4/26/2019

# İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu # W. Somerset Maugham

İnsanın Esareti - W. Somerset Maugham

İnsanın Esareti


Bu ay instagramda yaptığımız #1nobel1klasik etkinliğinde İnsanın Esareti kitabını okuduk. 700 küsur sayfada oluşan kitap ilk bakışta gözümü korkutsa da yazarın kitap için yazdığı girizgahı okumaya başlayınca yazarın anlatım tarzı sayesinde kitabın akıp gideceğini anladım.

Yazar Maugham İnsanın Esareti için bir otobiyografi değildir fakat otobiyografik öğeler taşıyor diyor. Girizgah kısmında bu cümleyi okuyunca , başlamadan yazarın hayatını araştırdım. O da başkarakter Philip gibi anne ve babası öldükten sonra amcasının yanında yaşamıştır. İkisi de tıp fakültesine gitmiştir. Maugham'ın eşcinsel eğilimi vardır ve bir kızı hamile bıraktıktan sonra onunla evlenmek zorunda kalmıştır. Philip'in hayatında ise böyle detaylar yoktur ancak onun da hayatı çok parlak sayılmaz.

Bu kadar ön bilgiden sonra kitabın konusunu anlatabilirim. Çocukluk çağından olgunluk çağına kadar geçen bir sürede Philip’i , onun yaşamını ve hissettiklerini anlatıyor Maugham.

Dokuz yaşında tanışıyoruz Philip ile. Doğumunda ilk esareti ile tanışmıştır bile. Ortopedik bir engel olan "yumru ayak " ile doğmuştur. Küçük yaşlarda çok fark etmese bile ilerleyen yaşlarda onu birçok faaliyetten geri bırakacaktır.

İnsanın Esareti


Annesi ölüm döşeğinde iken başlıyor kitap. Onu son kez görüp öpmek isteyen annesinin yanına giderken ve sonrasında da soğukkanlı olacaktır. Çocukluğundan , olayları anlayamamasından diye düşünürken ilerleyen sayfalarda da Philip’in ben merkezci bir karakter olduğunu görüyoruz.

Bir rahip olan amcası ve yengesi onu yanlarına alırlar. Ailesinden çok fazla bir gelir kalmadığı için idareli kullanmak zorundadırlar. Hiç çocuğu olmayan yengesi "bir çocuk nasıl sevilir, bakılır , bilmiyorum " dese de kendi çapında çok sever Philip 'i. Onun için elinden gelenin en iyisini yapar. Philip de onu sevdiğini düşünse de arkasını döndüğü an unutur. Amcası ise soğuk ve duygusuz bir adamdır. Bir çocuk için gereken sevgiyi veremez .

Amcası gibi bir din adamı yapmak isterler Philip 'i. Bu nedenle yakınlarındaki bir yatılı okula gönderiler. Büyük bir inanç ile dine sarılan Philip ettiği dualara yanıt alamayınca dinden uzaklaşmaya başlar . Hayatı ve kendini sorguladığı bir aşamada okulu bırakarak dil eğitimi için Almanya'ya gider.  Orada tanıştığı arkadaşları sayesinde düşünceleri de değişir gelişir.  Aslında tek bir şey aynı kalır Philip’in ben merkezciliği.

Evine dönen Philip çalışmak için iş arayışına girişir.  Bundan sonrasında hayata atılmaya ve kendi yolunu bulmaya çalışan bir genç görsek de bu genç bizi kızdırır.  Hem rahat yaşamak istemektedir hem de iş yapmamak.  Kendi yolunu bulmaya çalışan bu genç aşkı da merak etmektedir.  Bu yolda karşısına da en az kendisi kadar ilginç karakterler çıkar.






  Bir noktada karaktere çok kızsam da kitabı bitirdiğim zaman aslında çok üzüldüm.  Anne ve babası ile sevgi dolu bir ortamda büyüse böyle birisi olur muydu?  Amcası sevgi gösterip  , sevgi ile yönlendirme belki bambaşka bir Philip ile karşılaşırdık.

  Yazar kitabın başlığını Spinoza'nın Ethica 'sından bir bölümden almıştır.  "İnsanın duygularını kontrol etmesindeki iktidarsızlığına ben esaret diyorum, onların kontrolü altındaki adam kendisinin efendisi değildir...bu nedenle önünde daha iyi olanı görmesine karşın sıklıkla daha kötü olanı takip etmeye zorlanır."

  Hızla okuduğum kitabı çok sevdim.  Neden en iyi 100 roman arasına girdiğini anlıyorum bitirdikten sona ve ününü kesinlikle hak ediyor.  Tavsiyemdir.  Ben de bu kitaptan sonra Ethica kitabını okuma listeme alıyorum .

İnsanın Esareti Kitabından Alıntılar :

" Eleştiri tamamıyla yıkıcıdır; herkes yıkabilir ama herkes yapamaz. "
" Belli ki hem erdemli hem inançsız olmak mümkündü. "
"Deha sürekli sıkıntıya katlanabilme kapasitesidir. "
" Evrenin tüm güçleri bir şeyi oldurup öldürmeye yönelmişken , olmuşla ölmüşe üzülmenin faydası yok "
" Daima bir seven , bir de sevilmesine izin veren vardır. "
" Yaşamanın tek yolu , öleceğini unutmaktır . Ölüm önemsizdir. "






İnsanın Esareti - W. Somerset Maugham
Kitabın Adı :İnsanın Esareti
Yazar :W. Somerset Maugham
Yayınevi :İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı : Of Human Bondage
Çevirmen : Tülin Er
Sayfa Sayısı :800


Somerset Maugham’ın başyapıtı olarak kabul edilen İnsanın Esareti, Modern Library’nin 20. yüzyılda İngiliz dilinde yazılmış en iyi yüz roman listesine dahil edilmiştir. Yazar, başlığını Spinoza’nın Ethica adlı yapıtının bir bölümünden aldığı romanında, gerçekle kurguyu iç içe geçirmiştir. Özyaşamıyla büyük ölçüde paralellikler taşıyan bu romanda, küçük yaşta öksüz kalıp akrabaları tarafından büyütülen, bir ayağı doğuştan sakat olan Philip’in uyum sağlamakta zorlandığı yatılı okul günlerinin ardından acılı olgunlaşma yıllarını anlatır. Önce muhasebec

iliği deneyen, daha sonra sanat eğitimine yönelen Philip, en sonunda Londra’da tıp eğitimine başlar. Orada onu yıkıma sürükleyecek ve hayatını altüst edecek bir aşk macerası beklemektedir.

W. Somerset Maugham  Kimdir ?


(1874 - 1965 )  İngiliz oyun, hikâye ve roman yazarı.
Paris'te doğdu ve on yaşına kadar bu şehirde yaşadı . Canterbury'deki Kings School 'da öğrenim gördü. Heidelberg'de bir yıl geçirdikten sonra Londra'daki ST. Thomas Hastanesi Tıp Okulu'na girdi ve 1897 'de mezun oldu . Ancak ilk romanı  Lambeth'li Liza'nın başarı kazanması üzerine edebiyata yöneldi . 1919'da yayımlanan Ay ve Altı Peni romancı olarak kabul görmesini sağladı . Onu genç bir kadının ruhani uyanışının hikayesini anlattığı Boyalı Peçe izledi .   Bir diğer önemli yapıtı Bıçak Sırtı ise savaştan yeni çıkmış Amerikalı bir askerin terhis olduktan sonraki arayışlarını anlattı . 1927 yılında güney Fransa'ya yerleşen Maugham , hayatının sonuna kadar burada yaşadı.




                                                     

5 yorum:

  1. Yazarın "boyalı peçe" kitabını okumuştum.İnsanın içinde gel gitleri,kendisine rağmen(!) yaptığı seçimlerin getirilerini ustaca anlatıyor.Bu aralar kitaplardan biraz uzak kaldım.Yeniden başlasam okumaya iyi olacak :)

    YanıtlaSil
  2. Kitaba çok zaman ayıran biriyim ancak çok hızlı kitap okuyabilen biri değilim maalesef. Kitabın ismi bile okuyucuyu kışkırtıyor. Yazdıklarınız ve tavsiyeniz üzerine kitabı favorilerime ekledim. Ancak, sayfa sayısı nedeniyle bir süre bekleyecek artık. Sıra da çok bekleyen var.
    Tanıtım ve tavsiye için teşekkürler.

    YanıtlaSil
  3. Aklimda olan kitaplardan bu da.. zaten klasikleri okuma hedefim de var bu yil 🙈🙈 Umarim basaririm😘

    YanıtlaSil
  4. S. Maugham sevdigim bir yazar ama bu kitabinj okumamiştim. Hemen not aldim 😍

    YanıtlaSil
  5. Kitabini okumadim ama filmini izledim ve şu kanıya vardim:her insan daha küçüklüğünden itibaren bir şeye kişiye duyguya fikre dine tanriya bir hayale akliniza ne gelirse kendini esir eder.çogu zaman bu anlaşilmaz ama karekterine işler,yaşam tarzini belirler,haystina yön verir.burda bu garson kadinin aski onu etmis saniliyor ama gercekte anne babasiz buyumesi ve sevgisizliktir onu esir alan.bu kadina aşki onun su yuzune cikan halidir.filmin sonunda kiz ölunce özgurum diyor ama aslinda hala köledir

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.