12/30/2018

# Kitap Yorumu # Lao-Tzu # Say Yayınları # Tao Te Ching

Yol ve Erdemin Kitabı - Lao-Tzu || Kitap Yorumu


Tao Te Ching

Önemli bir Çin filozof u olan Lao-Tzu Taoizm in kurucusu olarak kabul edilir. Çin tarihi bilgilerine göre MÖ 6. yy da doğmuştur. Hakkında çok az bilgi vardır. Hatta yaşayıp yaşamadığı bile tartışmalıdır. Chou sülalesi imparatorluğunun tarihçisi ve kütüphane arşivcisi olduğu söylenir. Asıl adının da Lao-Tan'dır. Lao-Tzu onun lakabıdır ve "Bilge İhtiyar " anlamına gelmektedir. 80 yaşına geldiğinde insanların doğal güzelliklerin ve doğanın yolundan gitmemesinden duyduğu üzüntü sebebiyle Çin'i terk etmiştir. Sınır kapısından geçerken muhafızı gitmeden önce öğretilerini kaleme almasını istemesi üzerine Tao Te Ching adlı eserinde görüşlerini yazmıştır.

(Kaynak : Kitabın arka kapağı ve internet )

Tao Çin felsefesinin en önemli terimdir. Yol, gerçek, usul, insanların takip etmesi gereken en gerçek yol anlamına gelir. Te erdem, Tao 'nun insandaki tezahürüdür. Ching ise klasik kitaplara verilen addır. Kitap ismi tam olarak çevrilemediği için Yol ve Erdemin Kitabı ismi verilmiştir.

Tao Te Ching iki kısımdan ve 81 bölümden oluşuyor. İlk kısım Yol , ikinci kısım ise Erdem bölümünden oluşuyor.

Tao Te Ching


Kısa ve şiirsel anlatımı olan bölümler okunması kolay anlam olarak ise derinler. Şiir okur gibi hızlıca olunabiliyor. Fakat her bölümde durup düşünerek ve çoğu yerde de hak vererek okudum kitabı. 92 sayfalık ince bir kitap olsa da bir aya yayarak, bölümler aradı düşünüp yorumlayarak ilerledim. Her ay bir felsefe kitabı okumaya karar vermiştim. Aralık ayı kitabım Tao Te Ching oldu. Okuduktan sonra rafa kalkacak bur kitap değil Yol ve Erdemin Kitabı. Başucu kitaplarından. Her an elimin altında duracak ve arada tekrar tekrar bakacağım bir kitap.

İnsanın doğaya dönmesini , ve doğaya dönüş yolunu bulmasını öğütlüyor Lao-Tzu. Bizi doğru yola götürecek yol doğadan geçiyor. Bilgi sahibi olan insanın mütevazi olması gerektiğini söylerken zenginlik ve soyluluğun kibre sebep olduğunu söylerken bu kibrin de kötülüğü beraberinde getirdiğinden bahseder. Bilgeler, zenginler ya da sadece sıradan halk değil yöneticiler ve yapılanlardan da bahseder. Doğru ve yanlışı işaret eder okuyucuya.

MÖ yazılan bir kitabın içindekilerin zamansız olması ve her devre hitap etmesi hayret uyandırıcıdır. Okuduğunuz zaman bazı bölümlerin şu an için de geçerli olduğunu ve ne kadar isabetli bir şekilde yazıldığı görülüyor. Gerçi insan her zaman bencil bir canlıdır. Zaman geçse de ilkel özellikleri değişmediği için çok da şaşırmamak gerekiyor aslında , değil mi sevgili okur ??

Kitapta bütün bölümleri sevmiş olsam da sizlere fikir vermesi açısından bir alıntı bırakıyorum :

" Yol dünyaya egemen olduğunda, en hızlı atlar gübre arabalarını çeker.
Yol önemsenmediğinde, savaş atları sınıra yerleşir.
Arzulara kapılmaktan daha büyük günah yoktur,
başkasının zenginliğine üzülmekten daha büyük bir
kötülük yoktur, mal mülk hırsından daha büyük hata yoktur.
İşte bu yüzden elindekiyle yetinen , her zaman yetinmesini bilir. "


                                                            Kozmokitap

5 yorum:

  1. Güzel bir analiz olmuş.Kalemine saglik

    YanıtlaSil
  2. Zaman geçse de, devir değişse de insanın zaafları arzuları hırsları değişmiyor.Yaşama güdüsü hep aynı.Kadim bilgeler zamanımız insanına da çok şey söylüyor.

    YanıtlaSil
  3. Merak ettim bu kitabi. Mutlu bir yil dilerim canim 😍

    YanıtlaSil
  4. Bu gibi kitaplar dediğin gibi sindire sindire okunmalı..

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.