3/23/2021

# Destek Yayınları # Kitap Yorumu

İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir || Mesud Topal

İbni Haldun

   İbni Haldun bu sene okuma listemde olan ve hayatını , felsefesi okuma listemde olan bir isimdi. Aslında o bir isimden çok daha fazlası . Pandemi öncesi son Eskişehir Kitap Fuarından Kültür ve Turizm Bakanlığı'nın satış stantından İbni Haldun'un Mukaddime eserini almıştım. Onu okumaya geçmeden önce bir giriş olarak Mesud Topal'ın yayına hazırladığı İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir kitabını okudum. 

   Destek yayınlarının hazırladığı biyografi ve felsefe serilerini okumayı seviyorum. İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir kitabı yayınevinin felsefe serisi arasında yer alıyor. 

   İnsanın niyeti bazen sürekli karşısına çıkıyor . Ben de İbni Haldun'u okumaya karar verdikten sonra sürekli okuduğum ve araştırma yaptığım makalelerde karşıma İbni Haldun çıktı . Öncelikle kendisinin sosyoloji alanında yaptıkları ile karşılaştım. Sosyolojinin atası kabul ediliyor kendisi ve o sosyoloji ismi koyulmadan önce bu bilime "Ümran Bilimi" adını vermiştir. 

   Eski bilim adamı ve filozofları incelediğimizde hep çok yönlü olduklarını görürüz. Tek bir alan ile ilgilenen neredeyse yoktur. - Keşke günümüzde de insanlar farklı alanlarda kendilerini geliştirseler!!- 

  Asıl adı Ebu Zeyd Abdurrahman bin Muhammed bin Haldun el Hadrami olan İbni Haldun 14.yy tarihin en büyük düşünür ve tarihçilerindendir. Soylu bir aileden gelmiş ve iyi bir eğitim almıştır.  İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir kitabı İbni Haldun'un düşünce yapısını ve fikirleri en büyük eseri Mukaddeme çerçevesinden ele almış ve ana başlıklar halinde yalın bir dilde okuyucuya aktarmıştır. 

  Dikkatli düşünen insan doğruyu ve yanlışı birbirinden ayırt eder. 

"Coğrafya Kaderdir" sözü İbni Haldun'un en büyük tespitlerinden birisidir. Peki gerçekten de coğrafya kader midir? Yaşadığımız ortam , olanaklar , gelenek ve görenekler birçok yönden önümüzü açar ya da kısıtlar bu hepimiz tarafından kabul edilen  bir gerçektir  . Ancak insanın kaderi tamamen bu doğrultuda çizilemez. Allah insana akıl vermiştir , kullansın ve çözüm yolları belirlesin diye. İnsan değişime kendisinden başlamalı ve yavaş yavaş çevresine yönelmelidir. 

 Fazla tevazuun sonu vasat insandan nasihat dinlemektir. 

İbni Haldun öze bakmanın öneminden bahsediyor bize. Tarih, ahlak , eğitim ,devlet , şehir hayatı gibi birçok konuda önemli fikirleri vardır bu filozof ve devlet adamının . Onun fikirlerini öğrendiğim zaman nasıl zamandan bağımsız olduğunu ve hala geçerliliklerini koruduğunu şaşırarak fark ettim. Onun bütün fikirlerini içeren Mukaddime adlı eseri birçok dile çevrilmiş ve ders kitabı olarak da okutulmuştur.

  Mukaddime'ye bir ön başlangıç niteliğinde okuduğum kitabı çok sevdim . Size birkaç  alıntı bırakıyorum: 

 * Kişinin kıymeti yaptığı işin kalitesinden belli olur.

*  İlmi engelleyenler ve insanları yalanlarla meşgul edenler , insanlığın en büyük düşmanlarıdır.

* Gönlünü bu dünyaya kaptıran yorulur. 

* İnsanı açlık değil alıştığı tokluk öldürür.

* Merhamet masum olduğu için her kalbe misafir olmaz. 

* İnsan, aklın idrak edemediklerini inkar eden bir varlıktır . 

* Her şey hareket halindedir , her şey değişir ve her şey gelişir. 

* Mantık ilminde esas olan söylediğini ispat emektir. 


  



İbni Haldun
Kitabın Adı :İbni Haldun - Coğrafya Kaderdir
Yayıma Hazırlayan :Mesud Topal
Yayınevi :Destek Yayınları
Sayfa Sayısı :120

"Adaletsizlik medeniyeti mahveder."

Modern tarih aktarıcılığının, sosyolojinin ve iktisadın öncülerinden kabul edilen bir filozof ve devlet adamıdır İbni Haldun... Tunus, Fas ve Mısır'da görev yaptığı zorlu dönemlerde iki yıl hapis de yatan büyük filozof, adını tarihe yazan yedi ciltlik dünyaca ünlü eseri Mukaddime'yi siyasetten çekildiği yıllarda kaleme almıştır. Çoğunlukla yalana ve dedikoduya dayanan dönemin tarih aktarıcılığı sistemini tamamen yıkan İbni Haldun, "tarih ilmini inşa eden kişi" olarak anılmaktadır ki onun tarihçiliğinde yalana ve safsatalara katiyen yer yoktur.

Coğrafyanın insan üzerindeki etkilerini siyasi ve fiziki açıdan derinlemesine incelediği çalışmaları sayesinde zaman ve mekân ötesi bir tespit gerçekleştirmiştir aynı zamanda. "Yaşadığı yerin havası, nemi insan sağlığına etki eder. Siyasi mekanizmanın düzgünlüğü ya da bozukluğu da yine insan hayatının her şeyini etkiler" diyen İbni Haldun'un sadece tarihçiliği üzerine değil, düşünceleri ve felsefesi üzerine de kaleme alınan bu kitapta ilme adanmış bir zihnin düşünce ve fikir disipliniyle de tanışacaksınız.










                                                     

2 yorum:

  1. hıhıms ilginç bir bakayım, bir de cezeri varmış onu da okuycam :)

    YanıtlaSil
  2. Coğrafya kaderdir kitabını duydum ama okumadım. Programımda felsefi kitaplar var yakin gelecekte 😊

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.