8/29/2019

# George Eliot # İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu

Silas Marner - George Eliot


Silas Marner - George Eliot

    Her ayın on beşinde yaptığımız #1nobel1klasik etkinliğinde ağustos ayı kitabımız Silas Marner idi . Kitabı hızla okumama rağmen yorumu yeni girebiliyorum . Biten kitaplarım bir yığın oluşturmaya başlayınca yorum girme zamanının  geldiğini anladım . Bu kadar bekletmem inanın tembellikten değil.  Bu dönem kafam öyle yoğun ki hakkıyla yorum yapamam diye beklemeyi tercih ettim .

George Eliot

  Mary Ann Evans 'ın George Eliot takma ismiyle yazdığı romanlardan bir tanesi Silas Marner.  1819 İngiltere doğumlu olan Mary Ann Evans Hristiyan bir toplumda yetişmesine karşın Ateist olmuştur.  81 yaşında hayata gözlerini kapatan Evans'ın romanları dışında şiirleri, bilimsel çalışmaları da bulunmaktadır . Dönemine göre hakkında söylenenleri ve çevresini önemsemeden evlilik dışı ilişkisini sürdürmesi de tarihe dipnot olarak geçmiştir .



    Silas Marner klasik bir kitap  olmasının haricinde İstanbul ziyaretimde canım Sema'mın hediyesi olduğu için çok değerli benim için.  Kitabı okuyan bazı arkadaşlar kitaba girmekte zorlandıklarını ve kitaba giremediklerini hatta biraz da sıkıldıklarını söyleseler de ben ilk sayfadan itibaren kitabı çok sevdim . Kitaptaki üslup , detaylar ve betimlemeler çok güzeldi.  Klasik bir eserden beklediğim hazzı tam olarak aldım kitaptan .

  Bir anlatıcının dilinden okuyoruz kitabı.  Dini bir toplulukta yaşayan Silas Marner hırsızlık ile suçlanır . Üstelik suçu üzerine yıkan  en yakın arkadaşı , üstelik de aynı evi paylaştığı kişidir . Bu olaydan kısa süre sonra nişanlısı da ondan ayrılır ve onu sırtından vuran arkadaşı ile evlenir . Suçsuzluğunu ispat edemediği gibi kasabadan da sürülür .





   Farklı bir kasabaya yerleşip burada dokumacılık yapmaya başlar.  Kimse nereden geldiğini bilmemektedir.  Sadece işine yoğunlaşır , insanlara ve dine güveni kalmamıştır.  Yıllar boyunca parasını biriktirir ve günün birisinde evine giren birisi paraları çalar.  Bu olayın üzerinden çok geçmeden de evine sığınan küçük bir kızı yanına alır ve baba-kız olarak yaşamaya başlarlar ...

 Okurken Silas Marner karakter özellikleri bakımından kızdığım birisi olsa da başına gelenler yüzünden yaşadıklarını ve insanlara karşı kuşkucu olmasını anlayabiliyorum . Bu yalnız adamın çok iyi bir baba olduğunu görmek de beni mutlu etti.  Dostluk ve yardımlaşma kadar sırtından bıçaklanmayı , para ve unvan derdinin nelere sebep olduğunu yazan Evans  dini ve dini kullanan insanları da eleştiriyor kendi tarzında.

  Bittikten sonra düşündüren ve damakta nefis bir tat bırakan bir kitap oldu Silas Marner .





Silas Marner
Kitabın Adı : Silas Marner
Yazar : George Eliot
Yayınevi : İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı : Silas Marner
Çevirmen : Fadime Kahya
Sayfa Sayısı :240


George Eliot (1819-1880): Asıl adı Mary Ann Evans olan yazar, Wallingstons'da okudu, iyi bir eğitim aldı. The Westminster dergisinde çalıştığı yıllarda çeviriler yaptı, eleştiri yazıları yazdı. Eliot'ın din ve felsefe konularına ilgisi öğrencilik yıllarında başladı. İnce bir mizahla örülü kötümser bir gerçekçilik ve sık karşılaşılan dinsel motifler eserlerinin başlıca özelliklerindendir. Gündelik yaşamı gerçekçi ayrıntılarla yansıttığı romanlarında Victoria döneminin bütün sosyal sınıflarından kişiler yer alır, iç içe gelişen konular, karşıtlık ve paralellikle birbirini güçlendirir. George Eliot, psikolojik çözümlemelere verdiği önemle çağdaş romanın gelişimini etkileyen belli başlı yazarlar arasında yer almıştır. Özlü anlatımı ve yapısal yetkinliği ile dikkati çeken Silas Marner yazarın en ünlü romanıdır.



                                                     

1 yorum:

  1. İki defa okuduğum ve her ikisinde de etkilendiğim bir kitap olmuştur. Yazarın, özellikle Silas Marner'in parayla olan ilişkisi ve insanı dönüştüren etkisi üzerine yazdıkları çok etkileyiciydi.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.