11/15/2019

# Eowyn Ivey # Feniks Kitap # Kardan Kız # Kitap Yorumu

Kardan Kız - Eowyn Ivey

Kardan Kız


Kardan Kız kitabını ilk olarak üç -dört yıl önce kış temalı kitapları karıştırırken görmüştüm. Gerek kapak görseli gerekse arka kapak yazısı beni mest etmişti. O dönem kitabı alıp bir arkadaşıma hediye ettim , aklımın bir köşesinde de kendime kitabı almak hep kaldı. Yaklaşık bir yıl önce de internette kitabı indirimde görünce tekrar aklıma geldi. Artık zamanıdır bu kitabı al ve oku dedim. Kitabı aldım da zor bir yıl olunca bir türlü sıra bu kitaba gelemedi. Kitaplığımı toparlarken elime tekrar geçince bekletmeden okumak istedim. Aslında kar yağdığı zaman okusam görseller daha güzel olurdu fakat tekrar kitabı bekletmek istemedim.

 Arka kapak yazısını okuduğum zaman daha çok fantastik ağırlıklı bir kitap olacağını düşünmüştüm. Fakat kitap fantastik değil ilk olarak onu belirteyim.Gizem öğeleri barındırsa da dram ağırlıklı kitap. Bu söylediklerimden kitabı sevmediğim anlaşılmasın. Kitabı bu hali ile daha çok sevdim. Belki sonu daha farklı olsun isterdim o kadar...

  Yaklaşık elli yaşlarında bir çiftin hayatı anlatılıyor kitapta. Çocukları olmayan bu çift ailelerinden ve diğer insanlardan uzakta , Alaska'da yeni bir başlangıç yapmak isterler. Jack ve Mabel . Dondurucu soğuk ve adam etmek gereken toprak parçası . Doğa yeterince zorken  birbirleri ile yeterince iletişime geçmeyen , sessizliği tercih eden çiftimizin işi çok zor. Aslında birbirlerini çok seviyorlar. Fakat yaşadıkları ve içinde oldukları ruh hali onları sessizleştirip yalnızlaştırıyor. İlk kar yağdığı zaman beraber kardan adam yaparlar. Sabah uyandıkları zaman kardan adam bozulmuştur ve yanında küçük bir kız çocuğunun ayak izleri vardır. Bu küçük kız nereden gelmiştir ? Bu havada kaybolmuş bir çocuk mudur yoksa kardan adam canlanmış mıdır ?

Dediğim gibi gizem öğesi canlı tutsa da yazar kitabın esas konusu Jack ve Mabel üzerine kurulu. Bu ciftin ayakta kalmak için verdikleri mücadele , komşuluk ilişkileri , yaşananların anlatılış tarzı ve doğanın betimlenme şeklini çok sevdim ben. Ailece seyredilen pazar sineması tadında keyifli bir kitap. Bir şans verebilirsiniz...





Kardan Kız Hakkında Övgüler :

“Fevkalade bir başarı... Çok heyecanlanacaksınız ve uzun, çok uzun bir zaman aklınızdan çıkmayacak.”
                -Robert Goolrick, A Reliable Wife''ın yazarı -

“Willa Cather ve Gabriel García Márquez birlikte bir kitap yazsa, Kardan Kız çıkardı ortaya. Fevkalade bir başarı... Çok heyecanlanacaksınız ve uzun, çok uzun bir zaman aklınızdan çıkmayacak.”
              - Robert Goolrick, A Reliable Wife''ın yazarı -

“Coşkulu bir hikâye... inanılmaz bir başarı.”
              - Sena Jeter Naslund, Ahab''s Wife''ın yazarı -

“Eowyn Ivey''nin bu ilk eseri okuru, hem keyifli hem de ürpertici bir peri masalına götürüyor.”
              - Melanie Benjamin, Alice I Have Been''in yazarı -

“Kardan Kız baştan sona etkileyici bir kitap... Çok güzel.”
              - Keith Donohue, The Stolen Child''ın yazarı -

“Bu kitap büyüleyici... Eowyn Ivey karın cezbedici inceliklerini inanılmaz bir güzellikle ifade etmiş.”
               - Ali Shaw, The Girl with the Glass Feet''in yazarı -

“Büyüleyici evet, ama Kardan Kız aynı zamanda 1920''lerdeki Alaska''yı da tüm gerçekçiliğiyle gözler önüne seriyor. Orada yaşayan insanlar ve güçlü bir sevgiyle birbirine tutunan çift de dahil. Eowyn Ivey''nin dokunaklı romanı beni ilk sayfadan itiraben etkilemeyi başardı.”
                 - Andromeda Romano Lax, The Spanish Bow''un yazarı -





Kardan Kız - Eowyn Ivey
Kitabın Adı :Kardan Kız
Yazar :Eowyn Ivey
Yayınevi :Feniks Kitap
Orjinal adı : The Snow Child
Çevirmen : Solina Silahlı
Sayfa Sayısı :448


Çiftlikte yaşayan Jack ve Mabel çok çalıştıkları günlerin ardından 1920'lerin Alaska'sında kendilerine sakin bir yaşam kurarlar. İkisi de artık sahip olmaları imkânsız bir çocuk özlemi çekmektedirler. Yine de birbirlerine olan aşkları çok güçlüdür ve mevsimin ilk karı yağdığında birlikte oynayıp kardan bir çocuk yaparlar. Ertesi sabah kardan çocuk gitmiştir ama minik ayak izleri oradadır.

Eowyn Ivey'nin büyüleyici ve şaşırtıcı bu ilk romanı, çocuk özlemleri, onun yaşadığını düşündürecek kadar yoğun olan bir çiftin hikâyesi. Hikâyenin geçtiği karlı Alaska kadar büyüleyici olan Kardan Kız imgesel bir güçle okuru hem uzak hem de tanıdık bir yere, hem evrensel hem de inanılmaz derecede eşsiz bir hikâyeye taşıyor.


Eowyn Ivey Kimdir ? 

Eowyn Ivey Eowyn LeMay Ivey , Alaska'da doğmuş , kocası ve iki kızı ile birlikte hala orada yaşamaktadır . Batı Washington Üniversitesi'nde gazetecilik okumuş ve on yıla yakın bir süre Frontiersman gazetesinde ödüllü muhabir olarak çalışmıştır . Palmer , Alaska'da Fireside Books'ta kitapçıdır. Kardan Kız yazarın ilk romanıdır. Kardan Kız New York Times en çok okunanlar arasına girdi ve 25 dile çevrildi kitap. Kardan Kız 2013 yılında Pulitzer ödülü finalisti , 2012 yılında İngiltere Ulusal Kitap Ödülü , ilk yetişkin kitabı dalında 2013 İndies Choice ödülü , PNBA kitap ödülü kazananı olmuştur .






                                                            Kozmokitap

6 yorum:

  1. Yazarın Alaska'lı oluşu betimlemelerin güçlü olma ihtimalini güçlendiriyor. İçinde gizem olan hikayeleri de filmleri de çok severim. Bu arada hazırladığın kar temalı post da çok güzel.

    YanıtlaSil
  2. Kitabı ilk çıktığı zamanlarda sıkça görüp merak etmiştim ama yenileri gelince unutmuşum. Yorumunu okuyunca yeniden merak ettim abla :)

    YanıtlaSil
  3. Konusu çok ilgi çekici, anlatımınızdan ilgi çekici geldi. Film olarak da izleyebileceğim bir konu. Paylaşım için teşekkürler..

    YanıtlaSil
  4. Kışı özlediğimiz bu zamanlarda okunası bir kitap :)

    YanıtlaSil
  5. Kardan kız kitabı merak uyandırdı bende. Gizem, merak kitaplard çok sevdiğim şeyler.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.