Şeytan Tohumu
Dean Koontz
Demon Seed
İnkılap Kitapevi
Çeviri: Nejat Ebcioğlu
237 sf.
Dean Koontz, Amerikalı gerilim kitapları yazarıdır. Daha önce yazarın birçok kitabını okudum ve kitapları son derece sürükleyici bulduğumu söylemeliyim. Kitapları insanın tüylerini diken diken yapan türendir. Bu kitaba da başlamadan önce ismini okuyunca aklımda konusu ile ilgili bir çok fikirler geldi. "Şeytan Tohumu" denilince yine bir şeytan bebek olayı ya da şeyten ele geçirmesi aklıma geldi. Bu nedenle kitabı gece okumamaya karar verdim.
Kitaba başladıktan sonra tahminlerimde son derece yanıldığımı anladım. "Şeytan Tohumu " kitabında sözlük anlamıyla şeytan yok.
Susan otuzlu yaşlarda genç bir kadındır. Ailesinden kendisine kalan büyük bir malikanede yaşamaktadır. Malikane günümüz tabiri ile akıllı bir evdir. Her yer bilgisayar ile donatılmış ve kameralarla her yer görüntülenmektedir. Susan geçmişte çok acılar çekmiştir ve zedelenmiştir. Önce babası sonra da eski kocası tarafından. Şimdi evinde inzivaya çekilmiş kendisini iyileştirme çalışmaktadır. Herşey bir gecede değişir.
Bir gece Susan alarm sesi ile uyanır. Bilgisayar sitemine sorunu sorduğunda herşeyin yolunda olduğu cevabını alır ancak yine de birisinin kendisini gözlediğini hissetmektedir. Bu korkunç günlerinin başlangıcıdır.
Evde gerçekten birisi vardır, fakat bu bir insan değildir. Bu bir yapay zekadır. Susan'nın evine giriş yapmış bir yapay zeka. Kendisine " Prometheus" demektedir. Bu yapay zeka kendisini aşmış ve aşık olduğunu söylemektedir. Kendisini erkek olarak görür ve Sarah'a aşık olduğunu söyler. Genç kadını kendi evine hapseder ve bazı planları vardır. Bu yapay zeka artık bir bedene sahip olmak istemektedir. Bir bedene sahip olup sevdiği kadınla beraber olmak ister. Kendisinden oluşan yeni bir nesil yaratmaktadır hedefi. Susan kapana kısılmıştır .
Kitabın büyük bir kısmı yapay zekanın ağzıyla yazılmış . Kitabın anlatıcısı diyebiliriz. Tabiri caiz ise kafayı yemiş bir bilgisayarın anlatımını , fikir uçuşmalarını okuyoruz.
Kitabı beğenme konusuna gelince günümüz şartlarında çok verimli bir kitap olduğunu söyleyemiyorum. Fakat kitap 1973 yılında yazıldığını göz önüne alırsak fena değil diyorum.
Kitabın bir de 1977 yılı yapımı filmi var. Kitapta bilgisayar kendisine yardımcı olarak bir insanı kullansa da film de insan yerine herşeyi bilgisayar yapıyor gibi gösterilmiş. Günümüz teknolojisinin yanında filmi seyredinde korku filminden çok komedi filmi gibi geldi bana:))
Sevgiler♥♥♥
Yazarın blogumda yer alan diğer kitapları:
Şiddet
Göz Ucuyla
Yüzyılın En Karanlık Gecesi
Yazarın blogumda yer alan diğer kitapları:
Şiddet
Göz Ucuyla
Yüzyılın En Karanlık Gecesi
Film fragmanı:
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder
Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(