3/08/2021

# Kitap Yorumu # Yapı Kredi Yayınları # Yaşar Kemal

Yolda - Yaşar Kemal


  Yaşar Kemal'i hep romanları ile tanırız . İnce Memed , Ağrıdağı Efsanesi , Yılanı Öldürseler, ... gibi . Ben şahsen öykülerini okumamıştım yazarın . Bu kitabı ile öykücü yönü ile de tanışmış oldum . 

  İnstagramda her ay bir yazarın kitabını okuduğumuz @biryazarbinokur grubumuz ile mart ayında Yaşar Kemal kitapları okumaya karar verdik ve ben de Yolda kitabını okumaya karar verdim. 

 Yazarın 1952 yılında yayımlanan Sarı Sıcak isimli öykü kitabından derlenen öykülerden oluşuyor kitap . 

  Kitapta birbirinden enfes on iki öykü yer alıyor. Yazarın kalemi ile tanışmak isteyenler için de iyi bir başlangıç olacağını düşünüyorum. 

   İçimizden öykülerdeki kahramanlar. Kitap bizi Çukurova'nın sıcağına , tarlalara , köylünün son lokmasını paylaştığı sofralara , çocukluğun içtenliğinin kaybolmadığı ve açıkgözlünün her devirde var olduğunu bir kere daha kanıtlayan yerlere götürüyor. Kah bir çocuğun  beyaz pantolon ve beyaz ayakkabı için nasıl çırpındığını görüyoruz , kah sivrisinekler ile baş etmeye çalışan karı-kocayı . 
Her devirde karşımıza çıkan geçim sıkıntısı öykülerde yine karşımıza çıkıyor . Yaşar Kemal'in karakter yaratmak kadar onu öykünün içerisindeki olaylara dahil etme şekli ve betimlemeleri efsane . Yöresel ağızla konuşan insanların diyaloglarını okumak ise çok eğlenceliydi. Bu kısa ancak etkileyici kitabı ben çok sevdim.  

Kitaptaki öyküler:

Sarı Sıcak

Süpürge

Keçi 

Sinek

Hançer

Beyaz Pantolon

Halis Serkisof

Yeşil Kertenkele

Yolda

Kalemler

Avcı 

Hırsız


Kitabın Adı : Yolda
Yazar :Yaşar Kemal 
Yayınevi : Yapı Kredi Yayınları
Sayfa Sayısı :112

Osman boyuna gökyüzüne bakıyor... Bir parça bulut... Bazan bir ak bulut gölgesi, üstlerinde bir an kalıp geçiyor... Gözler bulut gölgesinin arkasında...

Gün tepede... Ekin sapları çatırdıyor. Yarılmış, kızgın toprak, Osmanın ayaklarının altında... Osmanı habire hoplatıyor.

Canını dişine takmış Osman. Alttan yanıyor, tepeden yanıyor. Ciğerine kızgın bir demiri sokuyorlar gibi...

Sıcak... Dünya kamaş kamaş... Göz açıp on metre ileriye bakılmıyor.

Zeynep deste yüklerken Osmana dönüp baktı. Baktı ki Osmanın bacakları zangır zangır titriyor. "Osman," dedi. "Osman... Osmanım, böyle yaya gidip gelme. Seni atın üstüne bindireyim."







Yaşar Kemal Kimdir?

Cumhuriyet döneminin en önemli yazarlarından olan Yaşar Kemal 6 Ekim 1923 yılında Osmaniye’de doğmuştur. Babasının adı Sadık Efendi’dir. Çiftçilikle uğraşmaktaydı. Annesinin adı ise Nigar Hanım’dır. Roman, öykü ve senaryo türünde eserler vermiştir.

İlk romanı olan İnce Memed yaklaşık 40 dile çevrilmiştir ve kitapları yurtdışında 140’dan fazla baskı yapmıştır. Nobel Edebiyat Ödülüne ilk aday olarak gösterilen yazardır. Yaşar Kemal 28 Şubat 2015 yılında organ yetmezliği nedeniyle kaldırıldığı hastanede yaşamını yitirmiştir. Naaşı Zincirlikuyu Mezarlığına gömülmüştür.

Yaşar Kemal yazdığı roman, hikaye ve röportajlarıyla unutulmaz isimler arasına girmeyi başarmıştır. Uzun yılar birlikte yaşadığı köy insanının hayatlarını onların içinden biri olarak yazmıştır.

Özellikle Çukurova insanının yaşamı, Toros dağlarında yaşayan köylülerin yaşamı, sıkıntıları ırgatları ve ırgatlarla köy ağalarının ilişkilerini, eşkıyaları ve kan davalarını eserlerinde işlemiştir.

Şiirsel bir üslubu olan Yaşar Kemal’in dili canlı ve temizdir. Ağıtlara, türkülere, tekerlemelere, atasözlerine ve halk söyleyişlerine eserlerinde yer vermiştir. Bu da eserlerinin zengin olmasını sağlamıştır.

Üçlü dizeler halinde (nehir roman) romanlarını yazmıştır. Anadolu insanının bütün zenginliklerinden, masalarından, efsanelerinden ve destanlarından yaralanan Yaşar Kemal roman ve hikayelerini röportaj havasıyla yazmıştır.

Başarılı doğa betimleri yapmış ve yazdığı eserlerinde özgünlüğü yakalamıştır. Ayrıca geleneksel ve çağdaşı, hayal ile gerçeği bir arada vermiştir.


                                                     

1 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.