Aşk gözlerle değil ruhla görülür. Bu yüzden kanatlı aşk tanrısı kördür.
William Shakespeare
Bir Başka Gökyüzü , Cath Weeks'in yedinci romanı olmasına rağmen ülkemizde yayımlanan ilk romanı.
"Evlat sevgisinin sınırı nedir? Bir anne evladı için neleri göze alabilir? "
Arka kapakta yazan bu sözler başka bir şeye gerek olmadan kitabı alıp okumama sebep olurdu. Ben de bir anneyim ve annelik duygusunu ve evlet sö konusu olduğunda sınırların nasıl da bulanıklaştığını iyi bilirim.
Kitabın orjinal adı " Blind " yani körlük. Kitabın konusunu bir kelime ile açıklamış olsa da ben bizdeki ismini " Bir Başka Gökyüzü" nü daha çok sevdim.
Kitapta evli bir çift olan Twyla ve Dylan ve onların oğulları Charlie Ross anlatılıyor. Charlie doğduktan kısa bir süre sonra Twyla onun gözlerinde bir tuhaflık olduğunu fark eder. Fakat çeversindeki herkes doktor ve hemşireler dahil onun harika bir bebek olduğunu söylerler. Yine de içinin rahat etmesi için bir uzmana yönlendirirler ve orada Charlie'nin kör olduğunu öğrenirler.
Genç ve yeni anne , sağlıklı ve normal bir bebek beklerken çocuğunun gökyüzünü göremeyeceğini , bir çok işi kendi başına rahat yapamayacağını öğrenince yıkılır. Bir annenin duygularını kolay kolay kimse anlayamaz. "Tanrı böyle yaratmış , kaderine razı ol.." demek o anneyi rahatlatmaz. Çünkü hayatın onun için hazırladığı zorlukları bir anda gözünde canlandırabilir bir anne. Ve bu hayatta kaçıracaklarını da fark eder.
Yeni durum ile baş etmeye çalışan Twyla bir taraftan da oğlu ile bol bol vakit geçirmekte ve onun dünyaya açılan penceresi olmaktadır. Bir gün Keratoprotez ameliyatını duyana kadar.
Keratoprotez deneysel bir ameliyattır. Riskleri vardır fakat işe yararsa da tekrar görmeyi sağlamaktadır.
Birçok araştırma yapan Twyla sonunda oğluna dünyayı görmesi için bir fırsat vermek ister. Tüm dünya ona karşı olsa ve kocası kararsız olsa da....
Bir annenin herkese karşı , oğlu için iyi olacağını düşündüğü bir operasyon için , dimdik ayakta durmasını okuyoruz kitapta. Çok zorlu ve yıpratıcı bir süreç olsa da sonuna kadar dayanmaya kararlıdır Twyla.
Bu zor dönemde kocasından beklediği desteği ve yakınlığı bulamadığını okuyoruz kitapta. Kocası yani Dylan karakterini hiç sevmedim. Böyle zor bir karar aşamasında hiç tanımadıkları insanların bile karşı gelmesini ve bu davranışlarını haklı göstermek için Tanrı'yı alet etmelerini hiç anlayamıyorum. Tanrı onu kör gönderdi o halde tedavi ettirme!!! Bu nasıl bir mantıktır...
Birbirlerinden sır saklayan çiftler sonunda bir noktada birbirlerinden koparlar. Evlilik ve beraberlik güven üzerine kurulmalıdır. Çünkü hiçbir sır sonsuza kadar gizli kalmaz..
Güzel ve etkileyici bir kitaptı. Bazı yerlerde Twyla yerine ben olsam ne yapardım diye düşünmeden okuyamadım. Yine de kitapta beklediğimden daha az duygu yoğunluğu vardı. Ben daha duygusal bir kitap bekliyordum ve o duygusallığı bulamadım. Yazar duygu hissettirme konusunda biraz cimri davranmış. Bu nedenle çok fazla hissedemiyor daha çok bir seyirci gibi olaylara bakıyorsunuz kitapta.
Kitabın Adı :Bir Başka Gökyüzü
Yazar : Cath Weeks
Yayınevi : Arkadya Yayınları
Orjinal adı : Blind
Çevirmen :Bahar Yaldız Çelik
Sayfa Sayısı :440
Evlat sevgisinin sınırı nedir? Bir anne evladı için neleri göze alabilir?
Yıllarca beklediği o gün gelip çatana dek Twyla da bu soruya cevap veremezdi. Hatta biricik bebeği Charlie’yi kucağına aldığı o ilk anda bile evlat sevgisinin, onu şimdi olduğu yere getireceğini asla tahmin edemezdi.
Dylan ve Twyla çifti, oğullarını dokuz ay boyunca heyecanla, umutla hayallerle beklemişti. Fakat kader bazen hayallerimizle aynı fikirde olmazdı. Twyla da hayatının bir daha asla eskisi gibi olmayacağını, Charlie doğduktan çok kısa bir süre sonra anlamıştı. Çünkü Charlie kördü.
Twyla ne olursa olsun evladını olduğu gibi kabul etmesi gerektiğini bilse de, onu böyle bir geleceğin beklediği fikrine bir türlü katlanamıyordu. Evladının gökyüzü kapkaranlıktı. Artık hayattan, onun için bambaşka, masmavi bir gökyüzü istemek dışında hiçbir beklentisi yoktu. Bu da ancak ciddi bir ameliyatla mümkündü. Peki, kendi istekleri minicik bir bebeğin, hem de kendi bebeğinin hayatını riske atmaya değer miydi?
Bazen kader bizi en sevdiklerimizle sınar ve sevgimizin sınırlarını bizi âdeta uçurumun kenarına kadar getirerek ölçer. Bir Başka Gökyüzü, evladı için uçurumun kenarına tutunmaya çalışan bir annenin öyküsü. Hayatında sevgiye yer olan herkesi derinden etkileyecek olan bu kitap, size sevginin gerçek anlamını bir kez daha sorgulatacak.
İşin içinde anne çocuk ilişkisi varsa akan sular durur :)
YanıtlaSilArkadya'nın kitaplarının tamamımın ağır duygusal olması bir rastlantı mı? Her ne kadar sen bu kitap için o kadar yoğun değil desende ben genel anlamda Arkadya kitaplarında duygusallığın ön planda olduğunu düşünüyorum
YanıtlaSilYayınevinin kitaplarının çoğu duygusal kitaplardan oluşuyor . Yayınevinin tercihi bu yönde sanırım.
Sil