Kafka bu kitabında bir sabah böcek olarak uyanan Gregor Samsa'yı anlatmaktadır. Gregor uyandığında kendi odasındadır. Ancak kendisinde bir tuhaflık fark eder. Acınacak inceliğinde pek çok bacağı ve kabuklu , yay şeklinde sert bir sırtı vardır. Yatağından kalkabilmek bile çok zor gelmiştir Gregor'a. Gregor'un babası iflas etmiştir ve borçlu olduğu insana borçlarını ödeyebilmek için Gregor onun yanında çalışmaktadır. 5-6 yıl çalışsa ancak borçlarını ödeyebilecektir. Gregor bu işi sevmez fakat borçları yüzünden çalışır. Böceğe dönüşmesi Gregor için işten bir kaçış olmuştur. "Belki de böyle olması daha iyi oldu " diye düşünür.
Gregor konuşulanları anlamakta , bir insan gibi düşünebilmekte fakat konuşamamaktadır. Sesi bir böceğin vızıltısı gibidir. Kendini ifade edemez. Böcek vücuduna sıkışmış bir insandır Gregor. Ailesi ona bakmaya bile dayanamaz. Sadece kız kardeşi ona yiyecek getirmekte ve odasını temizlemektedir. Bu hikayede Dönüşüm geçiren Gregor'dur fakat ailesi de bu olaydan sonra çok değişmiştir. Özellikle kitabın sonunda kız kardeşinin davranışları okuyucuyu çok şaşırtır.
Beklenmedik bir değişim sonrasında insanların verdiği tepkiler, geçim sıkıntısı ile boğulan bir ailenin çabaları, aile içi iletişimler ve bir böceğin gözünden evde yaşananlar ustalıkla anlatılmış. Kafka'nın eşsiz tasvirleri ve anlatım tarzı ile Luis Scafati'nin hayal gücünün çizime dönüşümü ile birleşince muhteşem bir kitap ortaya çıkmış. Kafka'nın eserlerini okuduktan sonra diğer kitaplar arasından nasıl öne çıkarak neden klasikler arasında yer aldığını anlıyoruz.
Sırf Kafka okumayı sevenler değil tüm kitapseverleri bu kitabı okumaya davet ediyorum.
Kitabın Adı :Dönüşüm
Yazar :Franz Kafka
Yayınevi :Kolektif Kitap
Orjinal adı : Die Verwandlung
Çevirmen : İlknur İgan
Sayfa Sayısı :132
"Gregor Samsa bir sabah yatağında huzursuz düşlerden uyandığında kendini dev bir böceğe dönüşmüş olarak buldu. Kabuklu sert sırtının üzerinde yatıyor, başını birazcık yükselttiğinde, kayıp düşmek üzere olan yorganın tepesinde zar zor tutunduğu kahverengi, bombeli ve yay şeklinde şeritlerle bezeli karnını görüyordu. Gövdesine göre acınacak incelikteki pek çok bacağı gözlerinin önünde çaresizlikle titreşiyordu."
Kafka işte bu sarsıcı, tuhaf cümlelerle başlıyor yirminci yüzyılın en etkileyici eserleri arasında yer alan Dönüşüm'e. Keskinliği ve yalınlığıyla Kafka'nın edebi yoğunluğunu en iyi anlatan bu başyapıt, Arjantinli çizer Luis Scafati'nin hayal gücüyle birleşince, ortaya seyre doyulmaz bir edebi ziyafet çıkıyor.
"Kafka'nın sanatı okuyucuyu onu yeniden okumaya zorluyor. Eserlerinin sonları -ya da olmayan sonları- açık açık ifade edilmeyen, ama hikayenin başka bir bakış açısıyla yeniden okunmasını gerektiren açıklamalar sunuyor." Albert Camus
"[Kafka] ziyadesiyle bürokratikleşmiş bir toplumun şiirsellikten yoksun kumaşını romanın o muazzam şiirine; bir adamın gayet sıradan öyküsünü... bir mite, destana, daha önce görülmemiş bir güzelliğe dönüştürüyor." Milan Kundera
Franz Kafka Kimdir ?
Yahudi asıllı Praglı yazar 3 Temmuz 1883 yılında doğdu. Liseden 1901 yılında mezun oldu ve ardından Prag’taki Karl-Ferdinand Üniversitesine girdi. Kafka, Hukuk tahsilli yazarlardan biriydi. Eserlerinde suç, özgürlük, yabancılaşma gibi dönemin edebiyatında sıklıkla işlenen temalara ve konulara değindi. Despot bir babası vardı ve Kafka’nın babasıyla ilişkisinin etkileri eserlerine yansımaktaydı. Kafka, 3 Haziran 1924’te 40 yaşında öldüğünde ardında birkaç eser bıraktı. Bu eserlerden en çok bilinenleri Dava, Dönüşüm, Şato ve Milena’ya Mektuplar adlı eserleriydi.
Kafka, yakın arkadaşı Max Brod’a eserlerinin hepsini yakmasını vasiyet etti. Kafka’nın vasiyetini yerine getirmeyen Max Brod, Kafka’nın dünya edebiyatında önemli bir konuma gelmesini sağladı.
Franz Kafka'nın Okuduğum Diğer Kitapları :
Milana'ya Mektuplar
Aforizmalar
Bu kitabı bitirdiğimde bu ne şimdi demiştim. Sonrasında düşündükçe taşlar yerine oturdu ve sarsıldım. Toplumun atadığı rolü kabul etmediğimizde kendimizi nasıl hissedeceğimizi kanıksadım resmen. Mutlaka herkesin okuması gereken kitaplardan hatta zorunlu ders olmalı
YanıtlaSil