12/05/2018

# Kitap Yorumu # Müptela Yayınları # Özge Erkin # Usta

Usta - Özge Erkin || Kitap Yorumu

Usta - Özge Erkin

Merhaba sevgili Kozmokitap okuyucuları : )) Kalemini çok sevdiğim Özge Erkin'in son kitabı Usta ile geldim bugün. Yazarın okuduğum dördüncü kitabı Usta. Destan ve Kutsal kitabının yer aldığı serinin ise devamı ...

Destan ve Kutsal'da karşımıza çıkan tespih ustası Tahir vardı. Kişiye özel yaptığı tespihleri teslim etmeden önce üç soru soruyor ve sorularına uygun cevap verenlere teslim ediyordu tespihleri. El emeği tespihler aynı zamanda bileğine takan kişinin yaşamını da temsil ediyor ve çok önemli bir yere sahip oluyordu. İşte bu tespihleri yapan zanaatkar ile yakinen tanışıyor ve onun hayatının ayrıntılarını , nasıl " Usta" ya dönüştüğünü okuyoruz kitapta.

Bugüne kadar tespihlere hiç alıcı göz ile bakmamış ve açıkçası çok da değer vermemiştim. Tamam el emeği - göz nuru olanları incelemeyi ve bazen de satın almayı sevsem de bu kitaptan sonra bakış açım değişti. Tespihin imamesinin bambaşka bir öneme sahip  , tespihin şerefi olduğunu okudukça öğrenmek bir kenara nedenleri ile anladım. Tüm taşlar imame olmadan aslında bir anlam ifade etmiyorlar.

Usta - Özge Erkin


"Tespih bir adamın ömrüne ortak olur . Sabır çektirir , ah çektirir ama hep çektirir. Tıpkı kader gibi. "

Doğuştan acı ile ortak  yaşamaya alışmış olan Tahir ergenlik çağında henüz on yedi yaşında hayattaki en büyük acıyı tadar. Hayat ona vurdukça o ayağa kalkmasını , içindeki iyi insanı korumasını bilir. Her tekmede daha güçlü ayağa kalkar  . Bir şekilde hayata tutunmayı başardığı gibi sarsılmaz dostluklar kurmayı da bilir . Tam her şey yoluna giriyor derken aşk ateşi ile karşılaşır. Bir çift kehribar yakacaktır gönlünün ateşini. Bu aşk gönüllere düşmeye görsün , dikenli yollarda çıplak ayakla yürüseler de her tarafları çizik içinde kalsa da birbirlerinden vazgeçmeyeceklerdir....

Yazarın okuduğum tüm kitaplarını çok sevsem de Usta bambaşkaydı benim için. Özge Erkin yine şiirsel anlatımını konuşturmuş kitapta. Usta'yı yalnızca okumadım aynı zamanda yaşadım, hissettim ve özümsedim. Demem odur ki artık tespih gördüğüm zaman asla eskisi gibi bakamam. Ardındaki anlamları , yapan zanaatkarı ve anlattıklarını düşünmeden edemem.

Kitaptan Alıntılar : 

"Eğer iki gönül birbirine akarsa ne acısına kayıtsız kalabilirsin ne de mutluluğuna . Ömürlük bir ortaklıktır sevda ... Yara da belli şifa da..." 

"Tespih koskoca bir yaşamın taşlarla  bir araya geldiği bir simgedir. Taneler hayatındaki değerlerdir. Vazgeçilmeyenlerdir. "

"Ama hayat dediğin , kara gökyüzündeki tek bir yıldızın ışığında bile yönünü bulabilmekti . " 

"Seni kimsenin kimseyi sevemeyeceği kadar değil , bir erkeğin bir kadını sevebileceği en güzel şekilde seviyorum. Sadece aşık değilim sana ; muhtacım , aitim, meftunum , sevdalıyım ... "



Usta - Özge Erkin

Kitabın Adı : Usta
Yazar : Özge Erkin
Yayınevi : Müptela Yayınları
Sayfa Sayısı : 320


Bozkır ayazına tutulmuşçasına uyuşur parmaklarınız da yine ruhunuzun o ince aksine tepkisiz kalamazsınız. Nefesinizden üfler, nefsinizden yontarsınız onu. Her seferinde şekil alır kırık dökük vicdanınız. Af dilersiniz birbiri ardına…

Tespih bu; sabır çektirir, ah çektirir. Ama hep çektirir. Tıpkı kader gibi. Hep size çektirir.
Rengini yârin gözlerinden alır kimi zaman, kimi zamansa zifiri karanlıktan. Ama huzuru her daim Yaradan'dan.

Hayatın ayazını ciğerine çekmiş, kendi gibi soğuk taşlarda deva bulan bir usta.
Soğuk taşları gönlünün ateşinde ısıtan bir kadın.
Ve tespihe dizilir gibi ardı ardına dizilen kehribar rengi acılar...
Usta'nın aşkı size sabrı öğretecek ince ince.

Yazara ait okuduğum diğer kitaplar : 

Ebedi Yansıma 

Kutsal

Destan 



                                                            Kozmokitap

1 yorum:

  1. Bir tesbih neler ifade ediyor demek ki..İnsanın içini ısıtan bir konuya benziyor..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.