9/21/2017

# Can Yayınları # Kitap Yorumu # Paul Auster

Hayaletler - Paul Auster


Hayaletler - Paul Auster


   New York Üçlemesinin ikinci kitabı Hayaletler. Hayaletler deyince korku ya da gerçek hayalet zannetmeyin sakın , alakası yok.))  Bu da ilk kitap Cam Kent gibi dedektiflik öyküsü.

   - Cam Kent yorumumu okumak için burayı tıklayınız. -

   Üçlemenin ilk kitabını okuduktan sonra yazarın tarzına alıştım. Bu nedenle ikinci kitap olan Hayaletleri okurken tarzı yabancılamadım. Artık tanıdık sularda yüzdüğüm için bu tarz bana farklı gelmedi.

   Kitapta karakterlerin soy isimleri renklerden oluşuyor. Kahverengi ,Mavi, Siyah , Beyaz, Pembe ,... gibi . Bu nedenle kitaba başlayınca biraz şaşırdım doğrusu.  İlk birkaç satırı tekrar tekrar okudum. Kaçırdığım nokta var mı diye?






   Kahverengi bir dedektif. Emekliye ayrılınca yardımcısı Mavi patron oluyor. Mavi'nin yanına Beyaz ismindeki birisi geliyor ve ondan Siyah'ı takip etmesini istiyor. Takibin bir süresi yok. Beyaz tamam diyesiye kadar devam edilecek.

   Başta takip fikri heyecanlı gelse de Maviye sonraları sıkılmaya başlıyor. Çünkü Siyah'ın hayatı rutin bir şekilde devam ediyor ve kayda değer bir şey olmuyor. Mavi rapor yazıp postalamaya devam eder ve karşılığında da ücretini almaya devam etmektedir.

  Bu takip bir işinde Mavi'nin bir sürü teorileri olsa da hiçbiri gerçekleşmeyince kendisini dinlemeye ve kendi özelliklerini fark etmeye başlar ....

   Dedektiflik işi , takip , farklı karakter isimleri bana başta cazip gelse de sayfalar çevrildikçe ben de Mavi gibi sıkılmaya  ve kitap biran önce bitse diye bakamaya başladım. Kitabın ince olması büyük bir avantaj olsa da bu bile bitmek bilmedi...  Evet açıkça söylüyorum kitabı okurken sı-kıl-dımmm ....

   Bu kitap da ilk kitapta olduğu gibi baş karaktere ne olduğunu öğrenemeden bitiyor. Hayal gücünüzü kullanın. Bu kitapta olduğu gibi çoğu zaman belirsizlikle biten kitapları sevmiyorum. Son kesin olmalı bana göre...

    Şimdi serinin son kitap Kilitli Oda'da sıra. Umarım onu okurken sıkılmam.))))



Hayaletler - Paul Auster
Kitabın Adı :Hayaletler
Yazar :Paul Auster
Yayınevi :Can Yayınları
Orjinal adı : Ghosts
Serisi : New York Üçlemesi
Çevirmen : İlknur Özdemir
Sayfa Sayısı : 80


Mavi, bir özel dedektif. Müşterisi Beyaz için Turuncu Cadde’de oturan Siyah’ı izleyip hakkında ayrıntılı rapor yazmaya çalışıyor. İnsanların sadece renklerle var olduğu, kimin gerçek, kimin hayal ürünü ya da hayalet olduğu anlaşılmayan bir ortamda gerilim yaratan olaylar sonunda Mavi, neredeyse Siyah’ın yaşamı içinde kaybolma noktasına geliyor. Bir başkasını izleme teması üzerine kurulu polisiye roman şablonu bu kitapta kişinin kendi kendini izlemesi sonucuna vararak genel geçer klişenin dışında bir özgünlük taşıyor. Kişilerin benlik arayışları ve gerçek arasındaki ilişkiler, Paul Auster’ın akıcı diliyle hayata geçiyor.






Paul Auster Kimdir?

Paul Auster 3 Şubat 1947 doğumlu Paul Auster, çağdaş Amerikan edebiyatının en parlak temsilcilerinden. Yazı yazmaya 12 yaşında başladı. Columbia Üniversitesi'nde Fransız, İngiliz ve İtalyan edebiyatı okudu. Fransızca'dan çeviriler yaptı. 1971-75 yılları arasında Fransa'da oturdu, 1977'de oğlu doğdu, 1979'da babasının ölümünden sonra, onu konu aldığı yaşamöyküsel romanı Yalnızlığın Keşfi'ni yazdı. Denemelerini ve şiirlerini çeşitli yayın organlarında yayınladı. 1981 yılında şimdiki eşi yazar Siri Hustvedt'le evlendi. Yirminci yüzyıl Fransız şiiri üzerine önemli bir antoloji yayınladı. 1986-1990 yılları arasında Princeton Üniversitesi'nde çeviri dersleri verdi. Romancılık, şairlik, çevirmenlik, deneme ve senaryo yazarlığı gibi çeşitli yönlere sahip bir yazar olan Paul Auster, eşi ve iki çocuğuyla New York'ta, Brooklyn'de oturmaktadır.


Paul Auster'in Okuduğum Diğer Kitapları :

* New York Üçlemesi
  1- Cam Kent
  2 - Hayaletler
  3- Kilitli Oda

* Yanılsamalar Kitabı 


                                                     

7 yorum:

  1. Ismini okuyunca hayaletlerle ilgili olacağını düşündüm ki sen yazmışsın alakası olmadığını :)
    Bencede kitabın bir sonu olmalı ki devamını okumak isteyeyim.
    Sevgiler

    YanıtlaSil
  2. Belirsizliklerle biten kitaplar genelde beni de memnun etmez. Yarım kalan hikayeler tat bırakmıyor ağzımda...

    Lakin isimler noktası hoşuma gitti. Renklerin karakterlerin kişilikleri ile ilgili bir ipucu verme durumu var mıydı peki?

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Karakterler ve renkler bağlantılı değildi. Hiç ipucu vermiyor yazar :)

      Sil
  3. Auster, hep çok merak ettiğim ama okumaya bir türlü cesaret edemediğim bir yazar... Şimdi sen de sıkıldım deyince iyice gözüm korktu Nilüfer'cim. Üçüncü kitap yorumunu da bekleyip, tavsiyene göre hareket edeceğim sanırım. Ellerine sağlık, sevgiler...

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Üçüncü kitabı az önce bitirdim Blana'm. Yorumu yarın gireceğim fakat üçüncü kitap beni şaşırttı ve onu sevdim :)) Sevgiler canım ...

      Sil
  4. renkler olması merak uyandırdı

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.