10/28/2016

# Arkadya Yayınları # Ellen Marie Wiseman # Erik Ağacı # Kitap Yorumu

Erik Ağacı - Ellen Marie Wiseman || Kitap Yorumu

kozmokitap


   Kurgu ve gerçek yaşanmışlıkları harmanlayarak kaleme alan Ellen Marie Wiseman 'ın yalın ve sade anlatımına hayran kaldım Erik Ağacı'nı okurken. Erik Ağacı İkinci Dünya Savaşı zamanında geçiyor,  yazar annesinin anılarından ve yaşadıklarından esinlenerek yazmış kitabı. Kitabı okumak isteyenler için de belirtmek isterim kitabın sonunda yazar ile yapılmış bir röportaj bulunuyor.

    Daha önce İkinci Dünya Savaşı ve Yahudilere yapılanlar hakkında çok fazla kitap okumuş ve film seyretmiştim. Bunların çoğunluğu ise yahudilerin gözünden anlatılmıştı. Erik Ağacı ise bir Alman kızının gözünden anlatılıyor. Alman bir genç kız ve yahudi delikanlının aşkının etrafında olan olaylar ve insanların yaşadıkları yer alıyor kitapta.

   Christine ve annesi Bauerman'ların evinde yardımcı olarak çalışmaktadır. Bauerman'lar zengin bir ailedir, bu zenginlikleri naziler yönetime gelinceye kadar devam edecektir. Hitler'in yönetime geçmesi ile birlikte nazi birlikleri yavaş yavaş yahudi aleyhtarı eylemlere başlamışlardır. Önce onlar ile alışveriş ve konuşma yasaklanırken sonra eşyalarına el koyulmuş, yiyecek verilmemeye başlanmış ve son olarak da toplama kamplarına gönderilmişlerdir. Christine ve Bauerman'ların oğlu Isaac birbirlerine karşı bir şeyler hissetmeye başlamışlardır ve tam birbirlerine açıldıkları sırada ayrı kalmak zorunda kalırlar ülkedeki durum yüzünden. Birbirleri ile komşu olan , dost olan insanlar birbirlerinden uzaklaştırılmış , hatta bazıları Hitler ve nazilerin söylediklerine inanarak yahudilerin gerçekten de ülkelerinin aleyhine çalıştığına inanmışlardır. Savaşmak istemeyen ve yapılanların korkunç olduğunu düşünen insanları ölümle tehdit ederek ve bazılarını da öldürerek susturmuşlardır naziler.

     Christine ve ailesi de bir çok sıkıntı ve zorluk çekmesine rağmen Christine Isaac'ten asla vazgeçmemiştir.

    Bir bölümde Hitler'in kasabaya gelişi  ve insanların bir çoğunun ondan nasıl tiksindiği de yer alıyor .Korku ve zorbalıkla azınlığın , çoğunluğu nasıl yönlendirdiği ve insanlara nasıl zulmettiği yer alıyor kitapta.

   Son derece duygusal ve hüzünlü bir kitap Erik Ağacı. Kitabın ilk yarısı biraz yavaş ilerlese de sonradan hızlandı ve büyük bir heyecanla okudum kitabı.

- Kitabın tanıtım yazıma → buradan ← ulaşabilirsiniz. -




                                                            Kozmokitap

2 yorum:

  1. Kitapçılarda rastladığım kitaplardan. Konu olarak çok iç açıcı görünmüyor yani biraz dram içeriyor sanırım ama okunabilir :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Fazlaca dram iceriyor kitap , fakat dediğiniz gibi okunabilir :))

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.