1/04/2020

# Georges Simenon # Kabalcı Yayınları # Kitap Yorumu

Hollanda'da Bir Cinayet - Georges Simenon

Hollanda'da Bir Cinayet

Georges Simenon adını duyduğum ve merak ettiğim bir yazardı . Kitap Yurdunda beş kitap on beş lira kampanyasında kitapları görünce almıştım. İlk olarak Dedektif Maigret serisinin sekizinci kitabından yana kullandım . Bağımsız okunabilen bir seri , okurken bir rahatsızlık hissetmedim şahsen .

  Hollanda'da kendi halinde bir sahil kasabasında cinayet işlenmiştir. Kasabaya konferans için gelen Duclos elinde silah ile yakalanmıştır . Katilin bulunması ve adının temizlenmesi için ülkesi Fransa'dan bir dedektif ister .

  Fransa'dan bu işi çözmesi için Maigret gönderilir.  Maigret Hollanda'ya gider gitmesine fakat flemenkçe bilmemektedir. Bir polis deliller haricinde soru sorarak , verilen cevapları analiz ederek ilerler. Bu nedenle dil sorunu önemlidir. Az da olsa Fransızca bilenlerle konuşur , bilmeyenlerle ise bilenlerden tercüme etmesini ister.

  Bu dil sorumu deneyimli dedektif Maigret'i engellemez. Kasabada olay sırasında orada olanlar ile birer birer konuşur Maigret.  Flemenkçe konuşan polislerin bulamadığı detaylerı dili bilmeyen birisi olarak fark eder. İnsanların vücut dilini okumasını da iyi bilir kendisi . Kitabı okumak isteyenler için olaydan çok fazla bahsetmiyorum.

   Farklı , sakin tempoda ilerleyen bir kitaptı. Zaten ince bir kitap olduğu için bir günde bitirdim. Serinin ortasında başlamak biraz canımı sıksa da seri ile hiç tanışmamaktansa ortadan da olsa başlamak iyidir diye düşünüyorum. Serinin elimde bir iki kitabı daha var . Onları da en kısa zamanda okumayı planlıyorum.

Maigret serisinin iki filmi de varmış. Sonradan öğrendim bunu da . Filmlerde başrolde Mr Bean filmlerinden tanıdığımız Rowan Atkinson  'ı Dedektif Maigret rolünde görüyoruz. Açıkçası ben merak ettim . Boş bir vaktimde filmleri izlemeyi düşünüyorum.



Hollanda'da Bir Cinayet - Georges Simenon
Kitabın Adı :Hollanda'da Bir Cinayet
Yazar :Georges Simenon
Yayınevi :Kabalcı Yayınevi
Orjinal adı :Un crime en Hollande
Serisi :Inspector Maigret #8
Çevirmen : Aysel Bora
Sayfa Sayısı :159


Maigret bir mayıs öğleden sonrası Delfzijl’e geldiğinde, kendisini Hollanda’nın kuzey ucundaki bu küçük kasabaya çağıran olay hakkında kaba taslak bilgilerden başka bir şey yoktu kafasında.Nancy Üniversitesi’nde profesör olan Jean Duclos adında biri kuzey ülkelerinde bir konferans turunda bulunuyordu. Delfzijl Denizcilik Okulu’nda öğretmenlik yapan Mösyö Popinga’nın konuğuydu. Oysa Mösyö Popinga öldürülmüştü ve Fransız profesör resmen suçlanmamakla birlikte, yine de kendisinden kasabadan ayrılmaması ve Hollanda makamları tarafından arandığında hazır bulunması istenmişti.İşte hepsi bu kadardı ya da neredeyse bu kadardı. Jean Duclos’nun haber vermesi üzerine, Nancy Üniversitesi Adli Polisten birinin görevle Delfzijl’e gönderilmesini sağlamıştı.İş Maigret’ye düşmüştü. Resmi olmaktan çok yarı resmi, üstelik Hollandalı meslektaşlarına geleceğini önceden bildirmeyerek daha da az resmileştirdiği bir iş.







Georges Simenon Kimdir? 


Georges Simenon1903 yılında Liège'de doğmuştur. Genç yaşlarda okulu bırakıp gazete muhabirliğine atılmış ve 19 yaşında Paris'e yerleşmiştir. İlk polisiye romanlarını bu dönemde Sim takma adıyla yayımlamıştır. 1945'te Amerika'ya yerleşmiş ve 20 yıl bu ülkede yaşadıktan sonra, önce Fransa'ya sonra da İsviçre'ye geçmiştir. 1989 Eylülünde Lozan'da ölmüştür. Polisiyeler dışında psikolojik romanlar ve denemeler de yazmıştır. Polisiyelerindeki psikolojik derinlik, gerilimi sürekli ayakta tutmakta ve okurun ilgisini sürekli sonuca yönelik olmaktan çıkarmaktadır. Birçok romanı sinema ve televizyona uyarlanmıştır. Bazı yapıtları: Pietr-le-Leton (1931, Letonyal Pietr), La Maison du Canal (1933, Kanaldaki Ev), L'homme Qui Regardait Passer les Trains (1938, Trenlerin Geçişini İzleyen Adam), La Chambre Bleue (1964, Mavi Oda).

Georges Simenon'un Okuduğum Diğer Kitapları :

* Flamanların Evinde 

* Kanaldaki Ev

* Bella'nın Ölümü 
                                                     

2 yorum:

  1. Listeme aldım bile, teşekkürler inceleme için :)

    YanıtlaSil
  2. Hollanda da bir cinayet tam sevebileceğim tarz bir kitap atayım listeye 🤗

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.