12/20/2019

# Elizabeth Acevedo # Kitap Yorumu # Salon Yayınları

Şair X - Elizabeth Acevedo

Şair X

 Bugün size hem güzel hem de özel bir kitap ile geldim. Bu kitap özel çünkü bu romanı bir şair yazdı hem de şiir şeklinde . Güzel bir kitap , çünkü ben çok sevdim ...

Normalde şiir okurum ancak her şiiri ya da şiir kitabını sevmem . Çok seçici olduğumu söyleyebilirim bu konuda . Kitabın arka kapağını okumadan önce normal bir şiir kitabı zannetmiş ve merak etmiştim. Ancak şiirlerin birleşerek kurguyu oluşturması , yazarın tarzı çok hoşuma gitti.

  Kitabı elime aldığımda amacım sadece incelemekti. Bir sayfa - iki sayfa derken kitabı yarıladığımı fark ettim. Hadi alıntı için bir yer belirleyeyim derken de kitap bitti. Üstelik de okurken hiç sıkılmadım aksine Xiomara'nın hayatı nasıl bir rota çizecek çok merak ettim.

"Peki sahne adın ne, Xiomara?"
Konuyu değiştirdiğine çok memnun oluyorum .
Düşünmeden cevap veriyorum .
" Ben sadece yazarım ... Ama belki Şair X olabilirim."


  Xiomara onaltı yaşında bir genç kız . İkiz erkek kardeşi var. Xiomara yaşıtlarına göre daha iri ve daha gelişmiş bir genç kız . Bu durum bazen başına bela olabiliyor . O kendisini korumayı gayet iyi biliyor . Bazen çenesi bazen de yumrukları ile ... İkiz erkek kardeşini de o koruyor . O Xiomara'nın aksine kendisini de onu da koruyamıyor.

 Annesi manastırda rahibe olmak isterken evlendiriliyor. Hala dine ve kiliseye çok bağlı ve çocukları da öyle olsun istiyor . Babası ise ayrı bir konu . Kİmseyle paylaşamadığı duyguları ve düşünceleri hayatını şiirle ifade ediyor Xiomara . İkizinin hediye ettiği deftere yazıyor şiirlerini. Biz de kitabı Xiomara'nın şiirlerinden öğreniyoruz.

  Xiomara cinsiyetçilik ile uğraşıyor , aşırı  dindar annenin gölgesinde inancı sorguluyor , zor bir aile hayatı ile başa çıkmaya çalışıyor ve bu arada da kendini ortaya koyup kendi yolunu buluyor. Çok güçlü bir genç kız Xiomara . Onun öyküsü örnek olabilir aslında . Ailesine , çevresine rağmen yeteneğini geliştiren ve kendini ortaya koyan birisi Xiomara. Vazgeçmiyor , kendisi için uğraşıyor .

 Elizabeth Acevedo aldığı bütün ödülleri sonuna kadar hak ediyor . Kitabı sevmemim çeviri ile de ilgisi var. Çeviri de çok başarılı.


Şair X Hakkında Övgüler :


“Şiirin gücünü yüzünüze çarpacak ve kalbinize dokunacak bir hikaye.”
                                 – Laurie Halse Anderson -

 “Harikulade bir başarı.”
                               - Daniel Jose Older -

 “Şair X, enerjiyle parlıyor, sahicilik ve ses yayıyor. Bu inanılmaz derecede bağımlılık yapan ritmik kafiyeli romandaki her şiir, yüksek sesle okunmak için yalvarıyor. Xiomara, her dönemeçte okuyucular tarafından desteklenecek bir ana karakter. X’in de söyleyeceği gibi, Acevedo engelleri aşmış. Bunu sakın es geçmeyin.”       
                                - Justine Ireland -

 “Acevedo inanılmaz derecede güçlü bir takdim ortaya çıkarmış.”
                               - Jason Reynolds -

 “Şair X’de Acevedo, güçlü ve bağımsız şiirleri ustaca bir romanda birleştirmiş ve Latin mahallelerindeki tanrıça, azize, savaşçı ve kahraman özelliklerini taşıyan tüm kızların sesini duyurmuş.”
                             - Ibi Zoboi





Kitabın Adı : Şair X
Yazar :Elizabeth Acevedo
Yayınevi :Salon Yayınları
Orjinal adı :The Poet X
Çevirmen :Ebru Telkenaroğlu
Sayfa Sayısı :368


Golden Kite Award kazananı
 Honor Book Michael L. Printz Award kazananı
 National Book Award kazananı
 Pura Belpré Award kazananı
 Xiomara Batista, yaşadığı Harlem semtinde, duyulmadığını ve saklanamadığını hissetmektedir. Vücudundaki kıvrımlar ortaya çıktığından beri, yumruklarının ve yırtıcılığının onun yerine konuşmasına izin verir.
 Ama Xiomara’nın söylemek istediği çok şey vardır ve bütün hayal kırıklıklarını ve tutkusunu, deri kaplı bir defterin sayfalarına döker, kelimelerini bir dua gibi kendi kendine tekrar eder—özellikle de, biyoloji sınıfındaki Aman isimli bir çocuğa, ailesinin asla öğrenmemesi gereken hisler beslemeye başladıktan sonra. Annesinin, kızını kilisenin kurallarına uymaya zorlama konusundaki kararlılığı yüzünden, Xiomara düşüncelerini kendisine saklaması gerektiğinin farkındadır.
 Okulundaki doğaçlama şiir kulübüne davet edildiğinde, annesinin kuralları yüzünden değil sözcüklerini seslendirmek, toplantılara katılmasının bile mümkün olmadığını düşünür. Yine de şiirlerini sergileme fikrini aklından çıkaramamaktadır. Çünkü onu duymak istemeyen bir dünyaya inat, Xiomara sessiz kalmayacaktır. Jacqualine Woodson, Meg Medina ve Jason Reynolds hayranları ödüllü bir doğaçlama şairi tarafından yazılmış, hikâyesini parlayan sözcükler ve güçlü doğrularla anlatan Afro-Latina bir kahramanla ilgili bu büyüleyici New York Times çok satanı kafiyeli romana bayılacaklar!
Elizabeth Acevedo Kimdir? 


Dominik göçmeni bir ailenin en küçük ve tek kızıdır . George Washington Üniversitesi Sahne Sanatları Bölümü lisans derecesi , Maryland Üniversitesi Yaratıcı Yazarlık Yüksek Lisans derecesine sahiptir . İki şiir kitabı  vardır  . Şair X yazarın ilk romanıdır .Partneri ile  Washington DC de yaşamaktadır.








                                                     

1 yorum:

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.