10/03/2016

# Can Yayınları # Kitap Yorumu # Mazi Kalbimde Bir Yaradır # Nihal Yeğinobalı

Mazi Kalbimde Bir Yaradır - Nihal Yeğinobalı || Kitap Yorumu

Mazi Kalbimde Bir Yaradır  - Nihal Yeğinobalı

 
   Üzgün , mutsuz anlarımızda çocukluğumuza karşı bir özlem duymaz mıyız? Çocukluk günlerimize , mutlu olduğumuz günlerin geçtiği yerlere dönmek isteriz. Dönersek gene o çağın güvenliğine kavuşabilirmişiz gibi gelir, o günlerin sorumluluktan uzak hafifliğine...

   Mazi Kalbimde Bir Yaradır yazarın kendi adı ile yazdığı ilk romanı. Üniversite eğitimini Amerika'da alan Yeğinobalı Türkiye'de döndüğünde çevirmenlik yapmıştır. Bu dönemde yazdığı ilk romanı Genç Kızlar'ı  Vincent Ewing adını koyduğu sözde bir Amerkalı yazarın imzası yayımlanmıştır ve kitap çok sevilmiştir.

    Yazarın kalemi gerçekten de çok başarılı . Eski Türk filmi tadında bir kitap Mazi Kalbimde Bir Yaradır . Karakterlerle ile yollarımız ayrı olsa, yeri geldikçe kızsam ve tasvip etmesem de yazarın kalemi kullanmasındaki gücü ve anlatımın başarısını inkar edemem.

     Lamia'yı okuyoruz kitapta. Annesi küçük yaşta ölmüş , teyzesinin yanında büyüyen bir kız Lamia. Babasının ise adı var kendi yok. Annesi ile Lamia'yı terk etmiş, İstanbul'a yerleşip orada başka birisi ile evlenmiştir. Buna rağmen Lamia hep bir gün babasının döneceğini düşünmektedir. İlginç bir kadın olan teyzesi biraz de bana göre dengesiz birisidir. Kuzeni Suzan ise -  ki o da kendisine Susi ismini vermiştir - Lamia'nın kendisini kötü hissetmesi için elinden geleni yapmaktadır. Bu ortamda içine kapanık yaşayan birisi haline gelmiştir Lamia. Lamia'nın kendi dünyasındaki kararsızlıkları ve biraz da kendisi yüzünden nasıl zor bir hale geldiğini okuyoruz kitapta.

    Yazarın kalemini ve anlatımını çok sevdim demiştim . Sevmediklerime gelirsek Ailenin yardımcısı Hacer ile namaz ve dua konusunda dalga geçmeye varan konuşmaları sevmedim. Kitaptaki aile hayatı, Lamia'nın kararsızlıkları, yaşam şekillerini sevemedim. Bazı yerlerde erotik kitap olarak geçiyor , kitap cinsellikle ilgili bölümler içermesine rağmen erotik kitaplar sınıfına gireceğini zannetmiyorum.

   Kitabı tavsiye edip etmeme konusunda açıkcası kararsızım. Yazarın anlatımı iyi olsa da konu olarak bana pek hitap etmediği için bu kararsızlığım . Yazarın diğer kitaplarının da nasıl olduğunu merak ediyorum. Bir gün bir yerde denk gelirse okumak isterim onları da.....



Mazi Kalbimde Bir Yaradır  - Nihal Yeğinobalı

Kitabın Adı : Mazi Kalbimde Bir Yaradır
Yazar : Nihal Yeğinobalı
Yayınevi : Can Yayınları
Sayfa Sayısı : 337


Mazi Kalbimde Bir Yaradır , ilk bakışta evli bir kadının aşk öyküsü. Ancak gerisinde tutkular, şehvet, aşk ve türlü sevgi motiflerinden örülmüş ve bir dönemin sosyal atmosferini de yansıtan bir roman var. Yıllarca gizli kalmış eski bir ihanetin su yüzüne çıkmasıyla sarsılan bir evlilik ve ilk aşkıyla kocası arasında kalan Lamia; kıskançlık, kin ve hoşgörü duyguları arasında bocalayan Ali; ilk gençliğin romantik hayallerinden sıyrılamayan ve gerçekle yüzleşince sarsılan Turan, bu çelişkili duygularla bocalayan kişileri görünmez iplerle yönetmeye kalkan, tek yanlı tutkusunun öcünü almak için her şeyi göze alan ikiyüzlü Süsi ve tabii kimilerince romanın başkişisi sayılan, okurları nostaljik ortamlara taşıyan küçük, büyülü Ege kenti Yeşilce. Ustalıklı ve seçkin çevirileriyle ve bir süre önce yayımladığı "Sitem" adlı romanıyla tanıdığımız Nihal Yeğinobalı, bu karmaşık kişilikleri ve ilişkileri, çelişkili tutkuları kusursuz bir kurgu içinde örüp beklenmedik sonuçlarda çözümlerken cinselliği ve erotizmi de şiiri ve gizemiyle, yalın bir içli-dışlılıkla sergiliyor.


                                                            Kozmokitap

1 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.