3/29/2021

# İnkılap Kitabevi # Kitap Yorumu

Gündönümü Harekatı - Mustafa Ali Yurdupak

 Gündönümü Harekatı
   Ölümden sadece aptallar korkar. İnsanı korkutan ölümden beter sonlardır.    

  İkinci Dünya Savaşı .... Kanlı ve birçok acının yaşandığı bir savaş. Bu savaş denilince çoğumuzun aklına   yahudilere yapılanlar ve Japonlara atılan Atom Bombası gelir. 

  İkinci Dünya Savaşında genç Türkiye tarafsız kalmayı tercih etmiştir. Buna rağmen savaşın ekonomik zorlukları ülkemizi vurmuş , yiyecek sıkıntısı baş göstermiş ve birçok ürün karne ile alınmaya başlanmıştır . 

   Bu dönemde birçok yahudi ve sosyalist bilim adamı Almanlardan ve yaptıklarından kaçmak için Türkiye'ye sığınmış sonra buradan Amerika'ya ya da farklı ülkelere geçiş yapmışlardır. Paul Winkler da bu bilim insanlarından birisidir. Kendisi sosyalist olduğu için Gestapo'nun listesine girmiş ve kurtuluşu Türkiye'ye kaçarak bulmuştur. Einstein'in daveti ile Amerika'ya gidecektir . Ancak izini bulan gestapo onun gidişine engel olmuş ve onu hala Almanya'da yaşayan kız kardeşi ile tehdit etmişlerdir. 

  Olaya Türk istihbaratı el atmış ve Paul Winkler'ı korumaları altına alıp ismini değiştirmişlerdir. İşte olaylar da bu noktadan sonra başlar ....

   Almanlar için Winkler çok önemli birisi haline gelmiştir . Onu Almanya'ya geri getirmek zorundadırlar. Bunun için de SS subayı Klaus Schramm'ı Türkiye'ye gönderirler. Sınırları olmayan psikopat bir kişiliktir Schramm. 1943 kışında Türkiye'ye gelirken kendisine son derece güvenmekte ve Türk Ajanlarını ve istihbaratını küçümsemektedir. Ancak henüz Amcabey ve Tarık Silahtar ile tanışmamıştır ...

İstihbarat yağlı güreş değil bir satranç oyunudur maksat rakibin hamlesine mani olmaktır.

  Heyecanla okuduğum bir kitap oldu Gündönümü Harekatı. Farklı ülkelerden istihbarat ajanlarının Türkiye'de cirit attığı ve ülkemizi bir şekilde savaşa sokmaya çalıştıkları dönemde istihbarat ajanlarımızın canları pahasına yaptıkları fedakarlıklar...  Ülkemizi seven ülkemiz için her şeyi yapmaya hazır insanımız olduğu gibi kimi para için kimisi taraftar olduğu için kimisi de birilerine iyi görünmek için karşı tarafa bilgi satan ve yardımcı olanlar ...  Casuslar , karşı casuslar ve çift taraflı ajanlar ... Kılık değiştirmeler , gizli haberleşmeler , güvenli evler . 

   Büyük bir heyecanla okuduğum kitaplardan birisi oldu Gündönümü Harekatı . Kesinlikle çerezlik bir kitap değil. Yazar Mustafa Ali Yurdupak'ın yaptığı araştırmalar sonucu kaleme aldığı , büyük bir emek sonu ortaya çıkan bir kitap . Okurken ne kadar dolu dolduğunu anlıyorsunuz . Son zamanlarda okuduğum en iyi kitaplardan birisi. 




Gündönümü Harekatı Kitabın Adı :Gündönümü Harekatı
Yazar : Mustafa Ali Yurdupak 
Yayınevi : İnkılap Kitabevi
Sayfa Sayısı :407

Stalingrad bozgunu sonrasında umutlarını içinde nükleer bir bombanın da olduğu mucize silahlara bağlayan Nazi Almanyası için, pençelerinden kaçarak Türkiye’ye sığınan parlak bilim insanı Paul Winkler uğruna çok şey feda edilebilecek birisi haline gelmiştir.

Zalimliği ile nam salmış Gestapo’nun peşine taktığı SS’lerden kaçarken hayatını yeni bir kimlikle sürdüren muhalif bilim insanı Winkler, canı pahasına bir mücadeleye girişecek; bir yanda Nazilerin elindeki kız kardeşi, diğer yanda kaçmak zorunda kaldığı için ayrıldığı Cemile arasında bir seçim yapmak zorunda kalacaktır.

Mustafa Ali Yurdupak, dünya tarihine II. Dünya Savaşı’nda Doğu Cephesi’ndeki son Alman tank taarruzu olarak geçen Kursk Muharebesi öncesinde, 1943 yılının o tekinsiz kışında, İstanbul’a gelen Gestapo ajanı Klaus Schramm ile işinin ehli Türk ajanları Amcabey ve Tarık Silahtar’ın arasında yaşanan kıyasıya mücadeleyi anlatırken okurlarını heyecanlı bir maceraya davet ediyor.

Bu macerada kılık değiştirmeler gizli ittifaklar, hainlikler, işkence eşliğinde sorgular, faili meçhul cinayetler ve türlü casusluk numaralarıyla bezeli dolu dizgin bir hikâye sizleri bekliyor.








Mustafa Ali Yurdupak Kimdir? 

1978 yılında Samsun’da doğdu. İlk ve orta öğretimini bu şehirde tamamladı. 2001 yılında Boğaziçi Üniversitesi İşletme Bölümü’nden mezun oldu. Aynı yıl, o zamanki adıyla, Başbakanlık Dış Ticaret Müsteşarlığı’na Uzman Yardımcısı olarak girdi. Sonraki yıllarda kamu kurumlarında Uzman, Şube Müdürü ve Daire Başkanı olarak çalıştı. 2007 yılında Harvard Üniversitesi’nden kamu yönetimi alanında yüksek lisans derecesi aldı. 2012-2016 yılları arasında New York’ta Ticaret Ataşesi olarak görev yaptı. Kariyerine uluslararası bir kuruluşta devam etmektedir. Edebiyata olan ilgisi küçük yaşlarda başladı. Üniversite yıllarında çeşitli öyküleri öğrencilerin çıkardığı dergilerde yayımlandı. 2018 yılında Ankara’da temel yazarlık ve yaratıcı yazarlık alanında kurslara katıldı ve bu alanlardan sertifika aldı. 2019 yılında ilk roman denemesi olan Gündönümü Harekâtı’nı yazdı.

                                                     

2 yorum:

  1. Konusu ilgimi çekti kitabın. Derli toplu ve son derece güzel tanıtmışsınız. Yoğun bir araştırma gerektiren kitabın yazarı ilk romanı olmasına rağmen güzel bir esere imza atmış. Konuyu okurken bu kitaptan güzel bir film senaryosu çıkabileceğini düşündüm. Yazım dilinden pek bahsetmemişsiniz ama sanırım bu konuda da herhangi bir olumsuzluk yok. Teşekkür ederim.

    YanıtlaSil
  2. Kitap Yazarı ile bir şekilde tanışma durumum olmuştu. Açıkçası merak uyandırdı bende yazdıklarınız.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.