3/30/2021

# Cem Yayınevi # Kitap Yorumu # Sigmund Freud

Psikanaliz ve Telepati - Sigmund Freud

  Psikanaliz ve Telepati

 Rüyalar , telepati , rüyaların gerçekten anlamı var mı , gelecekten bize haber mi getiriyor gibi birçok soru tarih boyunca insanların aklını kurcalamıştır. Ünlü psikolog Freud da bu konuda araştırmalar yapmıştır . Kendi tecrübelerinden örnekler ve bilgi birikimini ve araştırmalarını da bir araya getirerek 1921 yılında psikanaliz ve telepati konusunda inceleme  metnini oluşturmuştur. 

  1920 li yılların ortalarında kaybolan bu metin Freud'un ölümünden sonra bulunmuş ve 1941'de redaksiyonu yapılarak yayımlanmıştır. 

   Kitap üç bölümden oluşmaktadır:
   Psikanaliz ve Telepati
   Rüya ve Telepati 
   Rüya ve Okültizm 

  Freud'u bir çoğumuz okuldaki derslerimizden hatırlarız. Benim okuduğum okullarda Freud ve onun psikoseksüel gelişim kuramı hakkında detaylı bilgi sahibi olduk. Freud'un düşünce biçimini ve olayları nasıl yorumlayabileceğini az çok tahmin edebiliyorum. Bu nedenle kitabı okurken tahminlerimde çok yanılmadım. 

   Freud telepati , rüyalar ve okültizm konularını ele alırken kendisine danışanlardan örnekler de vermiş. Onların davranışları , rüyaları , bunun üzerine de kendi fikirleri veriyor bize. Konu birçok kişiye ilginç gelse de okumak için sakin kafaya ve dikkatinizi vermeye ihtiyacınız olacak . Çünkü kitap hızla okunacak bir roman değil araştırma makaleleri. 
 
  1920 'lerdeki insanların fal konusundaki düşünceleri ile günümüz insanının düşünceleri arasında çok da fark olmadığını gördüm okurken. İnsanlar bilimsel veriler haricinde bu tarz şeylere inanma ihtiyacı  içindeler ve siz doğruyu söyleseniz bile size değil bu tarz insanlara inanıyorlar !!!

  Bu fal olayını , insanların bunlara neden inandığı üzerine de duruyor Freud. Onun inceleme ve psikanaliz  tarzına yabancı olmadığım için neler söyleyebileceğini de tahmin etmiştim. 

  Psikoloji alanına ilginiz varsa bu kitabı da okuyun ve kitaplığınızda bulunsun.... 



Psikanaliz ve Telepati Kitabın Adı :Psikanaliz ve Telepati 
Yazar :Sigmund Freud 
Yayınevi :Cem Yayınevi
Çevirmen : Leyla Uslu
Sayfa Sayısı :92

Freud, Eylül 1921’de psikanaliz ve telepati konusunda bir inceleme kaleme almıştı. 1920’lerin ortasında kaybolan bu elyazması ancak Freud’un ölümünden sonra bulundu ve 1941’de redaksiyonu yapılmış biçimiyle yayınlandı. Freud, ilerleyen yıllarda da, başta telepati olmak üzere okültizm üzerinde düşünmüş, birkaç makale hazırlamıştı. Psikanaliz ve Telepati, bu makaleleri bir araya getirmektedir. Freud bu makalelerde, bilim insanı kimliğine uygun biçimde, okültizme tarafsızca bakmakta ve psikanalizle bağdaşır olup olmadığını incelemektedir. Psikanaliz ve Telepati’yi Leyla Uslu’nun Türkçesiyle okurlarımıza sunuyoruz.








Sigmund Freud Kimdir?

Sigmund Freud 6 Mayıs 1856'da Moravia'nın Freiberg kasabasında (bugün Çekoslovakya'da Prvibor) doğdu, 23 Eylül 1939'da Londra'da öldü.

Orta halli Yahudi bir yün tüccarının oğluydu. 1860'ta ailesiyle birlikte Viyana'ya yerleşti. 1873'te Viyana Üniversitesi'nde tıp öğrenimine başladı. 1876'da öğreniminin yanı sıra Viyana Fizyoloji Enstitüsü'nde Ernst Brücke'nin yanında çalışmaya başladı. Altı yıl boyunca araştırmalarını sürdürdüğü bu enstitüde özellikle merkezi sinir sistemi üzerine çalıştı ve anatomi ve fizyoloji üzerine ilk yazılarını yayımladı. 1881'de yükseköğrenimini tıp doktoru olarak tamamladı. Bir yıl sonra mali olanaksızlıklar nedeniyle Fizyoloji Enstitüsü'nden ayrıldı ve Viyana Genel Hastanesi'ne geçti. Hastanenin çeşitli bölümlerinde çalıştıktan sonra, Theodor Meynert'in Psikiyatri Servisi'nde beyin anatomisi ve sinir sistemi üzerinde araştırmalar yapmaya başladı ve hastanenin asistanlığına atandı. 1885'te nöropatoloji doçenti oldu. 1885-1886 yıllarında Paris'te Salpêtrière Hastanesi'nde ünlü nörolog Charcot'nun yanında çalıştı. Ondan hipnoz tekniğini öğrendi ve onun histeride cinselliğin rolünü vurgulayan görüşünden etkilendi.

                                                     

2 yorum:

  1. Güzel bir yazı, teşekkürler:)

    YanıtlaSil
  2. Bu kitabı mutlaka okumalıyım kütüphanede bulamadım e kitap olarak bakacağım.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.