaba doktoru Lamar'ı da çağırıyor olay mahalline. Kitap boyunca anlatıcımız da Lamar. Böyle bir başlangıç olunca benim gibi sıkı bir polisiye okuru da katil araştırılacak, cesetlerin kimlikleri bulunacak, adlı tıp araştırması yapılacak diye bekliyor. Bu noktada beklentinizi yüksek tutmayın. Kitap aynı ismi gibi farkı bir kitap. Arada merak konusu olsa da kapsamlı bir araştırma olmuyor. Kitapta daha çok kasaba insanına yoğunlaşıyor. Anlatıcı Lamar olunca da onun yaşamı, düşünceleri ve onun etrafında olanlar ön planda oluyor.


Kitapta ara ara geçmişe giderek Lamar'ın çocukluğuna , aile yaşamına da değiniyor. Onun hastaları muayene etmesi sırasında da bu insanların geçmişlerini ve yaşayış tarzlarını öğreniyoruz.

Lamar partneri Richard ve yaşlı kedisi ile oturmaktadır. Richard okulda öğretmendir. Bu iki karakter sayesinde gencinden yaşlısına kasabalı hakkında bilgi sahibi oluyoruz . Herkesin deniz piyadesi zannettiği aslinda keskin nisanci olan Boby , FBI ajanı , gazeteci de kasabaya geçici süre gelenler arasındadır .  Kitapta bir olay anlatılmıyor. Olaydan daha çok karakterler ön planda. Farklı ve birbirinden tuhaf karakterlerden oluşan bu kasabayı okumak ilginç bir deneyim oldu benim için.

Kitap için herkese hitap eder diyemiyorum . Benim gibi farklı kitap ve kurgu sevenler Willnot Kasabası 'nı ilginç bulacaklardır.


Willnot Kasabası Kitabından Alıntılar : 

"Tarihçiler binlerce ırmağı Bir düzine akıntıya indirgeyerek gerçek yaşamların üzerine yazarak Geçmişe dair sahte açıklamalar uydu verirler Muazzam fikir ve güdülerin anlatımları ile birlikte sadece bildikleri dünyada geçinip gitmek isteyen bütün o insanların hikayeleri."

"İnsanlığın becerisi " dedim ona, " muazzam mücadeleyle, temel içgüdülerinden ve eğilimlerinden asgari oranda daha iyi olmaktır. "

" Yıllarca biriyle yaşarsınız bütün hikayeleri duyduğunuzu düşünürsünüz ama asla duymamışsınızdır."










Willnot Kasabası - James Sallis
Kitabın Adı :Willnot Kasabası
Yazar :James Sallis
Yayınevi :Ayrıntı Yayınları
Orjinal adı :Willnot
Çevirmen :Özde Çakmak
Sayfa Sayısı :192


Övgüye değer kariyeri boyunca James Sallis polisiye romanın en incelikli çizilmiş karakterlerinden birkaçını yarattı. Bu karakterlerin hepsi de insanlık hâlinin düşünceli gözlemcileridirler: siyahi özel dedektif Lew Griffin; emekli dedektif John Turner; Sürücü’deki adsız sürücü. Ve şimdi de Sallis’in en iyi karakterlerinin hanesine katılan Dr. Lamar Hale.

Willnot kasabasının dışındaki ormanlıkta çok sayıda kişinin cesedi bulunur. Bu durum yöre halkını sarstığı kadar kasabanın pratisyen hekimi, cerrahı ve vicdanı olan Hale’i de huzursuz eder. Bu sırada, FBI tarafından takip edilmekte olan Bobby Lowndes gizemli biçimde doğduğu kasabada, Hale’in kapısında yeniden ortaya çıkar. Lowndes’in ilerleyen aylarda karşılaştığı günlük dramlar Willnot’taki önceden kestirilemeyen hayatla çakışır. Ve Lowndes’e yöneltilen bir kurşun partneri Richard’ı yaraladığında Hale’in dünyası altüst olur.

James Sallis, taklit edilemez ve ustalıklı tarzıyla etkisinden uzun süre kurtulamayacağınız karakterler ve hafızalardan silinmeyecek sahneler canlandırıyor. “Yıllardır birlikte yaşadığın biri varsa tüm hikâyeleri duyduğunu sanırsın” der Lamar Hale, “ama asla duymamışsındır.”

James Sallis Kimdir ?

James Sallis

1944 yılında Helena, Arkansas'ta doğan James Sallis Amerikalı bir yazar, şair ve müzisyendir . Aralarında  Lew Griffin  serileri,  daha sonra sinemaya da uyarlanan Sürücü , Cypress Grove,   The Killer is Dying  ve Others of my Kind olmak üzere onlarca kurgu ,şiir, çeviri , makale ve eleştiri kitabı bulunmaktadır . Sallis eşi Karyn  ile birlikte Phoenix , Arizona'da yaşamaktadır
                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Polisiye sanmıştım ama pek de öyle dediğin gibi sürükleyici gelmedi. Teşekkürler canım:)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Polisiye değil canım , o tarz sürükleyici de değil. Oturduğun yerde önünde değişen insan manzaralarını seyretmek gibi daha çok.Olaydan çok karakterler ve kimlikleri ön planda . Olay olaylar da zaten sadece oluyor çözüm ya da neden çok aranmıyor.

      Sil
  2. Güzel bir kitap önerisi olmuş, teşekkürler :)

    YanıtlaSil
  3. Willnot Kasabası değişik bir kasabaymış, tanımak isterdim. İçindeki cinayete yoğunlaşsaydı adı belki de Willnot Kasabasında Cinayet olabilirdi.

    YanıtlaSil
  4. Willnot Kasabası James Sallis tanıtımınız için çok teşekkürler hem sizler sayesinde bilgi sahibi oluyor hemde okumaya daha hevesli oluyoruz saygılar.

    YanıtlaSil
  5. Kapağı hemen göze çarpıyor. Konusu da ilgimi çekti kurgu kitapları seviyorum 🙂

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.