12/12/2019

# Agatha Christie # Altın Kitaplar # Dersimiz Cinayet # Kitap Yorumu

Dersimiz Cinayet - Agatha Christie

Dersimiz Cinayet  - Agatha Christie

   Agatha Christie kitaplarından uyarlanan filmleri severek izledim . Özellikle de Poirot serisini çok severim . Filmlerini severek izlesem de kitapları bugüne kadar bana hiç hitap etmemişti .

Bir ya da iki yıl önce indirimde görünce Agatha Christie 'ye ait iki kitabı almıştım.  Tekrar kitaplara şans vereyim diye.  Dersimiz Cinayet 'i okumuş ve bana hitap etmediğine tekrar  karar vermiştim.  Herkesin çok sevdiği yazara aradan zaman geçtiği için son bir şans daha  vermek istedim .

  Hercule Poirot serisinin ikinci kitabı Dersimiz Cinayet.  Poirot 'un arkadaşı Yüzbaşı Hastings 'in anlatımı ile okuyoruz kitabı . Bir gün kahvaltda bir mektup alır Poirot . Paul  Renauld  kendisinden yardım istemektedir.  Arkadaşı ile hemen yola çıkan Poirot , Villa Genevieve'ye varlığında Paul'ün cinayete kurban gittiğini öğrenir ve hemen araştırmaya başlar ...

   Kitabı okumaya başladığımda aklıma Sherlock Holmes geldi . Kitabın birçok yerinde bu esintiyi hissettim . Kitap hakkında yapılan incelemelere baktığımda benim gibi düşündüklerini gördüm . Yazarın diğer kitaplarını okumadım o yüzden karşılaştırma yapamam . Diğer kitaplarının daha iyi olduğunu duydum. O yüzden belki yanlış kitapla başladım  diye düşündüm 

  Kitabı ikinci okuyuşum oldu bu.  İlk sefere göre kitabı daha çok sevdim.  Belki daha tarafsız okuduğum için.  Yine de kitaba girmeyi beceremedim . Sadece bir seyirci , dışarıdan birisi gibi hissettirdi bana . Kitabın içine girebilsem daha çok severdim. Yazarı okumaya başlamak isteyenler için Dersimiz Cinayet iyi bir başlangıç olmayabilir .

Dersimiz Cinayet Kitabından Alıntılar :

"-  Ben erkeğim siz kadınsınız .
- Size göre bir kadın fare görünce iskemlenin üzerine sıçrayarak avaz avaz bağırmalıdır. Öyle değil mi? Modası geçmiş düşünceler bunlar !"

"Dostum , iki metre boyundaki bir ipucuda iki milimetre boyundaki kadar değerlidir . Küçücük olması gerektiği sadece romantik bir safsatadır."

"Bir kadın kimin için yalan söyler? Bazen kendisi için. Çoğu zaman sevdiği biri uğruna. Ve her zaman çocukları için."

" ... seven bir kadın kalbi birçok darbeyi affeder. "

"Bütün cinayetler birbirine benzer.'dedi. Poirot " Ama hepsinde kişisel bir şeyler vardır."

"Düşün, dostum. Fikirlerini sıraya diz. Metotlu ol. Düzenli olmaya dikkat et. İşte başarının sırrı budur."

"Bazı kanlı katillerin melek gibi yüzleri olur .Masum bir surat ve kötü bir şekilde gelişmiş gri hücreler ."

" Kadınlar kendilerine anlatılan tatsız tuzsuz hikayeleri süslemek konusunda birer dahidirler. "

'' Dostum, iki insan ender olarak aynı şeyi görürler.''





Kitabın Adı :Dersimiz Cinayet
Dersimiz Cinayet  - Agatha ChristieYazar :Agatha Christie
Yayınevi : Altın Kitaplar
Orjinal adı : Murder on the Links
Serisi : Hercule Poirot #2
Çevirmen :Gönül Suveren
Sayfa Sayısı :156


"Tanrı aşkına hemen gelin!"
Hercule Poirot bu yardım çağrısını aldığında çok geç kalmış, milyoner Paul Renauld ölmüştü. Kurban, Merlinville’deki malikanesinin yanındaki golf sahasında, yeni kazılmış bir mezarın yanında sırtından bıçaklanmıştı.
Şimdi ortada birkaç zanlı vardı: Kurbanın sırtındaki hançerin sahibi olan karısı, metresi ve de kendisine öfke kusan oğlu... Her birinin gözü adamın mirasındaydı.
Polis suçluyu bulduğunu düşünürken, Poirot’nun hala kuşkuları vardı. İkinci cinayet onun ne kadar haklı olduğunu kanıtlayacaktı.




Agatha Cristie Kimdir ?


1890 İngiltere doğumlu olan polisiye roman, kısa öykü yazarı şair Agatha Christie küçük yaşlarında babasını kaybettiği için annesiyle beraber yalnız bir çocukluk geçirmiştir. 16 yaşlarında Paris’e şan dersleri almak için gitmiş fakat bir müddet sonra vaz geçmiştir. 1914 senesinde Kraliyet Hava Kuvvetlerinden “Archibald Christie” ile evlenip Fransa’ya yerleşmiştir. Burada disleksi bozukluğu olmasına rağmen okuma alışkanlığını bırakmamıştır ve polisiye türünde kitaplar okuyup daha iyilerini yazma arzusuyla polisiye türünde kitaplar yazmaya başlamıştır. Kariyerine 80’e yakın roman ve kısa hikaye de katan Agatha Christie, eşiyle beraber geçirdiği 14 yılın ardından 1928 senesinde boşanan Christie “Max Mallowan” ile evlenmiştir.

1920 yılında ilk polisiye romanı olan “The Mysterious Affair Style” kitabını yayımlamıştır. Meşhur Kahramanı olan Hercule Poirot bu romanında hayat bulmuştur. Bir çok eserinde bu kahramanı kullanmıştır. Günümüzde Türkçe olarak “Altın Kitaplar” yayınevi tarafından “Ölüm Sessiz Geldi” ismiyle yayımlanmaktadır.

1930 yılında bir diğer meşhur karakteri “Miss Jane Marple” olan kadın karakteri “The Murder at The Vicarage” isimli romanında hayat bulmuştur.

Romanlarında hayat bulan bu 2 karakter, televizyon dizileri ve filmlerde de canlandırılmıştır.

Agatha Christie, takma ad olarak kullandığı “Mary Westmacott” ismiyle de Aşk romanları yayımlamıştır. 1971 senesinde “Britanya İmparatorluğu Kadın Komutanı” nişanıyla onurlandırılan Christie, 1976 yılında hayata gözlerini yummuştur.
                                                     

7 yorum:

  1. beklenmeyen şahit filmini izlesenee, agathanın :) süfeer :) geçenlerde dört bölüm halinde agathanın bütün kitaplarını yazdım blogumdaaa :) yıl yıl kahraman kahraman :)

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Okuyayım blogundan. Filmi de akşam kızımla seyrederiz ;)

      Sil
    2. agatanın siyah beyaz miss marple filmleri var beş altı tane. hepsi güzel :) bi de dizisi :)

      Sil
  2. kitap güzel ama daha güzelleri var Agatha Christie koleksiyonunda tabi ki...

    YanıtlaSil
  3. on küçük zenci filmi de var güzeel :)
    nilde cinayet, filmi çok iyii :)
    doğu ekspresinde cinayet, eski versiyonu, nefis :)

    YanıtlaSil
  4. Agatha Christie aşk romanları yazdığını bilmiyordum :)

    YanıtlaSil
  5. Agatha Christie enn sevdiklerimden daha yeni bir kitabını bitirdim. Dersimiz cinayeti de okumuştum.

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.