1/08/2019

# Arkadya Yayınları # Beyaz Kasımpatı # Kitap Yorumu # Mary Lynn Bracht

Beyaz Kasımpatı - Mary Lynn Bracht || Kitap Yorumu

Beyaz Kasımpatı - Mary Lynn Bracht

" Bir gün babası siyasi şiirlerinden birini okuduktan sonra kelimeler çok güçlüdür demişti. Ne kadar çok kelime bilirsen o kadar güçlü olursun. Japonların kendi dilimizi yasaklamasının sebebi de bu. Kelimelerimizi kısıtlayarak gücümüzü azaltıyorlar. "


  Arkadya Yayınları'ndan Çıkan kitap 2018'in son kitaplarından . Mary Lynn Barcht'ın ilk romanı olan Beyaz Kasımpatı tarihi kurgu , dram türünde.

Beyaz Kasımpatı - Mary Lynn Bracht


 İkinci Dünya Savaşı hakkında birçok roman yazıldı , çizildi. İkinci Dünya Savaşı denilince çoğumuzun aklına Naziler ve yahudi soykırımı geliyor. Bu dönem hakkında yazılan romanların , çekilen filmlerin  çoğu da hep bu konu hakkındadır. Fakat bu dönemde yapılanlar bu olayla sınırlı değildir maalesef. Bu savaşa katılan birden çok ülke ve yapılan birden çok zülüm vardır.

Yapılanları araştırarak kaleme alan Mary Lynn Bracht kitabında Korelilere Japonlar tarafından yapılanları anlatıyor.

İkinci Dünya Savaşı sırasında Japonya , Kore'yi esareti altına almıştır. Yine bu dönemde esareti altındaki ülkelerden kadınları  ,kız çocuklarını kaçırarak seks kölesi olarak randevuevlerine kapatmışlardır. Savaşan askerlerine moral olsun ve onlara (!)  iyilik olsun diye bu eylemi gerçekleştirmişlerdir. Bu dönemde yaşayan kadınların çektikleri zerre kadar umurlarında olmamış onlara ellerinden gelen eziyeti yapmışlardır.

Kitapta iki kız kardeşin iki farklı dönemde yaşadıkları ve hissettikleri anlatılıyor.



Beyaz Kasımpatı - Mary Lynn Bracht

  Yıl 1943 ... Hana Annesi ile birlikte haenyeo'dur. Jeju adasının güney kıyısında küçük bir köyde yaşamaktadırlar . Bu köyde sadece kadınlar dalış yapmaktadırlar. Çünkü denizin derinliklerindeki soğuğa kadın vücudu daha iyi uyum sağlamaktadır. Bu durum da kadınlara bağımsızlık vermektedir. Hanna onaltı yaşında iken küçük kız kardeşi Em dokuz yaşındadır. Birgün denizden baktığında kız kardeşine doğru yaklaşmakta olan bir Japon askeri gören Hanna hızla yüzerek kıyıya çıkar. Kardeşini korumak için onu saklayarak kendisi Japon askeri tarafından yakalanır ve seks kölesi olarak götürülür.

 İlk tecavüzünü on altı yaşında yaşar Hanna. Durumunu ve çektiği acıları umursamayan askerler sadece kendi zevklerini düşünmektedirler.

 Yıl 2011 Em artık yetmişli yaşlardadır. Çok şey yaşamış ve çekmiştir fakat ablasının başına gelenlerden kendisini suçlamaktan hiç vazgeçmemiştir.

Hüzün dolu bir kitap Beyaz Kasımpatı. Sevgi , bağlılık , cesaret , saplantı , acımasızlık ve vicdansızlık üzerine bir kitap okudum. Savaş bahanesi ardında saklanarak insanlara yapılan zulümlerin yanında kendi vatandaşına da ellerine fırsat geçince insanların neler yaptığını da okuyoruz. Yapılanlan kötülüklerin ve kötü insanların yanında iyilerin de var olduğunu görmek hala bir umut olduğunu gösteriyor. İyiler ve iyilikler ölmediği sürece geleceğe hala umutla bakmaya devam edebiliriz...

                                               

Kitap Hakkında Övgüler : 

"İkinci Dünya Savaşı sırasında Japon istilası altındaki Kore'yi anlatan hikayeleri seviyorsanız bu roman tam size göre. "  - Newsday -

“Beyaz Kasımpatı muhteşem olay örgüsüyle hem tarihi detayları barındırıyor hem de duyguyu tamamen hissettiriyor.”    - Publishers Weekly -

"Yürek burkan bu roman , İkinci Dünya Savaşı'nda köle olarak tutulmuş binlerce kadını onurlandırıyor. "  - Booklist -


Beyaz Kasımpatı - Mary Lynn Bracht Kitabın Adı :Beyaz Kasımpatı
Yazar : Mary Lynn Bracht
Yayınevi :Arkadya Yayınları
Orjinal adı :White Chrysanthemum
Çevirmen : Dilek Parsadan
Sayfa Sayısı :392


Kore 1943. On altı yaşındaki Hana, tüm hayatını Japon istilası altında geçirir. Yaşadığı adanın bir geleneği olarak dalgıç olan Hana, çoğu Korelinin bilmediği özgürlüğü denizde tadar. Ta ki Japon askerlerinin güvenilir gördüğü ada sahiline ayak basana kadar… Hana, küçük kız kardeşini korumak için kendini feda eder ve Japon askerlerine esir düşer. Ailesini, sevdiklerini, evim diye bildiği toprakları ardında bırakmak zorunda kalan Hana, Japonya ordusuna hizmet etmek için Mançurya’ya gönderilir. Artık o bir Sakura’dır ve hayallerinde yuvasına dönmek vardır.

Güney Kore 2011. Emi son altmış yılını yaşanılanları unutmaya çalışarak geçirse de kız kardeşinin onun için yaptığı fedakârlığı bir türlü zihninden silemez. Bu vicdan azabından kurtulmak için geçmişiyle barışmaya kararlıdır. Tüm ailesini kaybetmesine, korkunç bir evlilik yaşamasına rağmen çocukları için bu saplantıdan kurtulmak zorundadır. Acaba Emi kendini affetmek için savaşın korkunç sonuçlarıyla yüzleşebilecek midir?

İkinci Dünya Savaşı döneminde yaşanan ve günümüzde hâlâ etkisini gösteren gerçek olaylardan esinlenilerek kaleme alınan Beyaz Kasımpatı, koşullara rağmen kardeş sevgisinin her şeyden üstün olduğunu ortaya koyan bir başyapıt. Merak uyandıran, umut dolu bu romanı soluksuz okuyacaksınız.


                                                            Kozmokitap

4 yorum:

  1. Çarpıcı bir konusu var ve çok dramatik, trajik hatta. Bilgilendirme, paylaşım adına teşekkürler

    YanıtlaSil
  2. güzel bir romana benziyor 3 kız kardeş aldım biter inşallah :D ♡

    YanıtlaSil
  3. Beyaz Kasimpati kitabinin konusunu sevecegimi düsünüyorum. aldim notumu 😊

    YanıtlaSil
  4. Çok hüzünlü..çok acımasız..çok acı..okurken bile tuhaf oluyor insan :(

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.