12/02/2019

# Aslı Ilgın Kopuz # Kış Salkımı # Kitap Yorumu # Yitik Ülke Yayınları

Kış Salkımı - Aslı Ilgın Kopuz

Kış Salkımı

  Yitik Ülke Yayınlarının yeni kitaplarından olan Kış Salkımı , Aslı Ilgın Kopuz'un ilk romanı . Bir ilk roman olmasına rağmen çok çok başarılı ve yazarın kelimelerle oynama kabiliyetini olağanüstü buldum .

  Son zamanlarda üst üste hızla okunan kurgu kitaplar okuyunca Kış Salkımı bir kayaya toslamışım gibi hissettirdi. Hızla okumam kitaplar olunca çok fazla kafa yormaya gerek kalmıyor . Kelimelerden çok konunu özü ve bizi alıp götürmesi ,o heyecanı ya da gerilimi yansıtması önem kazanıyor. Çok fazla kafa yorulmuyor bu tarz kitaplarda aksine dinlendirici oluyor. Kış Salkımı'na başlayınca ise okuduğum diğer kurgulardan oldukça farklı olduğunu ilk sayfadan daha anladım . Yazar kelimeler ile açık açık anlatmıyor kelime oyunları ile okuyucu ile oynuyordu. Bu geçiş aşamasında biraz bocaladım . Bu bocalama da bir kaç sayfadan fazla sürmedi. En iddialı tasvirleri büyük bir sakinlikle okuyan , klasiklerden ayrı bir tat alan ve sıkılmayan ben  mi çok zorlanacağım ?? ( bu noktada biraz kendimi övmüş olayım ... )  Farklı bir tarz ve kalemle tanışmak beni açıkçası çok memnun etti. Sürekli kendini tekrarlardan sıkılıyor insan . Kış Salkımı'ndan klasik kitaplardan aldığım tadı , o edebi ziyafet tadını aldım . Bu nedenle acele etmeden kitabın tadını çıkararak okudum.

Kitabı dört bölümde inceleyebilirim. İlk bölümde , başlangıç bölümünde kitabın baş karakteri olan yazar Güneş ile tanışıyoruz. Yıllar sonra başhekim ile buluşur Güneş . İkinci bölümde Güneş'in geçmişine gidiyoruz , onu tanıyoruz ve onun gözünden olayları okuyoruz. Üçüncü bölümde Güneş'in hayatına dahil olana insanları , geçmişlerini ve o güne kadar olanları okuyoruz . Dördüncü bölümde ise olaylar kaldığı yerden devam ediyor.




Bölümleri biraz üstünkörü anlattım . Çünkü ayrıntıya girecek olsam cümleler çorap söküğü gibi akacak ve bütün kitabı size anlatacağım . Kitabı okumak isteyenlere haksızlık etmemek ve bana kızmamanız için tüm detayları anlatmıyorum .

 Güneş bir yazar . Son zamanlarda tıkanıklık yaşamış bir yazar. Kendisini çok iyi ifade ediyor aslında . Güneş'in kendi kendine konuşmalarını , değerlendirmelerini , etrafa bakış açısını ve çevredeki görünen olayların ötesini ve bu olaylara sebep olanları okurken birden fazla aşk hikayesine de tanık oluyoruz aslında . Kitapta gerçekler var , bu gerçekler de acıtıyor okurken . Acı ve hüzün arasına serpilmiş kısa vadeli mutluluklar var ama çoğunlukla umutsuzluk var.

  Kış Salkımı benim için özel kitaplardan bir tanesi olacak ve yazarın kalemi ile tanıştığım için de çok mutluyum. Kitaptan herkes benim aldığım tadı alabilir mi bilmiyorum o yüzden okumak isteyenlerin önce kitapçıda kitabı incelemesini tavsiye ederim.






Kış Salkımı - Aslı Ilgın Kopuz Kitabın Adı : Kış Salkımı
Yazar : Aslı Ilgın Kopuz
Yayınevi : Yitik Ülke Yayınları
Sayfa Sayısı : 210


“İşin güzel tarafı yok başhekim. Herkese belli ölçüde izansızlık hakkı var. Hiç olmamış, yaşanmamış gibi bakabilmekle, hatıranın hafızadaki mevcudiyeti silinemiyor. En hakiki delilik boş vermek belki, onu da herkes kolay sanıyor...

İsmi sadece bilim kitaplarıyla doktorların dilinde dolaşan o tek hücre bile uyku güçlüğü çekiyorsa, gamsızlık bedende barınamıyor. Sabıka kaydı, fiziksel suçların çetelesini tutuyor da gözün göremediği yerde açılan yaraların hesabı hiç sorulmuyor. Suç aleti her daim kesici… Ruh hep iç kanama tehdidi altında… Vicdanın azabı iki kadeh sürüyor. Guguk Kuşu aslında acıklı bir aşk filmidir başhekim...

Her şey yıkılırken kaçmayıp orada durdunuz mu hiç? Bir intikamın uzun zamandır beklediğini anladığınızda, elden ne gelir? Bir yerde uzun süredir, sabırla beklemişse eğer, saygı duymak tek çaredir. Kaçmayarak alışırsınız, bir bakmışsınız, içinize tuhaf bir huzur gelmiş ve fakat akıl artık başka telden çalmakta...”
Memleketin yedi diyar, dört ikliminden şehr-i İstanbul'a uçan pervaneler... Kaderleri alevli, alevleri kederli, başları dik, dilleri şen, yaraları her daim açık kadınlar... Önleri arkaları, geçmişleri gelecekleri uçurum... Delilik de ölüm de bir karış ötelerinde... Her ihanetin bir diyeti var. Kıyametin küflü kokusu bu... Ve şehrin tabutuna son çiviyi çakan fareler.
"Kış Salkımı" şiddetli, cüretli ve tavizsiz...
Aslı Ilgın Kopuz'dan sarsıcı bir ilk roman!


                                                            Kozmokitap

1 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.