1/06/2020

# Hüseyin Rahmi Gürpınar # Kitap Yorumu # Maceraperest Kitaplar # Oğlak Yayınları

Kesik Baş - Hüseyin Rahmi Gürpınar

Kesik  Baş  - Hüseyin Rahmi Gürpınar

   Maceraperest Kitaplar'ın Klasik Maceraperestler dizisinden Hüseyin Rahmi Gürpınar'ın Kesik Baş romanı . Polisiye türünde olan Kesik Baş  1921 yılında İkdam Gazetesi'nde tefrika , ardından yirmi bir yıl sonra , 1942 yılında Hilmi Kitabevi tarafından roman olarak yayımlanır.

Yazıldığı dönemde polisiye ,korku ,gerilim vb türler gerçekçi edebiyatçılar tarafından ciddiye alınmaz . Ancak bu Hüseyin Rahmi'nin polisiye türünde yazmasına engel olmadığı gibi kitap olarak basılacağı zaman yayımcısından ısrarla kitabın kapağına," Bu bir zabıta romanıdır " yazılmasını talep eder. Talebi gerçekleşir ve roman, kapağında bu yazıyla basılır . Böylece Hüseyin Rahmi polisiye romanları kendi adıyla yayımlanan nadir yazarların arasına girer.

  Kesik Baş romanı adından da anlaşılacağı gibi sarhoş halde evine dönmeye uğraşan Nafiz Efendinin düştüğü kuyuda kesik bir baş bulması ile başlıyor . Bu kısımlar oldukça eğlenceli bir dil ile anlatılmış .

Kesik  Baş  - Hüseyin Rahmi Gürpınar

Kesik Baş bulunduktan sonra iki polis Remzi Efendi ve Seyit Efendi cinayeti araştırmaya başlarlar. İlk önce başın kime ait olduğunu araştırırlarken sonra da katilin kim olduğunu araştırmaya başlarlar . Biri aceleci yapıya sahipken diğeri daha sakin ve analitik bir düşünce yapısına sahiptir .

  1920 lerin İstanbul'u olduğu için araştırmalar da sadece sorgulama , yorumlama üzerinedir. Hal böyle olunca bulunan kanıtların çoğu da tesadüf eseridir.

  Biraz mizah biraz da düşündürücü olaylarla devam eder kitap . O yılların İstanbul'undan  , insanların yaşam ve düşünce tarzlarından da izler görüyoruz kitapta.

 Hüseyin Rahmi'nin kalemini seviyorum. Polisiye kitapta da oldukça başarılı bir yazar. Bu konudaki tecrübesinin bir kısmını da çevirdiği polisiye romanlardan aldığı söyleniyor.

 Maceraperest Kitap serisinin klasik kitaplara da el atması çok hoşuma gitti .Gerek kitap kapaklarının tasarımı ile gerek de seçtikleri kitaplar ile tam koleksiyonluk. Bu seriden Kerime Nadir'in Dehşet gecesi romanını da okumuş ve sevmiştim. Ahmet Mithat Efendi - Esrar-ı Cinayet ve M. Akil - Karanlık Konakta Ne Var?  kitapları ben bu yazıyı hazırladığım sırada yayıma hazırlanıyor . Bu kitapları da okumak için sabırsızlanıyorum  .



Kesik  Baş  - Hüseyin Rahmi GürpınarKitabın Adı :Kesik  Baş
Yazar : Hüseyin Rahmi Gürpınar
Yayınevi :Oğlak Yayınları
Sayfa Sayısı :200


Polisler derhal çıkının düğümünü çözdüler. Feneri Yaklaştırdılar. İçinden Ermenice bir gazeteye sarılı, lahana gibi yuvarlak bir şey çıktı. Kâğıdın birkaç yerinde koyu lekeler görünüyordu, gazeteyi açtılar. Kenarı kroşe örmesi baklava dantelalı, kurumuş kanla lekelenmiş bir patiska parçasının içinde, yine aynı yuvarlak şekil beliriyordu. Yuvarlağa birkaç defa dolanmış olan bu patiskayı da açtılar. Kirpiklerinin arasından kesik koyun kelleleri gibi karaları kaymış, süzgün bakan bir insan kafası çıktı. Bu kesik baş, kulaklarına kadar bir ressam paleti gibi türlü renge boyanarak yüz tanınmaz bir hâle getirilmişti.

Türk polisiye edebiyatının ilklerinden biri sayılan, usta romancı Hüseyin Rahmi Gürpınar’ın yazdığı ve kendi deyimiyle ‘Bir zabıta romanı olan Kesik Baş; iki yaman dedektifin korkunç bir cinayeti aydınlatmaya çalışırken, karşılaştıkları insan manzaralarının da mükemmel bir anlatımla gözler önüne serildiği trajikomik bir roman.






Hüseyin Rahmi Gürpınar Kimdir ?

Hüseyin Rahmi Gürpınar 17 Ağustos 1864 tarihinde İstanbul'da doğdu. Hünkâr yaveri Mehmet Sait Paşa'nın oğlu olan Hüseyin Rahmi, üç yaşında iken annesinin ölümü üzerine, Girit'te bulunan babasının yanına gönderildi. İlkokula başladı ancak babasının evlenmesi üzerine altı yaşında tekrar İstanbul'a anneannesinin yanına gönderildi ve eğitimine burada devam etti. Yakubağa Mektebi, Mahmudiye Rüşdiyesi ve idadide okuyan Hüseyin Rahmi, tarihçi Abdurrahman Şeref Bey'in himayesiyle Mekteb-i Mülkiye'ye girdi (1878). Okulun ikinci sınıfında iken ciddi bir hastalık geçiren Hüseyin Rahmi buradaki öğrenimini yarıda bıraktı (1880). Kısa bir süre, Adliye Nezareti Ceza Kalemi'nde memur, Ticaret Mahkemesi'nde Azâ Mülazımı olarak çalışan Hüseyin Rahmi hayatını kalemiyle kazanmaya çalıştı.

Hüseyin Rahmi Gürpınar 'ın Okuduğum Kitapları :

Kuyruklu Yıldız Altında Bir İzdivaç 


                                                     

3 yorum:

  1. Yine okumadığım bir kitap incelemesine denk geldim, teşekkürler yorumun için :)

    YanıtlaSil
  2. Kesik baş tanıdık bir kitap gibi geldi. Unutuyorum bazen okuduklarımı 🙈

    YanıtlaSil
  3. Elimde iki kitabım var. Onlardan sonra sıraya alabilirim sanırım. Umarım eski Türkçe ile boğulmamıştır

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.