1/16/2015

# Can Yayınları # George Orwell # Hayvan Çiftliği # Kitap Yorumu

Hayvan Çiftliği - George Orwell

kozmokitap

Hayvan Çiftliği
Animal Farm
George Orwell
Can Yayınları
152 sf.

    1940'lardaki " reel sosyalizm "in eleştirisi olan bu kitap okumayı çok istediğim bir kitaptı. Son zamanlarda seyrettiğim filmlerde bile bu kitaba göndermeler olduğunu fark etmemle bir an önce okumalıyım, kitabı gördüğüm yerde alacağım diye kızıma bahsederken " bu kitap  bende var anne " demez mi! Çok istediğim kitap kızımın kitaplığındas varmış ve ben farketmemişim. Muhtemelen kitabı ben satın almış ve unutmuşum. Yaşlanıyor muyum ne..... Kitabı bulduğuma o kadar sevindim ki hemen okumaya başladım. 

      Kitap kapağında da bahsedildiği gibi bir peri masalı.(!) Çocuklar masal gibi okurlarken yetikinler anlatımın ve karakterlerin arkasındaki yergiyi fark edebilirler.

         Kitabın konusu  adından da anlaşılacağı gibi bir çiftlikte geçmektedir. Çiftliğin adı " Beylik Çiftliği". Çiftliğin sahibi Bay Jones son zamanlarda çiflik işlerini aksatır ve hayvanlara iyi davranmaz. Çiftlikte yaşayan bilge domuz Reis , diğer hayvanlara diğer insanların kölesi olmadan , kendi kendilerinin efendisi olabileceklerini bunun içinde uygun zamanda bir ayaklanma yapmaları gerktiğini söyler. Bu fikir hayvanların aklına yatar. Bunun sembnolü olarak da " İngiltere'nin Hayvanları" şarkısını ezberleyip her fırsatta söylerler. Bir akşam Bay Jones ve adamları hayvanları beslemeyi unuturlar. Sabaha kadar aç kalan hayvanlar planlamadıkları halde o gün ayaklanmayı gerçekleştirirler ve ve çiftlikteki insanları kovarlar.Çiftlik artık onlara aittir. Çiftliğin adını değiştirirler ve "Hayvan Çiftliği " koyarlar. 

        Artık onlar insaların kölesi ya da işçisi değildirler tamamen kendileri için çalışırlar. Tarlaları sürerler, ekinleri biçerler. Bir de kindilerine yedi yasa oluştururlar. Başlarda işler iyi gitse da sonraları başta bulunup hayvanları yöneten domuzlar arasında çatlak sesler çıkmaya başlar. Ve domuzlardan Nopoleon iktidarı ele geçirir. Başta eşitlik ve özgürlük sözleri yola çıkan sistemin ne hale geldiğini okuyup görüyoruz.
Kozmokitap

     Kitap Stalin sosyalizmine eleştiri olarak masal tarzında yazılmıştır. Kitabın baş tarafında yazılmış olan önsözde bize bu durum açıklanmıştır. Napoleon karakterinin dde Stalin'i çağrıştırdığı da belirtilmiştir. Başta "Bütün hayvanlar eşittir " şeklinde yola çıkan düzenin zamanla değiştirilerek " bütün hayvanlar eşittir , ama bazı hayvanlar öbürlerinden daha eşittir" şekline dönüşmüştür.Belki iyi bir amaçla yola çıkılarak zamanla iktidar hırsı, bazılarının diğerlerini yönlendirme ve yönetmedeki becerileri ; yönetilen kesimin sorgulamayıp verilenleri olduğu gibi kabul etmeleri, sisteme karşı çıkanların silinip gitmesi bizlere çok da yabancı gelmeyecektir.

    Bir masal tadında bir kitap olan Hayvan Çiftliği bir o kadar da düşündürücü bir kitaptır. Özellikle son kısmı oldukça korkutucudur. Herkesin mutlaka ama mutlaka okuması gereken bir kitap olduğunu düşünüyorum.

Sevgilerle♥♥♥
kozmokitap
        

5 yorum:

  1. Selamlar,
    Blog keşif etkinliği ile blogunuza geldim ve izlemeye aldım bende beklerim :)
    http://www.mehtapslifestyle.com/

    YanıtlaSil
  2. Bu yorum bir blog yöneticisi tarafından silindi.

    YanıtlaSil
  3. Ben arkadaşıma tekrar mim daveti gönderiyorum o zaman :) Ben de yanlışlık yapıyorum bazen.

    YanıtlaSil
    Yanıtlar
    1. Teşekkür ederim canım arkadaşım. Mimi de en kısa zamanda cevaplıyorum:))

      Sil

Yorumlarınızda link vermemeye dikkat ediniz. Link verdiğiniz yorumları yayımlamıyorum maalesef :(

Web sitemizdeki fotoğrafların, yazıların izin alınmadan kopyalanması, yayınlanması, alıntı olduğu ve kaynağı belirtilmeden bir takım amaçlar için kullanılması 5846 sayılı Fikir ve Sanat Eserleri yasasına aykırıdır. İzin alınmadan kopyalanan resim ve yazılarımızla ilgili dilekçe ve dava açma hakkımız saklıdır.