12/21/2019

# Fyodor Mihayloviç Dostoyevski # İş Bankası Kültür Yayınları # Kitap Yorumu

Kumarbaz - Fyodor Mihayloviç Dostoyevski

Kumarbaz

   Dünya ve Rus Edebiyatının usta isimlerindendir Dostoyevski. Yaptığı uzun ve derinlemesine betimlemelerle ünlü olan yazarın kitaplarını okumak büyük bir sabır ister zira birçok okuyucu bu tasvirler yüzünden sıkıldığını söyleyip kitapları yarım bırakırlar ya da okumaya cesaret edemezler.

    Kendisi de kumar bağımlısı olan Dostoyevski bu kitabında kendisinden esinlenmiştir ve baş karakterde kendisinden izler bulabiliriz okurken . Kumar borçlarını ödemek için 20 günde yazmıştır Kumarbaz'ı yazar . Kumarbaz'ın telif ücreti ile de kumar borcunu ödemiştir.

 Kitap Rusya dışında , Avrupa'da geçer . Yazarın Avrupalılardan ve avrupa ülkelerinden bahsederken Rusya'yı ve Rusları ön plana çıkardığı okurken dikkati çekiyor. Dostoyevski'nin diğer milletlere olan bu tavrı beni pek de şaşırtmadı doğrusu . Yazarın bir Türk düşmanı olduğu da biliniyor zaten .

Fransız hepimize karşı son derece kibirli ve lakayt davranıyordu . Tıpkı atasözündeki gibi : " Domuzu yemeğe çağırırsan masaya ayaklarını koyar . "

  Kitapta kumar tutkusu ve bu tutku için göze alınanlar hatta aşktan bile önde tutulduğu anlatılıyor . İster bağımlılık deyin ister saplantı , kumara olan düşkünlük sadece bireye değil çevresindekilere da zarar veriyor.

 Bir generalin yanında öğretmenlik yapan Aleksey İvanoviç başkarakter kitapta. Olayları onun anlatımı ve onun tahlilleri ile okuyoruz. Bir de büyükanne var ki kitapta dillere destan . En komik bölümler  onun olduğu bölümlerdi.

  Kitap bitince bu bağımlılığın insanları ne hale getirdiğini bir kere daha düşündüm. İnsan nasıl bu kadar irade kontrolünü kaybeder ??? Belki bu sefer kazanırım diyerek bütün malını mülkünü kaybeden insanlar var. Ne demişler sonunda kazanan hep kasa olur !!!!!





Kumarbaz -Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Kitabın Adı : Kumarbaz (Genç Bir Adamın Notlarından )
Yazar :Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Yayınevi :İş Bankası Kültür Yayınları
Orjinal adı :Игрок (из записoK  молодого человека )
Çevirmen : Koray Karasulu
Sayfa Sayısı :192

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski (1821-1881): İlk romanı İnsancıklar 1846'da yayımlandı. Ünlü eleştirmen V. Byelinski bu eser üzerine Dostoyevski'den geleceğin büyük yazarı olarak söz etti. Ancak daha sonra yayımlanan eserleri çağımızda edebiyat klasikleri arasında yer alsa da o dönemde fazla ilgi görmedi. Yazar 1849'da I. Nikolay'ın baskıcı rejimine muhalif Petraşevski grubunun üyesi olduğu gerekçesiyle tutuklandı. Kurşuna dizilmek üzereyken cezası sürgün ve zorunlu askerliğe çevrildi. Sibirya sürgününden sonra yazdığı romanlarla tekrar eski ününe kavuştu. Dostoyevski Kumarbaz'da tutkulu bir aşkla kumar tutkusunu bir arada anlatırken insan ruhunun derinliklerini büyük bir güçle sergilemiştir.



Fyodor Mihayloviç Dostoyevski Kimdir ?

Fyodor Mihayloviç Dostoyevski
Fyodor Mihayloviç Dostoyevski, 11 Kasım 1821’de Rusya’nın başkenti Moskova’da doğdu.

Dostoyevski, Rus Edebiyatı’nın ve Dünya Edebiyatı’nın en önemli yazarlarından biridir. Eserleri yüzyıllar boyunca en çok okunan kitaplar arasındadır.

Özel bir okulda ve genellikle de evde eğitim gören yazar, annesinin 1837 yılındaki ölümünün ardından St. Petersburg’ta yer alan ve askerî mühendis yetiştiren bir okula başladı. Annesinin ölümünden iki sene sonra da babası beyin kanaması geçirdi ve hayatını kaybetti.

Askerî mühendis olarak mezun olan Dostoyevski, 1844’te bu görevinden istifa ederek kendini yazarlığa adadı. Yazarın ilk eseri, 1846 yılında yayımlanan “İnsancıklar” adlı novellaydı. Bu kısa roman, yazarın beklediği ilgiyi göremese de Dostoyevski’nin ilk kitabı olması nedeniyle bu eser, Dostoyevski kitapları arasında büyük bir öneme sahiptir.

Rusya’da o dönemde yaşanan Çarlık rejimi baskısına karşı yükselen direniş sesleri hakimdi ve Dostoyevski bir takım olaylara karıştığı düşünülerek tutuklandı ve hapse gönderildi; idamın kıyısından döndü ve Sibirya’ya sürgün edilen Rus yazarları arasına girdi. Bu dönem, yazarın edebî anlamda en önemli dönemiydi. Sürgün edilişi ve ölümün soğuk ve karanlık dokunuşundan son anda kurtulması, insanın kalbinin derinliklerine işleyen o değerli cümlelerin ve başyapıtların yazılmasına neden oldu.

Cezaevi ve sürgün yıllarının ardından er rütbesiyle yeniden askerî kimliğine bürünen Dostoyevski, zamanla Subay rütbesine erişti. 1857 yılında Mariya Dmitriyevna İsayeva ile evlendi.

Petersburg’a yerleşen yazar, burada Ezilenler’i ve Ölü Evinden Anılar’ı yazdı. Geçirdiği zor yıllar, sara nöbetleri, kumar bağımlılığı ve borç batağı yazarın son dönemlerinde yazdığı bir çok romanda ve novellada kendisini hissettirmekteydi ve yazar, Dünya klasikleri arasında da başyapıtlar olarak adlandırılan Yeraltından Notlar (1864), Suç ve Ceza (1866), Kumarbaz (1866), Budala (1868) ve Ecinniler (1872)’i bu dönemde yazdı.

Dostoyevski’nin sözlerinden biri olan “Hepimiz Gogol’ün Palto’sundan çıktık.” özdeyişi, realist roman türünün kökenini Rus toplumsal gerçekçi ve güldürü yazarı Gogol’ün Palto adlı kısa öyküsüne dayandırmaktaydı.

Dostoyevski, 1879’da Karamazov Kardeşleri yazdıktan üç sene sonra hayatını kaybetti. Cenazesinde on binlerce insan onunla birlikteydi. Dostoyevski, realizmin, psikolojik romanın ve felsefî nihilizmin öncülerindendi ve birçok sanatçıyı ve düşünürü etkiledi.

Ardından gelen kuşakların ve günümüzün okurları, düşünürleri ve yazarları hâlen tabutu ardından yürüyenler gibi takip etmektedir onu.


Fyodor Mihayloviç Dostoyevski 'nin Okuduğum Kitapları :

Karamazov Kardeşler 

Ölü Evinden Anılar

Budala

Suç ve Ceza

Beyaz Geceler

İnsancıklar

Yer Altından Notlar



                                                     

2 yorum:

  1. Tatlım okumayı çok istediğim kitaplardan. 2020'de inşallah:)

    YanıtlaSil
  2. Aldım listeye en kısa zamanda okuyacağım :)

    YanıtlaSil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.