10/17/2017

# Edith Wharton # Kitap Yorumu # Martı Yayınları # Masumiyet Çağı

Masumiyet Çağı - Edith Wharton || Kitap Yorumu

Masumiyet Çağı - Edith Wharton


   Merhaba :)) Her ayın onbeşinde okuduğumuz klasikler fidanının son kitabı Masumiyet Çağı idi. Klasik kitaplar her zaman belirttiğim gibi benim için özeldir ve onları okumayı çok seviyorum. Masumiyet Çağı da çoktandır okumak istediğim bir kitaptı. Fidan listesine dahil edildiği için yaklaşık bir yıldır bu ayı bekliyordum kitabı okumak için. Bu kadar hevese ve beklentiye değdi mi dersiniz??

  Yazarın farklı bir kitabını okumadım. Bu nedenle tarzı hakkında pek bir fikrim yoktu kitabı okumaya başlamadan önce . Kitabın ödüllü olması da ayrı bir cazibeye sahip olmasını sağlıyor. Gerçi bazen ödüllü bazı kitapların ödülü hak etmediğini ve fazla abartıldığını düşünmüyor da değilim:)))





     Masumiyet Çağı bir kapak  altında iki cilt birleştirilmiş bir kitap. Birinci ciltte Amerika sosyetesini , balolarını, akşam eğlencelerini ve kitaptaki karakterleri tanıyoruz. O kadar fazla detaya yer vermiş ki yazar detayların arasında ana konu kayboluyor. Konu ne anlayabilmek için çok fazla dikkat sarf etmem gerekti.

  İkinci ciltte ise detaylar daha az ve yazar ana konuya daha fazla yer vermiş. İlk bölüme göre daha sürükleyici  ve konudan kopmayı engelliyor yazar. Bu bölümü daha çok sevdim diyebilirim.

  Klasik aşığı olan ben kitabı okumaya başlayınca çok zorlandım konsantre olmada. O kadar fazla isim ve karakter anlatılıyordu ki itiraf etmek gerekirse sıkıldım bu bölümlerde. Bitirmek için hırs yapmasan bu bölümde kitabı yarım bırakmak çok kolaydı. Fakat ben inat ederek okumaya devam ettim. İkinci bölüme geçince de tamam artık sevmeye başladım dedim ve okumak daha kolay hale geldi.

Masumiyet Çağı - Edith Wharton


   Konudan da kısaca bahsedersem üç karakter arasında olanlar konu  ediliyor kitapta. Archer güzel May ile nişanlıdır ve evlilik tarihini öne alma çabalarındadır. Bu dönemde eşinden kaçıp ailesinin yanına gelir May'in kuzeni Ellen  . Ellen ve Archer çocukluk arkadaşıdır. Archer bir taraftan evlilik hazırlıkları yaparken diğer taraftan Ellen 'a ilgi duymaktadır. İlgisini çeken Ellen'ın görünüşü müdür yoksa onun çevresindekilerden farklı bir karaktere sahip olması mı? ...

   Masumiyet Çağı adından da anlaşıldığı gibi bir çağı , bir ömre sığan olayları konu alıyor. Beklediğimden farklı bir sonla biterek yazar beni bu noktada şaşırtmayı da başardı.

Klasik kitapları yeni okumaya başlayanlar için uygun bir kitap olmadığını düşünüyorum. Kitabı okumaya karar verdiğinizde  başlarda size de sıkıcı gelirse azmedip bitirmenizi tavsiye ederim. Farklı bir dönemi ve o dönemdeki insan yaşayışlarını görmüş oluyoruz bu tarz kitaplar sayesinde. Kitabı bitirdiğimde tek düşündüğüm iyi ki o devirlerde yaşamadım oldu. O tarz hareketler ve yapmacık konuşmalar asla bana göre değil.....

Masumiyet Çağı - Edith Wharton
Kitabın Adı :Masumiyet Çağı
Yazar :Edith Wharton
Yayınevi : Martı Yayınları
Orjinal adı : The Age of Innocence
Çevirmen : Sena Öksüz
Sayfa Sayısı : 426


Bir süre Avrupa'da yaşayan güzel Kontes Olenska'nın, muhafazakâr ve katı âdetlerin hüküm sürdüğü New York'a geri dönüşü sosyetede büyük yankı uyandırır. İyi bir konuma sahip genç avukat Newland Archer ile güzeller güzeli May Welland'ın nişanlandıkları gece ortaya çıkan Kontes Olenska, kocasını terk ediş öyküsü, entelektüel ruhu, özgürlüğe düşkünlüğü ve herkesten farklı olan duruşuyla sosyetenin hayatını renklendiren bir figür haline gelir.

Melankolik bakışları ve ulaşılmaz tavırlarıyla Archer'ın yüreğine hançer gibi saplanan bu genç kadın, özlemini duyduğu duyguların karşılığını da bu genç adamda bulur. Peki, hiçbir şeyin gizli kalmadığı bir toplumda aşkı özgürce yaşama arzusu, iki âşık için mümkün olabilecek midir? 19. yüzyıl Amerikan edebiyatının önemli kadın yazarlarından Edith Wharton'ın Pulitzer Ödülü alan romanı Masumiyet Çağı, gizli bir aşk hikâyesini, toplum yargıları ile insan psikolojisinin kesiştiği bir çerçeveden ele alıyor.


                                                            Kozmokitap

7 yorum:

  1. Klasik tarz romanlar bana hep sıkıcı gelmiştir; ama bir "Suç ve Ceza" bir "Anna Karenina" okumamak da çok büyük eksiklik diye düşünüyorum. Sizin önerilerinizi ve taysiyelerinizi de göz önünde bulunduracağım :)

    Bloğunuzu yeni gördüm ve hemen takibe aldım, sizi de bloğumuzda ağırlamak isterim :)

    maviveedebiyat.blogspot.com

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Anna Karenina en sevdiklerimdendir. Bloguma hoş geldiniz. Ben de hemen ziyarete geliyorum :))

      Sil
  2. Merak ediyordum bunu ayy o kadar detayla bunalabilirim okumayayim simdilik 😄😄😄

    YanıtlaSil
  3. Benimde en çok yaptığım şeylerden biridir sıkıcı gittiği anda kitabı bırakmak:( okumak gelmez içimden, ama siz ne güzel hırs yapıp bitirmişsiniz :) tebrikler.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim. Bazı yazarlar kitabın belli kısmından sonra açılıyorlar maalesef. Sabredince ödülümü almış oluyorum :))

      Sil
  4. Detaylar dolayısı ile neredeyse sürekli olarak 3-4 gun ara verip okumaya devam ettiğim kita.Kendimi sıkmadan ara vererek okuduğum için keyif aldım diyebilirim fakat bu kadar fazla detay olması gerçekten zihni yoruyor. Sonunu daha trajedik bekledim belki ama yinede tatmin etti. Okunabilir ama beklentiyi yüksek tutmamak gerek.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.