Tuğla harmanı Yitik Ülke Yayınları'nın en yeni kitaplarından. Muazzez Çörtelek 'ın kaleme aldığı Tuğla Harmanı kitabını ilk elime aldığımda kitabın isminin bir ironi olabileceğini düşünmüştüm . Çünkü harman denilince benim aklıma buğday harmanı geliyor . Belki de İç Anadolu'da yaşadığım ve bolca duyduğum harman sözcüğünün hep buğdayı ifade etmesi yüzünden olabilir .
Kitabı okumaya başladığım zaman gerçekten de tuğla harmanından bahsettiğini anladım. Benim gibi bilmeyenlerin "tuğla harmanı da nasıl olurmuş" diye düşündüklerini tahmin edebiliyorum. Bildiğimiz, evlerin yapıldığı kırmızı tuğlaların, fabrikalaşma öncesinde toprak ve suyu karıştırarak uygun bir çamur haline getirilip , şekillendirilip kurutulması ile oluşturuluyor tuğlalar. Kitabı okuduğum zaman daha önce izlediğim bir belgesel gözümde canlanmaya başladı. Belgeseli izlediğimi bile unutmuştum . Tuğlanın yapılışı, bunu yapan insanlar ve harcadıkları emekler anlatılıyordu belgeselde.
Kitapta bir tek tuğla harmanı mı anlatılıyor demeyin. Kitap bir çocuğun gözünden anlatılıyor. Bu çocuk da gittiği tuğla harmanını , orada çalışan insanları, kendi aile yapısını , ailesinin çektiği zorlukları , anne ve babasının evi geçindirmek için uğraşlarını , birbirleriyle ve çevreyle olan ilişkilerini anlatıyor. Bir çocuk dilinden ve gözünden anlatıldığı içinde kitap sakin ve dinlendirici olarak ilerliyor. Çocuklar çoğu yerde yok sayılır fakat onlar etraflarında olup bitenleri en ince detayına kadar fark ederler. Hatta bazı yetişkinlerin göremediği ,fark etmediği detaylar bile çocuklar tarafından fark edilir . Bu nedenle çocuk gözünden anlatılan bir kitap en ufak detayları bile fark etmemizi sağlarken, onun o masum duygularını da hissetmemizi sağlıyor.
Ben kitabın sakin tonda ilerlemesini, çocuk gözünden anlatılmasını ve çok yoğun olduğum bu dönemde beni dinlendirmesini çok sevdim . Tavsiyemdir ...
Kitabın Adı :Tuğla Harmanı
Yazar : Muazzez Çörtelek
Yayınevi : Yitik Ülke Yayınları
Sayfa Sayısı : 171
İnsanlığı yücelten emeğin belleğin derinliklerine gömülüp gitmesine izin vermemek için yazıyor Muazzez Çörtelek. İlk bakışta, bir tuğla harmanını anlatıyor gibi görünse de, aslında bu kitapta orta sınıftan bir ailenin bir dönemdeki sosyolojik haritasını çıkarıyor bir çocuğun gözünden. Bunu yaparken de İstanbul’un içme sularından memlekete gelen ilk kuluçka makinelerine, çizgi roman kahramanlarından takım yıldızlara kadar uzanan yalın ama etkileyici roman yaratıyor: Çamurla sıvanmış bir çocuk şarkısı güzelliğinde…
- Akgün Akova
Tuglaharmani ilginçmiş.Aslinda önemsiz görünen ama ne çok emek harcanılan şeyler var..
YanıtlaSilSevgilerimle
Okunabilir. Yolculuk kitabı bile olur.Teşekkürler :)
YanıtlaSilİnstagramda paylaştığında çok ilgimi çekmişti. Etkileyici bir konuya benziyor :)
YanıtlaSilKitap ilgimi çekti, listeme ekledim. Teşekkürler..
YanıtlaSilMutlaka okuyacağım.teşekkürler
YanıtlaSilTugla harmani oldugunu ben de bilmiyordum, ilgincmis 😊
YanıtlaSilBlogunuzu zaman zaman ziyaret ediyorum. Çok güzel çalışmalarınız var. Başarılarınızın devamını dilerim. Benim de daha dört aylık bir blogum var, bu konuda çok bilgi sahibi değilim. Benim blogumu da zaman zaman ziyaret etmek ve yorum yapmak suretiyle desteklemenizi bekliyorum. İyi çalışmalar dilerim.
YanıtlaSilAtağa kalkan yayınevlerinden ben de çok seviyorum kitaplarını
YanıtlaSil